Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 28, 2024

Λίβανος: Χωρίς τηλεπικοινωνίες η Χεζμπολάχ – Νέα αεροπορική επιδρομή σε Βηρυτό και Τύρο – «Σκοτώσαμε δύο διοικητές», λέει το Ισραήλ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες καταστροφές και

απώλειες στο Λίβανο, με τη Χεζμπολάχ να αποφεύγει τη δημόσια ενημέρωση. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει, ενώ εκατοντάδες οικογένειες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.


Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε στο Reuters πηγή από το λιβανέζικο κίνημα. Παρά τις ώρες που πέρασαν από την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία πληροφορία σχετικά με τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Υπουργείο Υγείας Λιβάνου: Στους έξι οι νεκροί και 91 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του λιβανέζικου Υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 91 τραυματίστηκαν από τα αεροπορικά χτυπήματα που σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Προηγούμενος απολογισμός μιλούσε για δύο νεκρούς και 76 τραυματίες, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν λόγω της επίθεσης.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν από τα πλήγματα

Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar μετέδωσε πως επτά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Μέσα ενημέρωσης από το Ισραήλ μετέδωσαν πως το χτύπημα είχε ως στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγές της οργάνωσης διαβεβαιώνουν πως ο Νασράλα είναι σώος.

Η Χεζμπολάχ απέκλεισε την περιοχή που επλήγη από τις επιθέσεις, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν. Σε ζωντανή μετάδοση του Al Manar, οι εικόνες δείχνουν διασώστες να ψάχνουν για επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια, ενώ καπνός συνεχίζει να υψώνεται σε διάφορα σημεία.

Ισραηλινές επιθέσεις και στην Τύρο

Νέες ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και στην περιοχή της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι IDF λίγο πριν από τη 01:30 (ώρα Ελλάδας). Σε σχετική ενημέρωση, ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για χτυπήματα σε «τρομοκρατικούς στόχους» της Χεζμπολάχ.

Σκοτώθηκαν διοικητές της Χεζμπολάχ, ανακοινώνει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σε μια από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, μαζί με τον αναπληρωτή του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοτώθηκαν επίσης και άλλοι διοικητές και μέλη της οργάνωσης.

Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

Με τον φόβο νέων ισραηλινών επιθέσεων, εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού. Τα αυτοκίνητα είναι γεμάτα καθώς οι κάτοικοι σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία δέχεται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές. Στην Πλατεία Μαρτύρων, πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε σύγχυση. Ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία και πατέρας έξι παιδιών, δήλωσε στο AFP πως δεν έχει πού να πάει, αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στη Συρία.

Νέες επιθέσεις στις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως προχώρησε σε βομβαρδισμό τριών αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ, που βρίσκονταν στα υπόγεια κτιρίων στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, διαψεύδει ότι αποθηκεύει όπλα σε κατοικημένες περιοχές. Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει τα κτίρια-στόχους, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Λίγο αργότερα, δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν τη γειτονιά.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται, με ισραηλινά μαχητικά να πλήττουν και άλλες θέσεις της Χεζμπολάχ στη νότια Τύρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου