Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 12, 2024

Μουσταλευριά

 

Υλικά


  1. 1 λίτρο κομμένο μούστο
  2. 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περασμένο από το σύρμα
  3. 40 γρ κορν φλάουερ περασμένο στο σύρμα
  4. 1 ξύλο κανέλας
  5. 30 γρ καρύδια ψιλοκομμένα για μεσα
  6. 1-4 κουταλιές σούπας μέλι ή πετιμέζι (πόσο γλυκιά την θέλετε)
  7. Για το πασπάλισμα:
  8. Σουσάμι
  9. Καρύδια
  10. Κανέλα σκόνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε τα υλικά. Σουρώνουμε τον μούστο για τυχόν κουκούτσια.

    Φωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  2. 2

    Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά το αλεύρι (για λίγο)σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά να αποκτήσει απαλό χρώμα. Αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε το κορν φλάουερ.

    Φωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  3. 3

    Βάζουμε να βράσει ο μούστος με το ξύλο κανέλας και το μέλι ή το πετιμέζι και δοκιμάζουμε. Όταν νομίζουμε ότι είναι γλυκό σταματάμε. Βάζουμε και τα καρύδια. Ρίχνουμε το αλεύρι στο μούστο σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια και σε χαμηλή έως το πολύ μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Το μίγμα στην αρχή είναι θολό. Όταν πήξει γίνεται διαυγές. Πριν πήξει βγάζουμε το ξύλο κανέλας.

    Φωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  4. 4

    Θα πάρει 35 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πρέπει να ξεκολλά το μείγμα από την κατσαρόλα και θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μη πιάσει.Για ελέγξουμε αν είναι έτοιμο ρίχνουμε σε ένα βρεγμένο πιατάκι μια κουταλιά από τη μουσταλευριά, και περνάμε το δάχτυλό μας ανάμεσα. Θα πρέπει ο δρόμος που ανοίγουμε να μην κλείνει μετά.

    Φωτογραφία βήματος 4 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  5. 5

    Αν θέλετε προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για να γυαλίζει.

    Φωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  6. 6

    Μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μικρά ρηχά πιάτα και την αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα πριν τη σερβίρετε.

    Φωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  7. 7

    Αν η μουσταλευριά μας ξινίζει λίγο και την θέλουμε πιο γλυκιά, τότε προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μέλι την ώρα που την βράζουμε.

    Φωτογραφία βήματος 7 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  8. 8

    Καβουρδίζουμε το σησάμι και το περνάμε από το μπλέντερ, ανακατεύουμε με τα καρύδια κοπανισμένα και την κανέλα. Πασπαλίζουμε τον πάτο από το πιάτο ή τα μπολάκια που θα χρησιμοποιήσουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε τη μουσταλευριά και ξανά πασπαλίζουμε από πάνω.

    Φωτογραφία βήματος 8 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 8 της συνταγής Μουσταλευριά ΑντώνηςΦωτογραφία βήματος 8 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  9. 9

    Καλή διασκέδαση.

    Φωτογραφία βήματος 9 της συνταγής Μουσταλευριά Αντώνης
  10. 10

    Πώς κόβουμε τον μούστο

  11. 11

    1ος τρόπος με την στάχτη
    Για 2 λίτρα μούστο χρησιμοποίησα 1 κοφτή κουταλιά της σούπας στάχτη.
    Ρίχνουμε τον μούστο σε κατσαρόλα, χωρίς να τον ανακινήσουμε, ώστε να παραμείνει το κατακάθι στον πάτο του μπουκαλιού.
    Ξεκινάμε τον βρασμό και αφού πάρει μια βράση, τον ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να καθαρίσει η επιφάνειά του.
    Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας στάχτη καθαρή.
    Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και τον τραβάμε από την φωτιά.
    Κατόπιν αφήνουμε τον μούστο μερικές ώρες να κατασταλάξει.

  12. 12

    Τον “περνάμε” από το τουλπάνι μέχρι να καθαρίσει και να γίνει διαυγής χυμός.
    Διατηρούμε τον μούστο στο ψυγείο σε γυάλινα καθαρά, αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν ερμητικά!

  13. 13

    2ος τρόπος το μπαγιάτικο ψωμί
    Ρίχνουμε τον μούστο σε κατσαρόλα, χωρίς να τον ανακινήσουμε, ώστε να παραμείνει το κατακάθι στον πάτο του μπουκαλιού.
    Δένουμε 1 μικρή φέτα ψωμιού σε γάζα ή τουλπάνι και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
    Μόλις πάρει μια βράση ξεκινάμε να ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να καθαρίσει η επιφάνειά του.
    Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και τον τραβάμε από την φωτιά.
    Αφαιρούμε το ψωμί τον “περνάμε” από το τουλπάνι 2-3 φορές και μέχρι να καθαρίσει και να γίνει διαυγής χυμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου