Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 21, 2024

Λιβαδειά: 1,5 ώρα από την Αθήνα βρίσκεται ο ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εκδρομή

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι οι μοναδικές πηγές Κρύας του ποταμού της Έρκυνας, μια κατάφυτη περιοχή από αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών

Μια ανάσα από την Αθήνα, βρίσκεται ένας μοναδικός προορισμός, ιδανικός για μια μονοήμερη απόδραση τώρα το φθινόπωρο. Ο λόγος για την Λιβαδειά, την πανέμορφη τοποθεσία με τις δροσερές πηγές της και το καλό φαγητό. 


Τι θα δείτε στη Λιβαδειά 

 Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι οι μοναδικές πηγές Κρύας του ποταμού της Έρκυνας, μια κατάφυτη περιοχή από αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Οι πηγές αυτές λοιπόν βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία Κρύα, σε μια περιοχή πνιγμένη στο πράσινο, που στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο διαφορετικές πηγές, μια αριστερά που ονομάζεται «χλια» και μια δεξιά που ονομάζεται «κρύα». Στη μέση ρέει ο ποταμός, ο οποίος στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, όμως στις μέρες μας, έπειτα από ένα πλήρες σχέδιο αναβάθμισης, έχει μεταμορφωθεί εντελώς.

 
Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Και στη μέση, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουριώτη, το γλυπτό της Έρκυνας, να αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να παρασύρει τους επισκέπτες σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής παραμυθένιας εποχής. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψετε να φάτε στις ταβέρνες και να δοκιμάσετε ένα από τα πιο ωραία σουβλάκια της χώρας. 

 Η Λιβαδειά κατά την αρχαιότητα
Κατά την αρχαιότητα, η Λιβαδειά φημιζόταν για το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, το οποίο αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς. Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου, η νύμφη Έρκυνα, ήταν πολύ καλή φίλη με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο τους έπαιζαν συνέχεια μαζί. Μια ημέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν λοιπόν το πτηνό και πήγαν μαζί κοντά στο άλσος. Εκεί ανακάλυψαν μια σπηλιά και θέλησαν να παίξουν κρυφτό, αναφέρει το travel-inspiration.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου