Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού
μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.
Πέρα από απλές φράσεις, οι παροιμίες μας καθοδηγούν στις επιλογές της ζωής μας, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και μαθαίνοντάς μας πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, πώς να λύνουμε προβλήματα και πώς να χτίζουμε υγιείς σχέσεις.
Επιπλέον, οι παροιμίες αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας και χαράς. Η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.
Μάθε από πού βγήκε η φράση «Σιγά τον πολυέλαιο»
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Σιγά τον πολυέλαιο». Είναι φράση που εμπεριέχει ειρωνεία. Την λέμε επίσης όταν κάτι δεν είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται η φράση.
Η προέλευση της φράσης έχει δύο εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην εκκλησιαστική παράδοση. Στις μεγάλες γιορτές όταν ο καντηλανάφτης άναβε τους πολυέλαιους, τους κινούσε με ένα μακρύ κοντάρι, έτσι ώστε να σχηματίζεται το σημείο του Σταυρού. Η κίνηση έπρεπε να είναι ήρεμη, γιατί αλλιώς ο πολυέλαιος θα έσβηνε.
Η δεύτερη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην εποχή του Όuωνα και της Αμαλίας. Το βασιλικό ζεύγος συχνά έκανε γιορτές στο ανάκτορο, όπου ήταν καλεσμένοι Βαυαροί και Έλληνες. Όταν χόρευαν ελληνικούς χορούς και το κέφι φούντωνε, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Έλληνες πετούσαν τα τσαρούχια τους προς τα πάνω. Έτσι, ακουγόταν η παραίνεση «σιγά τον πολυέλαιο».
Η δεύτερη εκδοχή κυκλοφορεί και ελαφρώς παραλλαγμένη. Σύμφωνα με το μύθο, η φράση πρωτακούστηκε κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας που έδωσαν ο Όuωνας και η Αμαλία για να γιορτάσουν τον γάμο τους. Το γλέντι είχε φουντώσει και συχνά τον χορό έσερνε ο Μήτρος Πλαπούτας, το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, που είχε φήμη δεινού χορευτή. Ο Πλαπούτας, εκτός από στρατηγός της Επανάστασης, διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα. Δεν έχανε ευκαιρία να σύρει τον χορό και συχνά έκανε μια φιγούρa όπου πετούσε ψηλά τα τσαρούχια του, προκαλώντας τον θαυμασμό. Ο Κολοκοτρώνης όμως, ήξερε πόσο μερακλής με τις φιγούρες ήταν ο φίλος του και επειδή φοβήθηκε ότι θα κατάστρεφε τον πολυτελή πολυέλαιο, έκρινε σκόπιμο να τον προειδοποιήσει «Σιγά τον πολυέλαιο!».
Από όποια εκδοχή και να προέρχεται η φράση, το μόνο σίγουρο είναι ότι άλλαξε σημασία μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου