Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 30, 2024

Μυστικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκαλύφθηκαν σε ναυάγιο – Το πλοίο συμμετείχε σε ναυμαχία πριν βυθιστεί

Σημαντικά αντικείμενα που συνδέονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία έχουν αποκαλυφθεί στη συνεχιζόμενη ανασκαφή του οθωμανικού ναυαγίου Kizlan στα ανοιχτά της ακτής Datca στη νοτιοδυτική Τουρκία, ρίχνοντας φως στην ιστορική περίοδο κατά την οποία βυθίστηκε το πλοίο.

Οι αδιάλειπτες ανασκαφές στο οθωμανικό ναυάγιο  Kizlan, που βρίσκεται ανοιχτά της ακτής των Μούγλων, στην Τουρκία, έχουν φέρει στο φως τεχνουργήματα που παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τη ναυτική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι ανασκαφές διεξάγονται από το υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο (SUDEMER) του πανεπιστημίου Dokuz Eylül, το πλαίσιο του προγράμματος της «Μπλε Κληρονομιάς» (Blue Heritage Project).

 Οι φετινές ανασκαφές, αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά τόσο με την ταυτότητα του πλοίου, όσο και για την περίοδο κατά την οποία βυθίστηκε.


Οι πρόσφατες ανακαλύψεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τυφέκια, μπάλες από κανόνια και πορσελάνες, έχουν κλιμακώσει το ενδιαφέρον σχετικά με τον ρόλο του πλοίου, καθώς και με τις συνθήκες βύθισής του. Η ανασκαφή έφερε στο φως 14 τυφέκια, τα οποία εικάζεται πως ανήκαν στους γενίτσαρους, μαζί με περίπου 2.500 μολύβδινες σφαίρες μουσκέτων (είδος τυφεκίου) και μπάλες κανονιών. Τα αντικείμενα καταδεικνύουν ότι, πριν από τη βύθισή του, το πλοίο συμμετείχε σε ναυμαχία.

Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που, σε τουρκικά ύδατα, ανακαλύπτονται ευρήματα ενός οθωμανικού πλοίου που μετέφερε γενίτσαρους.

Ανακαλύφθηκε επίσης, ένα ξεχωριστό σετ από πορσελάνινα, ζωγραφισμένα με μπλε χρώμα, μπολ, εικάζεται ότι είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και προοριζόταν για τις αγορές του Ισλάμ. Φωτογραφία: ΑΑ
Ανακαλύφθηκε επίσης, ένα ξεχωριστό σετ από πορσελάνινα, ζωγραφισμένα με μπλε χρώμα, μπολ, εικάζεται ότι είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και προοριζόταν για τις αγορές του Ισλάμ. Φωτογραφία: ΑΑ

Διπλωματικά δώρα ή ειδική αποστολή;

Ανακαλύφθηκε επίσης, ένα ξεχωριστό σετ από πορσελάνινα, ζωγραφισμένα με μπλε χρώμα, μπολ, τα οποία εικάζεται ότι είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και προοριζόταν για τις αγορές του Ισλάμ.

Το γεγονός ότι ήταν από πορσελάνη, υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν δώρα που προορίζονταν για διπλωμάτες.

Τα αντικείμενα ήταν τακτοποιημένα, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να προορίζονταν ως δώρα διπλωματών ή τμήματα μιας ειδικής αποστολής, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τον σκοπό του πλοίου.

Προσωπικά αποκτήματα του πληρώματος και των στρατιωτών

Η ανασκαφή αποκάλυψε επιπλέον, προσωπικά αντικείμενα, υπάρχοντα του πληρώματος και των στρατιωτών, μεταξύ των οποίων πίπες, χτένες από ξύλο πύξου, χάλκινα αγγεία και κεραμικά κανάτια.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, η ύπαρξη των κεραμικών από την περιοχή Djerba της Τυνησίας, μαρτυρά πως το πλοίο ενδέχεται να ήταν επέστρεφε από τη Βόρειο Αφρική.

Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι το 2025 και αναμένεται ν' αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη ναυπηγική και τη ναυτική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Φωτογραφία: ΑΑ
Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι το 2025 και αναμένεται ν’ αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη ναυπηγική και τη ναυτική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Φωτογραφία: ΑΑ

Κατανόηση της Οθωμανικής ναυπηγικής

Ξύλινα θραύσματα από τη δεξιά πλευρά του πλοίου, προσφέρουν πολύτιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις κατασκευαστικές τεχνικές του, μαρτυρώντας ότι, η βύθισή του ανάγεται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Οι λεπτομέρειες θα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση των μεθόδων ναυπηγικής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και των ναυμαχιών.

Το ναυάγιο του Kizlan αναμένεται να έχει ανασκαφεί εξ ολοκλήρου μέχρι το 2025.

Τα ευρήματα θα προσφέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη ναυτική ιστορία ενώ θα παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη ναυτική παρουσία της αυτοκρατορίας, καθώς και τις δυνατότητές της, κατά τον 17ο αιώνα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου