Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2024

Ιταλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε πιλότους αεροσκαφών που βοηθούν στην διάσωση μεταναστών

Σκληραίνει την στάση της στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ θα επιβάλλεται σε πιλότους αεροσκαφών που θα συμβάλουν στις έρευνες για τη διάσωση σκαφών με μετανάστες. Αυτό προβλέπει το προσχέδιο κυβερνητικού διατάγματος για τη μετανάστευση, όπως αναφέρει το usnews.com.

Δέσμευση για τις παράτυπες αφίξεις

Σημειώνεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να εμποδίσει τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών στην χώρα, συνεργαζόμενη με τις αφρικανικές κυβερνήσεις για να εμποδίσουν τις αναχωρήσεις και κατασκευάζοντας κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, τα οποία σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία.

 Επίσης, έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να χειρίζονται τα πλοία τους, περιορίζοντας τον αριθμό των διασώσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν, «αιχμαλωτίζοντας» τα σε λιμάνια και συχνά αναγκάζοντάς τα να κάνουν τεράστιες παρακάμψεις για να φέρουν μετανάστες στην ξηρά.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα αεροσκάφη που «αναχωρούν ή προσγειώνονται στην Ιταλία και εκτελούν δραστηριότητα… με σκοπό την έρευνα και τη διάσωση» πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για κάθε έκτακτη ανάγκη και να τηρούν τις εντολές τους.


Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσχεση του αεροσκάφους για 20 ημέρες και, σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων, σε μόνιμη κατάσχεση.

Συνέχεια προηγούμενης απόφασης

Η κίνηση έρχεται μετά από μια πρώτη καταστολή τον Μάιο, όταν η Ιταλία απαγόρευσε στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον εντοπισμό πλοίων μεταναστών να χρησιμοποιούν αεροδρόμια κοντά στις ναυτιλιακές διαδρομές. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή και ορισμένοι αγνόησαν το μέτρο.


Το νέο διάταγμα προβλέπει επίσης την ποινική δίωξη περιπτώσεων απάτης στο πλαίσιο του συστήματος βίζας μεταναστών, με την Μελόνι να καταγγέλλει κατά καιρούς ότι εγκληματικές ομάδες έχουν διεισδύσει στο σύστημα, για να χορηγήσουν παράνομα άδεια παραμονής σε όσους δεν έχουν δικαίωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου