Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 31, 2024

Starliner: Γιατί είναι ορατό το ενδεχόμενο οι δύο αστροναύτες να μείνουν ακόμα και για χρόνια στο διάστημα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μια όχι και τόσο ευχάριστη τροπή πήρε η υπόθεση της επιστροφής για τους δύο… ξεχασμένους στο διάστημα αστροναύτες του Starliner της Boeing. Κι αυτό, γιατί η εταιρεία του Ίλον Μασκ, Space X, που προκρίθηκε να αναλάβει την επιστροφή των Γουίλιαμς και Γουίλμορ από τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα. Ειδικότερα, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον διαστημικό της πύραυλο Falcon 9, η όλη επιχείρηση για τον… επαναπατρισμό των δύο αστροναυτών είναι πιθανό να τεθεί σε αναβολή ακόμα και για αρκετά χρόνια.

Πλήγμα στην αξιοπιστία της
Σύμφωνα με την Daily Mail, αυτό το τελευταίο περιστατικό ήταν σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της εταιρείας και του διαστημικού της οχήματος, καθώς ο συγκεκριμένος πύραυλος αναμένεται να είναι αυτός που θα μεταφέρει την κάψουλα της SpaceX, Crew Dragon, στο διάστημα για να παραλάβει τους δύο αστροναύτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, o Falcon 9 είναι ένας μη επανδρωμένος πύραυλος που εκτελεί τέτοιου είδους… δρομολόγια. Λίγες ημέρες πίσω, γνωστοποιήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να προσγειωθεί ομαλά έπειτα από την επιτυχημένη αποστολή δορυφόρων σημειώθηκε έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και τελικά να πέσει στη δεξιά του πλευρά.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να φέρει πολύ πίσω την ημερομηνία επιστροφή των δύο αστροναυτών που λόγω βλάβης στην κάψουλα της Boeing, Starliner, έχουν μείνει αντί για 8… 80 ημέρες στον σταθμό. Στις 24 Αυγούστου, η ΝΑΣΑ πραγματοποίησε σύσκεψη κατά την οποία τελικά αποφασίστηκε την επιστροφή των δύο αστροναυτών να αναλάβει η εταιρεία του Ίλον Μασκ κι όχι η Boeing. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την αποστολή επιστροφής έκαναν λόγο για Φεβρουάριο του 2025, κάτι που πλέον φαντάζει αρκετά απίθανο.

Μεγάλη καθυστέρηση

Έπειτα από το περιστατικό με την έκρηξη στο όχημα της SpaceX, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπλοΐας αναμένεται να κάνει σειρά ερευνών για το περιστατικό και να πραγματοποιηθούν αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο διαστημικό όχημα είναι ασφαλές και θα μπορέσουν να επιστρέψουν με αυτό οι Γουίλιαμς και Γουίλμορ.

Η όλη εξέλιξη, πάντως με την πρόκριση από τη NASA του Dragon Crew της SpaceX, αντί για το Starliner της Boeing, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της τελευταίας που είδε την προσπάθειά της να πάρει πιστοποίηση για να κάνει μεταφορές στο διάστημα να πέφτει… κυριολεκτικά στο κενό, την ώρα που ο Ίλον Μασκ και η εταιρεία του πραγματοποιούν διαστημικές πτήσεις από το 2020.

Σημειώνεται ότι η κάψουλα Starliner της Boeing παρουσίασε διαρροή ηλίου και προβλήματα στο σύστημα πρόωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου