Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2024

Σούπερ Μάρκετ: Έρχονται φθινοπωρινές μειώσεις στα ράφια - Ποια προϊόντα αναμένεται να πέσουν

Ανάσα για εκατομμύρια νοικοκυριά
 «Ελαφρύτερο» αναμένεται να είναι το καλάθι των νοικοκυριών το φθινόπωρο, καθώς βασικές κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμα και αποκλιμάκωσης των τιμών.


Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι μειώσεις τιμών τόσο σε τρόφιμα όσο και σε απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, θα κινηθούν γύρω στο 5%-7%, ωθούμενες κυρίως από τη νέα πρωτοβουλία που έχει στα…σκαριά το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά στην προαιρετική μείωση των τιμών σε ποσοστό τουλάχιστον 5% και για διάστημα πιθανότατα τριών μηνών, με ανανέωση της λίστας ανά δύο εβδομάδες, διευρύνοντας έτσι τους κωδικούς που θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.


«Η επαναφορά της μόνιμης μείωσης του 5% αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου και μετά το κάλεσμα του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, στα τέλη Αυγούστου, πολλές εταιρίες- μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων, αλλά και πολυεθνικές από όλους τους κλάδους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο μέτρο, γεγονός που αναμένεται να ρίξει το κόστος του καλαθιού για τα νοικοκυριά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Τρόφιμα

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, σε μια σειρά ειδών διατροφής, όπως μακαρόνια, ρύζια, όσπρια, αλλά και σε τυποποιημένα τρόφιμα, οι τιμές μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 5%-6%. Επιπλέον, αποκλιμάκωση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10% αναμένεται και στην τιμή της ζάχαρης, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή της υποχωρεί πάνω από 16% σε ετήσια βάση λόγω της μεγάλης παραγωγής που αναμένεται φέτος.


Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές σε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι οποίες ωστόσο εκτιμάται ότι θα πέσουν μόνο κατά 2%-3%. Οι καιρικές συνθήκες, με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται ότι έχουν επιδράσει θετικά στις καλλιέργειες, αφήνοντας ελπίδες για αύξηση της παραγωγής και επάρκεια στην αγορά.


Ελαιόλαδο

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και το ελαιόλαδο, καθώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής από τους 140.000 τόνους στους 200.000-230.000 τόνους, αναμένεται να επιφέρει μείωση της τιμής του από τα δυσθεώρητα ύψη των 12-13 ευρώ το λίτρο στα 9-10 ευρώ, με την αποκλιμάκωση να αγγίζει στην καλύτερη περίπτωση το 30%.


Απορρυπαντικά

Βέβαιη θεωρούν εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά 6%-7% σε απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτικά, γεγονός που αποδίδεται στον ανταγωνισμό των εταιριών για τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς. «Μετά τον κόφτη του 30% στις προωθητικές ενέργειες, που επέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο στα εν λόγω προϊόντα με αντίστοιχη μείωση των τιμών στο ράφι, αλλά και τη νέα πρωτοβουλία που έρχεται για τη μόνιμη μείωση τιμής, εκτιμάται ότι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο. Οι αρχικές τιμές παραμένουν σταθερές εδώ και μήνες, ενώ, λόγω του ανταγωνισμού, οι προσφορές συνεχίζονται με την ίδια ένταση», σημειώνει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Αύγουστο έδειξε μικρή άνοδο του πληθωρισμού τροφίμων, από το 2,4% τον Ιούλιο, στο 2,8%, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης του ελαιολάδου. Από την άλλη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο πληθωρισμός στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,08%.


Πιο φθηνά ψάρια, θαλασσινά και ποτά

Παράλληλα, με τη λήξη της τουριστικής σεζόν, οι τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα ψάρια, εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, καταγράφοντας μείωση από 5%-7%, ενώ πτωτικά κατά 4%-5% αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των παιδικών και βρεφικών τροφών.


«Κάποια προϊόντα, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά και τα αλκοολούχα ποτά, επηρεάζονται από την εποχικότητα. Το καλοκαίρι επισκέπτεται τη χώρα μας μεγάλος αριθμός τουριστών, αυξάνεται η ζήτηση, ενώ η προσφορά παραμένει σταθερή, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, εκτιμούμε ότι θα μειωθούν σημαντικά», σχολιάζει εκπρόσωπος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου