Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 12, 2024

Σερβία / Η πτώση της στάθμης του Δούναβη έφερε στο φως βυθισμένα γερμανικά πλοία από το 1944

Είκοσι κουφάρια γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά την υποχώρηση των Γερμανών, γεμάτα εκρηκτικά και πυρομαχικά, έφερε στην επιφάνεια η ξηρασία
Σε ιστορικά χαμηλό βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Δούναβη εδώ κι έναν αιώνα εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και χρόνια που πλήττει την Ευρώπη. Η πτώση της στάθμης του ποταμού αποκάλυψε κοντά στην πόλη Πράχοβο συντρίμμια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων.


Η φετινή ξηρασία, που θεωρείται από τους επιστήμονες συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει αποκαλύψει περισσότερα από 20 συντρίμμια πλοίων στην ανατολική Σερβία, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.



Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου