Υλικά
2 ώρες
6 ντομάτες
6 πιπεριές
3 μεγάλα κολοκυθάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1-2 κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. ρύζι σπυρωτό (εγώ έβαλα μπόνετ)
150 γρ. αρακάς
5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι - πιπέρι
Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά
6-7 πατάτες
Οδηγίες μαγειρέματος
- 1
Κόβω τις πιπεριές από την πλευρά που δεν είναι το κοτσάνι και καθαρίζω προσεκτικά με ένα κουτάλι.
Το ίδιο κάνω και με τις ντομάτες κρατώντας τη γέμιση σε ένα μπολ.
Τα κολοκυθάκια τα κόβω στη μέση και προσεκτικά βγάζω τη σάρκα τους. - 2
Πολτοποιώ τη γέμιση από την ντομάτα και το κολοκύθι στο multi. Το αφήνω ίσα να κρατάει λίγο το κολοκύθι.
- 3
Αφού έχω ψιλοκόψει το κρεμμύδι και το σκόρδο τα σοτάρω σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
- 4
Ρίχνω τη ζάχαρη και περιμένω να καραμελώσει.
- 5
Προσθέτω το πολτοποιημένο κολοκύθι με την ντομάτα και μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
- 6
Το αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το ρύζι, τον αρακά, τον κύβο και τον πελτέ και το αφήνω για λίγα λεπτάκια μέχρι να τραβήξει τα υγρά της ντομάτας.
- 7
Προσθέτω 450 ml βραστό νερό, το δυόσμο και τον μαϊντανό και το αφήνω να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
- 8
Με ένα κουτάλι γεμίζω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια λίγο πιο πάνω από τη μέση περίπου στα 3/4 γιατί κατά την βράση στο φούρνο, το ρύζι θα φουσκώσει λίγο ακόμα.
- 9
Πάνω από το ρυζάκι βάζω λίγο τριμμένο τυρί ή ένα κομμάτι τυρί.
Βάζω το καπάκι, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά. - 10
Κόβουμε τις πατάτες, κατά προτίμηση κυδωνάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Τις βάζουμε ανάμεσα στα γεμιστά.
- 11
Προσθέτουμε νερό (περίπου 200-300 ml) στο ταψί.
- 12
Το ρύζι που θα περισσέψει το περιχύνουμε γύρω-γύρω από τα γεμιστά μας και πάνω στις πατάτες. Πασπαλίζουμε λίγη ακόμα τριμμένη φρυγανιά.
- 13
Καλύπτω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, για μία ώρα περίπου.
- 14
Βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω να τελειοποιηθεί το ψήσιμο και να ροδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου