Υπάρχουν παροιμίες και λαϊκές ρήσεις που όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή
στη ζωή μας και δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ, πως ξεκίνησαν να λέγονται!Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.
Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Τα έκανε ρόιδο». Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται η συγκεκριμένη φράση.
Μάθε από πού βγήκε η φράση «Τα έκανε ρόιδο»
Λέγεται ότι η φράση προέρχεται από το έθιμο που υπάρχει σε διάφορα μέρη της χώρας και θέλει την νύφη, όταν μπαίνει στο σπίτι του γαμπρού να χτυπά πάνω στην πόρτα ένα ρόδι χαραγμένο σταυρωτά και ύστερα να το ρίχνει στο πάτωμα και να πατάει τους σκορπισμένους κόκκους.
Έτσι συμβολίζεται η είσοδος στο σπίτι τόσων καλών, όσο και τα σπυριά του ροδιού. Στη Σίφνο συνηθίζουν τη φράση «Θέλω να πατήσω το ρούδι», που θα πει για μια νέα «θα παντρευτώ».
Το σπάσιμο του ροδιού γίνεται και την πρωτοχρονιά, το οποίο έχει επίσης συμβολικό χαρακτήρα. Οι κόκκοι του ροδιού, που είναι πολλοί και ζουμεροί, συμβολίζουν την αφθονία, την γονιμότητα και την καλή τύχη. Η δύναμη και η ροή του ροδιού, από την άλλη, συμβολίζουν την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά.
Η φράση “τα έκανες ρόιδο” προήλθε κυριολεκτικά από το πέσιμο και σπάσιμο του ροδιού στο πάτωμα, καθώς όταν γίνει αυτό οι σπόροι διασκορπίζονται και τα πάντα βάφονται κόκκινα, επικρατεί δηλαδή ένα χάος. Την φράση την λέμε για κάποιον που όχι μόνο δεν έκανε τα πράγματα σωστά, αλλά λόγω των αδέξιων χειρισμών του, τα έκανε όλα άνω κάτω.
Παρόμοια φράση είναι “τα έκανες θάλασσα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου