Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Σεπτεμβρίου 08, 2024

Γεμιστά με αρακά


 

Υλικά


2 ώρες
6 ντομάτες
6 πιπεριές
3 μεγάλα κολοκυθάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1-2 κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. ρύζι σπυρωτό (εγώ έβαλα μπόνετ)
150 γρ. αρακάς
5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι - πιπέρι
Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά
6-7 πατάτες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβω τις πιπεριές από την πλευρά που δεν είναι το κοτσάνι και καθαρίζω προσεκτικά με ένα κουτάλι.
    Το ίδιο κάνω και με τις ντομάτες κρατώντας τη γέμιση σε ένα μπολ.
    Τα κολοκυθάκια τα κόβω στη μέση και προσεκτικά βγάζω τη σάρκα τους.

    Φωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Γεμιστά με αρακάΦωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  2. 2

    Πολτοποιώ τη γέμιση από την ντομάτα και το κολοκύθι στο multi. Το αφήνω ίσα να κρατάει λίγο το κολοκύθι.

    Φωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  3. 3

    Αφού έχω ψιλοκόψει το κρεμμύδι και το σκόρδο τα σοτάρω σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.

    Φωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Γεμιστά με αρακάΦωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  4. 4

    Ρίχνω τη ζάχαρη και περιμένω να καραμελώσει.

  5. 5

    Προσθέτω το πολτοποιημένο κολοκύθι με την ντομάτα και μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

    Φωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  6. 6

    Το αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το ρύζι, τον αρακά, τον κύβο και τον πελτέ και το αφήνω για λίγα λεπτάκια μέχρι να τραβήξει τα υγρά της ντομάτας.

    Φωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Γεμιστά με αρακάΦωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  7. 7

    Προσθέτω 450 ml βραστό νερό, το δυόσμο και τον μαϊντανό και το αφήνω να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

    Φωτογραφία βήματος 7 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  8. 8

    Με ένα κουτάλι γεμίζω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια λίγο πιο πάνω από τη μέση περίπου στα 3/4 γιατί κατά την βράση στο φούρνο, το ρύζι θα φουσκώσει λίγο ακόμα.

  9. 9

    Πάνω από το ρυζάκι βάζω λίγο τριμμένο τυρί ή ένα κομμάτι τυρί.
    Βάζω το καπάκι, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά.

  10. 10

    Κόβουμε τις πατάτες, κατά προτίμηση κυδωνάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Τις βάζουμε ανάμεσα στα γεμιστά.

    Φωτογραφία βήματος 10 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  11. 11

    Προσθέτουμε νερό (περίπου 200-300 ml) στο ταψί.

  12. 12

    Το ρύζι που θα περισσέψει το περιχύνουμε γύρω-γύρω από τα γεμιστά μας και πάνω στις πατάτες. Πασπαλίζουμε λίγη ακόμα τριμμένη φρυγανιά.

    Φωτογραφία βήματος 12 της συνταγής Γεμιστά με αρακά
  13. 13

    Καλύπτω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, για μία ώρα περίπου.

  14. 14

    Βγάζω το αλουμινόχαρτο και αφήνω να τελειοποιηθεί το ψήσιμο και να ροδίσει.

    Φωτογραφία βήματος 14 της συνταγής Γεμιστά με αρακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου