Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 23, 2024

Το απόμερο, κουκλίστικο χωριό που για να φτάσεις πρέπει να διασχίσεις ένα πασίγνωστο φαράγγι

Μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσεις, αλλά η ομορφιά σε αποζημιώνει

Η Αγία Ρούμελη είναι ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, στο νομό Χανίων. Αυτό το γραφικό χωριό είναι γνωστό ως το τελικό σημείο της διάσημης πεζοπορικής διαδρομής του Φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η ιστορία της Αγίας Ρούμελης είναι βαθιά ριζωμένη στον χρόνο, με το χωριό να βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τάρρας, μιας σημαντικής δωρικής πόλης που άκμασε κατά την αρχαιότητα. Η Τάρρα ήταν γνωστή για το ιερό του Απόλλωνα Ταρραίου, και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της.Η ονομασία «Αγία Ρούμελη» πιστεύεται ότι προέρχεται από το όνομα της Αγίας Ευρουμελίας, μια τοπική αγία της οποίας η λατρεία ήταν διαδεδομένη στην περιοχή. Το χωριό διατηρεί έναν παραδοσιακό χαρακτήρα, με πέτρινα σπίτια και μικρά ταβερνάκια που προσφέρουν τοπικά εδέσματα.

Η Αγία Ρούμελη βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, ανάμεσα στα επιβλητικά Λευκά Όρη και τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού Πελάγους. Το χωριό είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια ή με πλοίο, γεγονός που το καθιστά ένα απομονωμένο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

 Η πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο εκτείνεται για περίπου 16 χιλιόμετρα, είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στην περιοχή. Το φαράγγι, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη, ξεκινά από το Ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στην Αγία Ρούμελη. Η πεζοπορία προσφέρει μαγευτικές εικόνες από τη φυσική ομορφιά της Κρήτης, με απόκρημνες χαράδρες, πυκνή βλάστηση και κρυστάλλινα ρυάκια.


Η παραλία της Αγίας Ρούμελης, με τα πεντακάθαρα, βαθιά μπλε νερά και τα λευκά βότσαλα, είναι ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία της θάλασσας, μακριά από την πολυκοσμία των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου