Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2024

Λίβανος: Ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού – Πολλοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα φοβούμενοι τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή


Σημαντικές καθυστερήσεις και μεγάλος συνωστισμός παρατηρούνται

στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, καθώς πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω φόβων για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα «Jerusalem Post» μετέδωσε πληροφορίες που υποδηλώνουν επικείμενο χτύπημα κατά του Ισραήλ από πολλαπλά μέτωπα.


Πολλοί αναχωρούντες εκφράζουν τον φόβο για έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με ακυρώσεις πτήσεων να σημειώνονται διαρκώς στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Σύμφωνα με τη «Jerusalem Post», που επικαλείται πηγές ισραηλινών αξιωματούχων και αναφορές του Bloomberg, αναμένεται άμεση και συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ.

 


Η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης είναι εμφανής στους επιβάτες, που περιμένουν ώρες στο αεροδρόμιο. «Δεν σκόπευα να φύγω. Ήθελα να περάσω το καλοκαίρι στον Λίβανο πριν επιστρέψω στη Γαλλία για δουλειά», δήλωσε η Ζοέλ Σφέιρ, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει νέο εισιτήριο λόγω ακύρωσης της πτήσης της.


Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, και το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, που οδήγησε στον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, αύξησαν την ένταση στην περιοχή. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France, ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους από και προς τη Βηρυτό.

Παράλληλα, χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν, λόγω των απειλών για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Η μνήμη του πολέμου του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παραμένει ζωντανή, όταν το αεροδρόμιο της Βηρυτού είχε βομβαρδιστεί. Στην αίθουσα αναχωρήσεων, ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά και αποσκευές, παρακολουθούν τον πίνακα δρομολογίων, με τις περισσότερες πτήσεις να κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο.

«Ήμουν στη Συρία, αλλά η κατάσταση εκεί έγινε δύσκολη και η πτήση μου ακυρώθηκε. Προσπαθώ να φύγω σήμερα», δήλωσε ο επιβάτης Μόντερ Ράγια.

Η Γκρέτα Μουκάρζελ, υπεύθυνη ταξιδιωτικού γραφείου κοντά στη Βηρυτό, ανέφερε ότι δέχτηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων από πελάτες που επιθυμούσαν να φύγουν, φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν στον Λίβανο. «Είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις, λόγω ακυρώσεων και αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα προς ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε. Επιπλέον, πολλοί Λιβανέζοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους για διακοπές.

Κοντά στη ζώνη αφίξεων, που συνήθως είναι γεμάτη αυτή την περίοδο, ελάχιστοι περιμένουν να υποδεχτούν τους δικούς τους. Στην πορεία προς το αεροδρόμιο, στα νότια προάστια της Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ, ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου