Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 13, 2024

Η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε» θα σώσει τον πλανήτη σε μια ενδεχόμενη καταστροφή – Τι είναι το «Θησαυροφυλάκιο της Αποκάλυψης» που ανοίγει μόνο 3 φορές τον χρόνο

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ βρίσκεται μισοθαμμένη σε ένα Αρκτικό βουνό, σε ένα νησί

μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου και προεξέχει σαν μια γιγάντια μεταλλική λεπίδα.


Παρά την εμφάνιση της, καθώς μοιάζει σαν σκάλα που οδηγεί σε ένα μπουντρούμι, αυτό το λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο της Αποκάλυψης (Doomsday Vault») μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η σωτηρία μας από την εξαφάνιση.

Η μυστική αποθήκη που μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του απαγορεύεται η είσοδος περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο. Δεν είναι ανοιχτή στους τουρίστες και οι επισκέψεις γίνονται μόνο μέσω οργανωμένων εκδρομών με ξεναγούς, εκτός αν έχεις κάτι να προσφέρεις. Μετά την έναρξή της το 2008, η παγωμένη αυτή κρύπτη φιλοξενεί περισσότερες από από 1,25 εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών.

NordGen/Dag Terje Filip Endresen

Η προστασία της γεωργίας

«Μέσα σε αυτό το κτήριο βρίσκονται 13.000 χρόνια γεωργικής ιστορίας» δήλωσε ο Brian Lainoff, συντονιστής συνεργασιών του Crop Trust, που διαχειρίζεται την αποθήκη, στο TIME.

Είναι το απόλυτο σχέδιο εφεδρείας για την τροφή του κόσμου, προστατεύοντας τα φυτά από κάθε εξωτερική καταστροφή, όπως οι πόλεμοι και οι ασθένειες.

By Subiet – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92970583

Η σημασία των σπόρων στην σύγχρονη «Κιβωτό»

Η αποθήκη έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων συλλογών σπόρων στη Συρία μεταξύ 2015 και 2019, όταν η χώρα καταστράφηκε από τον πόλεμο.

Η Αποθήκη Σπόρων έχει εμπνεύσει και μια αντίστοιχη σεληνιακή βιοαποθήκη που θα αποθηκεύει σπόρους και DNA απειλούμενων ειδών στο φεγγάρι.

Οι θάλαμοι της αποθήκης, που βρίσκονται περίπου 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ανοίγουν μόνο τρεις φορές το χρόνο για να περιορίσουν την έκθεση των σπόρων στον εξωτερικό κόσμο.

Η θερμοκρασία μέσα είναι περίπου -18 βαθμοί Κελσίου, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αέρα, μπορεί να αναστείλει τη γήρανση των σπόρων.

Η αποθήκη δεν έχει μόνο σκοπό να διαφυλάξει παλαιές και σύγχρονες ποικιλίες φυτών, αλλά και να δώσει στους επιστήμονες τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες αν χρειαστεί. Βαθιά στον Νορδικό πάγο υπάρχει αρκετή γενετική ποικιλομορφία και DNA για να αναπτυχθούν νέες ποικιλίες που θα μπορούν να αντέχουν σε μελλοντικές συνθήκες, είτε πολύ ζεστές, είτε πολύ κρύες, είτε με περιορισμένο φως.

NordGen/Dag Terje Filip Endresen

Η προοπτική για το μέλλον

«Για πολλούς σήμερα, φαίνεται σαν μια απολύτως λογική κίνηση. Είναι μια πολύτιμη φυσική πηγή και θέλεις να προσφέρεις ισχυρή προστασία σε  αυτήν» δήλωσε ο Geoffrey Hawtin, γεωργικός επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Global Crop Diversity Trust.

«Πριν από 15 χρόνια, η αποστολή πολλών σπόρων στο πλησιέστερο μέρος προς τον Βόρειο Πόλο και η τοποθέτησή τους μέσα σε ένα βουνό – αυτό ήταν η πιο τρελή ιδέα που είχε κανείς».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η σχετικά μικρή επένδυση είναι η πολιτική ασφαλείας, η πολιτική ασφαλείας μας για να μπορέσουμε να ταΐσουμε τον κόσμο σε 50 χρόνια».

Βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου