Υλικά
• 500 γραμ. μανιτάρια άσπρα (1 συσκευασία)
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 πατάτες κομμένες σαν τηγανιτές
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 2/3 κρασοπότηρου κρασί λευκό
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλεύρι ή κορν φλάουρ
• χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Μ' ένα μαχαιράκι ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Έπειτα καθαρίζουμε και τις πατάτες.
Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, ή σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 4'- 5', ανακατεύοντας προσεκτικά, με ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, μετά από 3'- 4', προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και 1 κρασοπότηρο νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για 10' περίπου, (ανάλογα με τα μανιτάρια), μέχρι να μαλακώσουν. (Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο 1 κρασοπότηρο νερό).
Όταν τα μανιτάρια γίνουν και μείνουν με λίγη σάλτσα, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, αφού ρίξουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ και το δυαλίσουμε, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση και σερβίρουμε. Μέχρι εδώ, έχουμε ένα ωραιότατο, νηστίσιμο πιάτο.
Αν όμως θέλουμε, λίγο πριν το τέλος, μπορούμε αντί για λεμόνι να προσθέσουμε γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο - τρεις βράσεις, μέχρι να δέσει λίγο τη σάλτσα του και το σερβίρουμε.
-- Τα μανιτάρια οι ειδικοί, λένε πως δεν πρέπει να τα πλένουμε, αλλά να τα καθαρίζουμε με πινελάκι ή να τα ξεφλουδίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου