Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 25, 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Όσα έγιναν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη – Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και ο διάλογος μπροστά στις κάμερες


Περίπου 30 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού

Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου οι δύο ηγέτες είχαν το πρώτο τετ-α-τετ το 2019.


Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Το Κυπριακό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του Κυπριακού κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει ο διάλογος. «Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στον διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην Ελλάδα ο Χακάν Φιντάν πριν το τέλος του 2024

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2024.

Χαμόγελα και χειραψίες

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος και διήρκησε μισή ώρα, με τους δύο ηγέτες να συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Μπροστά στις κάμερες και στους φακούς των δημοσιογράφων οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν με χαμόγελα.

Κατά τη χειραψία τους με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Τι κάνεις;». «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου» είπε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης.

Εικόνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη
Πηγή: Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη
Πηγή: Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης, Ερντογάν, Νέα Υόρκη

Ερντογάν: Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν από την συνάντηση με Μητσοτάκη

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί», είπε.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την συνάντηση

«Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» συζητήθηκαν στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το sigmalive, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Το story του Πρωθυπουργού από την συνάντηση

Ένα σύντομο βίντεο ανάρτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την συνάντησή που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Στο story που ανέβασε ο Πρωθυπουργός στο Instagram, φαίνεται η χειραψία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από την συνάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «χαίρομαι που σε βλέπω» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ρώτησε «τι κάνεις;», με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντάει «καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.


Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:07


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου