Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 02, 2024

Χωρίς νερό πεθαίνουμε

Φίλη, φίλε,

Χωρίς νερό, πεθαίνουμε.

Στη Σομαλία εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την τραγική

πραγματικότητα κάθε μέρα.


Για τις περισσότερες οικογένειες, η ζωή είναι ένας αδιάκοπος εμφύλιος πόλεμος, εξτρεμιστικές επιθέσεις κι όλο και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες.


Σήμερα, το 50% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τα παιδιά πεθαίνουν από χολέρα κι αφυδάτωση.


Η Σομαλία έχει γλυκό νερό, αλλά βρίσκεται βαθιά στο υπέδαφος κι είναι δύσκολο να το αντλήσει κάποιος. Οι ιδιωτικές εταιρείες το πουλάνε χρυσάφι και σε ορισμένα χωριά το λίτρο κοστίζει ακριβότερα ακόμα κι απ’ το Μαϊάμι!


Αλλά η Durdur, μια μικρή, κοινοτική οργάνωση προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση.


Μέλη του Avaaz χρηματοδότησαν το πρώτο τους πρότζεκτ (σ’ ευχαριστούμε!), το οποίο παρέχει ήδη καθαρό, οικονομικό νερό σε εκατοντάδες σπίτια. Όλη η πόλη γιόρταζε τη μέρα που λειτούργησαν οι βρύσες. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που οι ιδιωτικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τις τιμές τους εν μία νυκτί.


Τώρα η Durdur είναι έτοιμη να επεκταθεί.


Με τη βοήθειά μας, μπορούν να αγοράσουν εξοπλισμό γεωτρήσεων και βυτιοφόρα για να διανέμουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες θα μπορούν να πλένονται και να μαγειρεύουν, να καλλιεργούν τρόφιμα και να εκτρέφουν ζώα.


Επίσης θα διαθέσουμε πόρους για περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και πρόσληψη προσωπικού απ’ τη Σομαλία, και θα ενισχύσουμε εκστρατείες του Avaaz για καθαρό πόσιμο νερό για όλο τον κόσμο.


Πρόκειται για ένα επαναστατικό μοντέλο: Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς συνεισφέρουμε τώρα, μπορούμε να παρέχουμε εκατοντάδες λίτρα νερού που θα καλύπτουν τις ανάγκες πολυάριθμων οικογενειών. Στήριξε με ό,τι μπορείς για να βοηθήσουμε μια απ’ τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου:



 

Στη Σομαλία, το 40% των πηγών νερού δεν είναι πλέον λειτουργικές. Η κυβερνητική αδράνεια σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης επιτρέπει σε άπληστες εταιρείες ύδρευσης να αισχροκερδούν από φτωχές οικογένειες, βάζοντάς τες σε αδιανόητα διλήμματα, όπως το να πληρώσουν το νερό ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η Durdur διαφέρει γιατί τα προγράμματά της τα τρέχουν εξ ολοκλήρου οι τοπικές κοινότητες. Ανοίγουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, εγκαθιστούν προηγμένες μονάδες επεξεργασίας και τοποθετούν αγωγούς απευθείας σε σπίτια, σχολεία και κλινικές, έτσι ώστε ακόμα κι οι πιο ευάλωτοι να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επίσης ο «ανταγωνισμός» που δημιουργεί ωθεί τις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης να μειώσουν δραστικά τις τιμές τους, ένα φαινόμενο που βοηθάει χιλιάδες ανθρώπους.




Χιλιάδες μέλη του Avaaz βοηθήσαμε στη χρηματοδότηση της γεώτρησης που τώρα παρέχει καθαρό νερό σε εκατοντάδες σπίτια. Όλη η πόλη πανηγύριζε τη μέρα που λειτούργησε. Τώρα όλες κι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την Durdur να φτάσει σε εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση κάνει την πρόσφατη ξηρασία στη Σομαλία 100 φορές πιο πιθανό να επαναληφθεί. Πέντε συνεχόμενες ξηρασίες, ακολουθούμενες από κατακλυσμικές πλημμύρες που παρέσυραν σπίτια, κατέστρεψαν καλλιέργειες κι άφησαν πίσω τους τόνους μολυσμένου νερού.

Αλλά τοπικές πρωτοβουλίες όπως η Durdur γίνονται φάρος ελπίδας μέσα σ’ αυτές τις φρικτές συνθήκες. Αν λοιπόν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές μπορούμε:
Να παρέχουμε καθαρό κι οικονομικό νερό σε ανθρώπους σε ξηρές και δυσπρόσιτες περιοχές της Σομαλίας.
Να βοηθήσουμε στη διάδοση αυτού του κοινοτικού μοντέλου για προσβάσιμο νερό, δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες απέναντι στην ξηρασία, τις ασθένειες και τις κλιματικές καταστροφές.
Να χρηματοδοτήσουμε γεωγραφικές έρευνες και μελέτες για την ύδρευση, να προσλάβουμε προσωπικό στη Σομαλία και να παρέχουμε εκπαίδευση εθελοντών για να προάγουν υγιεινή σε κοινότητες.
Να στείλουμε τις φωνές όσων πλήττονται περισσότερο απ’ την κλιματική κρίση σε κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, απαιτώντας να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα γλυκού νερού και να αναλάβουν επείγουσα δράση για την κλιματική κρίση.
Να ενισχύσουμε επείγουσες εκστρατείες του Avaaz για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας στο νερό και σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον.Οι πολίτες της Σομαλίας είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση, κι όμως πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Ας μην κάνουμε τα στραβά μάτια. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:


Η Σομαλία, η οποία μαστίζεται από πόλεμο, ξηρασία και πλημμύρες, βιώνει μια απ’ τις πιο μακροχρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Πριν δύο χρόνια, πάνω από 45.000 μέλη του Avaaz συνεισφέραμε παρέχοντας τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε χιλιάδες ανθρώπους που χτυπήθηκαν απ’ την κλιματική κρίση. Ας το ξανακάνουμε κι ας συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες που χτίζουν ένα μέλλον με καθαρό νερό στη Σομαλία. Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα, Adela, Kaitlin, Patri, Ana Sofia, Mike, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz Τα προτεινόμενα ποσά δωρεών σ’ αυτό το email υπολογίζονται με βάση το κόστος που απαιτείται για την παροχή νερού σε μια οκταμελή οικογένεια στη Σομαλία για 3 ημέρες. Όσο περισσότερες δωρεές συγκεντρώσουμε, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα μπορέσουμε να προμηθεύσουμε με καθαρό πόσιμο νερό! Εκτός απ’ το άμεσο κόστος του νερού, ένα μέρος των χρημάτων που το Avaaz θα διαθέσει στην Durdur θα καλύψει το κόστος του εξοπλισμού γεώτρησης, της μεταφοράς νερού κι άλλες προγραμματισμένες αμοιβές για να προχωρήσει αυτό το πρότζεκτ. ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου