Τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών
μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν, ζητάει με επιστολή του προς τον επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και προς την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους των κρατών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου.
Όπως σημειώνει ο κ. Τσιάρας, το ζήτημα αφορά πολλά κράτη-μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ένωση.
Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. «Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο Έλληνας υπουργός προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες, λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου, αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου