Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 11, 2024

Μάστιγα τα τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη


 Εκρηκτικές διαστάσεις έλαβαν μέσα στο καλοκαιρινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου τα τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη θύματος στην Ελλάδα. Συνολικά 46 άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στην άσφαλτο από τροχαία που προκάλεσαν 38 δράστες, εκ των οποίων συνελήφθησαν τελικά οι 18. Ανάμεσα στα θύματα, 2 νεκροί και 44 τραυματίες, την πλειονότητα αποτελούν οδηγοί δικύκλων και πεζοί, ενώ περιλαμβάνεται και μία παραολυμπιονίκης οδηγός αναπηρικού αμαξιδίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS-Τροχαία εγκλήματα» είναι συγκλονιστικά. Τραγωδίες για τις οποίες δεν θα υπάρξει καν κάθαρση αφού στην πλειονότητά τους οι δράστες φρόντισαν να εξαφανιστούν, ενώ η εγκατάλειψη μπορεί να προκάλεσε δυσμενέστερες επιπτώσεις για το κάθε θύμα εάν χάθηκε χρόνος μέχρι κάποιος άλλος να ειδοποιήσει για το συμβάν.

Το καθεστώς της ατιμωρησίας δείχνει να εμπεδώνεται στους δρόμους της Ελλάδας, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε, το μακρινό 2019, να παρουσιάσει νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς ακόμη και σήμερα να το έχει πράξει. Οι στατιστικές, αν και ψυχρές από τη φύση τους, αποτυπώνουν μια κατάσταση που έχει ξεφύγει. Ας δούμε ορισμένες από τις επισημάνσεις στην αναφορά του συλλόγου «SOS-Τροχαία εγκλήματα»:

● Στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καταγράφηκαν 38 τροχαία με εγκατάλειψη έναντι συνολικά 46 σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος).

● Τα περισσότερα καταγράφονται σε κατοικημένες περιοχές (74%) στην περιοχή της Αθήνας και της ευρύτερης Αττικής και ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής η Κρήτη και άλλα νησιά (Κέρκυρα-Λέσβος).

● Στους 38 δράστες πρωταγωνιστούν οι οδηγοί Ι.Χ. (90%), αλλά περιλαμβάνεται και ένας οδηγός πατινιού! Μόνον οι 18 συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν και οι πληροφορίες που τους συνοδεύουν (χρήση αλκοόλ, έλλειψη άδειας οδήγησης, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες κ.λπ.) είναι αποκαλυπτικές για τους λόγους που οδηγούν στην εγκατάλειψη.

Αθήνα-Αττική

Στις 12 Ιουλίου, λίγο πριν από το μεσημέρι στο Χαλάνδρι, οδηγός πολυτελούς οχήματος εγκαταλείπει τον τραυματισμένο οδηγό ενός Smart. Την ίδια μέρα, απόγευμα στα Μέγαρα, αυτοκίνητο που βγαίνει κάθετα στον δρόμο τραυματίζει και εγκαταλείπει οδηγό μηχανής. Στις 21 Ιουλίου, η Ειρήνη Κουρούβανη, παραολυμπιονίκης-ΑμεΑ, πρωταθλήτρια με 15 χρυσά, 8 αργυρά και 10 χάλκινα μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες στίβου, τραυματίζεται ενώ οδηγούσε στην Πατησίων το αναπηρικό της αμαξίδιο. Ο 36χρονος δράστης που συνελήφθη αργότερα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν είχε άδεια οδήγησης, αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Στις 6 Αυγούστου, στα Σπάτα, τραυματίζεται οδηγός δικύκλου από Ι.Χ. που είχε περάσει στο αντίθετο ρεύμα και μετά τη σύγκρουση εξαφανίστηκε. Στις 21/8, αργά το βράδυ στο Μενίδι, τραυματίζονται δύο επιβάτες περιπολικού από Ι.Χ. που μετά τη σύγκρουση ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε. Ο 18χρονος δράστης συνελήφθη ύστερα από αναζήτηση και δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης.

Το τελευταίο περιστατικό, 26 Αυγούστου, στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όπου διοργανώνονται αυτοσχέδιοι αγώνες. Οχημα Ι.Χ. τραυματίζει οδηγό και επιβάτη μοτοσικλέτας και τους εγκαταλείπει. Ο οδηγός της μηχανής, Τάκης Χήρας, εκτινάχθηκε στις προστατευτικές μπάρες με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα, ενώ ο φίλος του πρόλαβε να πηδήξει στο οδόστρωμα, χτυπώντας μόνο στο γόνατο: «Με έκλεισε ένας στα Λιμανάκια, στην πρώτη στροφή. Εγώ ήμουν με το μηχανάκι με έναν φίλο μου, αυτός μπήκε στη λωρίδα μας, μας έκλεισε στη στροφή και μας πέταξε στις μπαριέρες. Εγώ πήγαινα με 60 χιλιόμετρα και αυτός έκανε τον Σουμάχερ. Ενα μαύρο Ι.Χ. οδηγούσε και ήμασταν δίπλα δίπλα στο φανάρι της Βουλιαγμένης. Αυτή η κάμερα πρέπει να τον έχει καταγράψει. Δεν σταμάτησε καν να μας δει. Δύο παιδιά με ένα μηχανάκι μάς είδαν και σταμάτησαν. Τώρα είμαι με νάρθηκα στο χέρι και καμένος. Πώς ζω δεν ξέρω. Ο φίλος μου πρόλαβε και πήδηξε και δόξα τω Θεώ έχει χτυπήσει μόνο το γόνατό του».

Κρήτη

Πρωί της 21ης Ιουλίου, στα Λενταριανά κοντά στο κέντρο των Χανίων, οδηγός τζιπ με μεγάλη ταχύτητα εμβολίζει σταματημένο δίκυκλο, τραυματίζει σοβαρά τον 62χρονο οδηγό του και τον εγκαταλείπει. Ο 40χρονος δράστης εμφανίστηκε μετά την παρέλευση του αυτοφώρου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός είχε πλήρη επίγνωση του συμβάντος, αφού μετά την παράσυρση σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και είδε το θύμα του πριν εξαφανιστεί. Η οικογένεια του θύματος ζήτησε από την εισαγγελέα η πράξη να μη χαρακτηριστεί απλό πλημμέλημα, αλλά κακούργημα. Στις 2/8, στον κεντρικό δρόμο από Σταλίδα προς Χερσόνησο, πριν από τις 8.00 το πρωί, οδηγός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου επιχειρεί να στρίψει δεξιά σε παράδρομο, αλλά τελικά κινείται προς τα αριστερά με αποτέλεσμα η μηχανή που ακολουθούσε να χτυπήσει στο αυτοκίνητο και ο 30χρονος οδηγός της να τραυματιστεί.

Αλλα δύο περιστατικά εγκατάλειψης στα Χανιά, τον Αύγουστο. Στις 11/8, βράδυ, στον Λαρδά στην Κίσσαμο, μια 67χρονη γυναίκα που κατέβηκε στον δρόμο να δει ένα χτυπημένο σκυλάκι παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου δεν σταμάτησε να βοηθήσει. Την επομένη εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα η οδηγός του Ι.Χ., μια 44χρονη γυναίκα που αφέθηκε ελεύθερη. Στις 20/8, μεσημέρι, στη διασταύρωση Μανουσογιαννάκηδων και Μάρκου Μπότσαρη στα Χανιά, συγκρούστηκαν ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι, με τη γυναίκα που το οδηγούσε να πέφτει τραυματισμένη στο οδόστρωμα. Στις 26/8, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, στο Ηράκλειο, οδηγός Ι.Χ. παρασύρει πεζή γυναίκα και την εγκαταλείπει τραυματισμένη.

Κέρκυρα

Τέσσερα τα περιστατικά στο νησί του Ιονίου, Στις 5 Ιουλίου, ξημερώματα στο εμπορικό κέντρο, οδηγός δικύκλου χάνει τον έλεγχο της μηχανής του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η συνεπιβάτιδά του την οποία εγκαταλείπει. Ο οδηγός συλλαμβάνεται λίγες ώρες αργότερα. Στις 25/7, μεσημέρι στην περιοχή Καμπανιόλου, οδηγός Ι.Χ. τραυματίζει την οδηγό δικύκλου και την εγκαταλείπει. Στις 28/8, οδηγός που συμμετείχε σε αυτοσχέδιο αγώνα στην επαρχιακή οδό Παλαιοκαστρίτσας-Κοκκινίου τραυματίζει σοβαρά δύο 18χρονους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Στις 30 Αυγούστου, μεσημέρι στα Τρία Γεφύρια, 18χρονος Ιταλός οδηγός Ι.Χ. περνά στο αντίθετο ρεύμα, χτυπά μοτοσικλετιστή υπάλληλο courier και τον τραυματίζει. Συλλαμβάνεται στο φέριμποτ με το οποίο επιχείρησε να φύγει.

Λέσβος

Τέσσερα περιστατικά εγκατάλειψης ύστερα από τροχαίο και στη Λέσβο. Στις 20/7, στον δρόμο Μυτιλήνης-Κρατήγου, οδηγός Ι.Χ. εγκαταλείπει έπειτα από σύγκρουση με μοτοσικλέτα τον οδηγό της και τον συνεπιβάτη του – 19χρονοι και τα δύο θύματα. Στις 8/8, στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Θερμής, 76χρονος οδηγός αυτοκινήτου παρασύρει και εγκαταλείπει 37χρονο ποδηλάτη. Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, στην Καλλονή, 38χρονη που οδηγούσε Ι.Χ. τραυματίζει τον 35χρονο οδηγό μοτοσικλέτας, τον εγκαταλείπει και συλλαμβάνεται την επομένη. Στις 22/8, 27χρονος που οδηγούσε δίκυκλο τραυματίζει 12χρονο κορίτσι που κινούνταν πεζό και το εγκαταλείπει.

Πάτρα

Πρωί 5ης Ιουλίου, στο φανάρι Αγίου Βασιλείου στο Ρίο, οδηγός αυτοκινήτου παραβιάζει την προτεραιότητα, στρίβει απότομα αριστερά και προκαλεί την εκτροπή μοτοσικλέτας και τον τραυματισμό των δύο επιβατών της. Στις 16/8, κοντά στη λεωφόρο Γ. Παπανδρέου, οδηγός Ι.Χ. τραυματίζει και εγκαταλείπει πεζή γυναίκα και το ανήλικο παιδί της. Στις 29/8, ξημερώματα στο κέντρο της πόλης, οδηγός Ι.Χ. ρίχνει σε κάδους απορριμμάτων τον διανομέα οδηγό δικύκλου. Πριν τον εγκαταλείψει με σπασμένο γόνατο, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και τον γρονθοκοπεί.

Θήβα

Δύο εγκαταλείψεις από οδηγούς Ι.Χ. που χτύπησαν οδηγούς ποδηλάτων και μάλιστα την ίδια μέρα (21/8)! Στις 13.30 στην είσοδο της πόλης από Λιβαδειά και στις 20.45 στην οδό Οπλαρχηγού Βόγκλη, όπου μάλιστα το ΕΚΑΒ παρέλαβε τον τραυματία με καθυστέρηση 50 λεπτών.

Κως

Δύο ακόμη περιστατικά στην Κω. Στις 15/7, ξημερώματα στην Καρδάμαινα, δύο τουρίστριες ζητούν από οδηγό μηχανής να τις μεταφέρει. Ο οδηγός χάνει τον έλεγχο και εγκαταλείπει τις κοπέλες που τραυματίζονται. Συλλαμβάνεται την επομένη και διαπιστώνεται ότι είναι ανήλικος και χωρίς δίπλωμα. Στις 28/8, πρωί στο κέντρο της πόλης, 36χρονη οδηγός Ι.Χ. τραυματίζει 54χρονο που οδηγούσε δίκυκλο. Η οδηγός συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερη.

Σε όλη την Ελλάδα

Πλήθος ακόμη περιστατικών σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, απόγευμα 13/7 στο κέντρο της πόλης, οδηγός Ι.Χ. εγκαταλείπει τραυματισμένο δικυκλιστή. Στο Αγρίνιο, έξω από πολυκατάστημα, οδηγός Ι.Χ. παρασύρει 55χρονη πεζή και την αφήνει αβοήθητη. Στη Σάμο, 40χρονος οδηγός Ι.Χ. υπό την επήρεια αλκοόλ τραυματίζει τον 51χρονο οδηγό άλλου οχήματος στον δρόμο Βαθέος-Μυτιληνιών. Στην υψηλή γέφυρα Χαλκίδας, 18 Ιουλίου, οδηγός αυτοκινήτου παρασύρει δίκυκλο και τραυματίζει τον 66χρονο οδηγό του, αφήνοντάς τον στην άσφαλτο. Στις 22/7, στην οδό Ναυπάκτου στο Μεσολόγγι, οδηγός Ι.Χ. εγκαταλείπει ποδηλάτη που έχει τραυματιστεί.

Στη Σαντορίνη (25/7), οδηγός Ι.Χ. σκοτώνει σε τροχαίο τον 66χρονο μοτοσικλετιστή Κ. Αργυρό στην επαρχιακή οδό Μεσαριάς-Καμαρίου. Ο 23χρονος δράστης εγκαταλείπει και το όχημα, αλλά συλλαμβάνεται αργότερα και στην κατοικία του κατάσχεται 1,4 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης. Στην Ορεστιάδα, γυναίκα οδηγός Ι.Χ. προκαλεί τον τραυματισμό παιδιού που κινούνταν με ποδήλατο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στην Κόρινθο, βράδυ 12ης Αυγούστου στον Ανω Ασσο, 65χρονος οδηγός Ι.Χ. παρασύρει και σκοτώνει 76χρονο πεζό. Στη Ρόδο, εγκαταλείπεται τραυματισμένος 46χρονος πεζός ύστερα από σύγκρουση με Ι.Χ. Στην Αλεξανδρούπολη, στο 1ο χιλιόμετρο προς Χηλή, τραυματίζεται οδηγός μηχανής (24/8) και στο Ναύπλιο, πεζός εντοπίζεται τραυματισμένος στην άσφαλτο από περαστικούς. Οπως ο ίδιος καταθέτει, χτυπήθηκε από οδηγό με πατίνι!

Στη Χαλκιδική (31/8), 36χρονος οδηγός Ι.Χ. περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα από διασταύρωση στη Χανιώτη, παρασύρει 33χρονη πεζή, την εκτοξεύει στα 50 μέτρα και την εγκαταλείπει. Συλλαμβάνεται αργότερα και εις βάρος του εκκρεμούν δεκάδες καταγγελίες. Μεταξύ αυτών, ότι πέρασε οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα, πέρασε ενδιάμεσα από την πομπή μιας κηδείας, με τους παρευρισκόμενους να γλιτώνουν την τελευταία στιγμή…

Προτάσεις

 

Στις προτάσεις του με στόχο τη διακοπή ενθάρρυνσης της επιθετικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ο σύλλογος «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» περιλαμβάνει την τοποθέτηση καμερών αλλά και τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων ανά ώρα στις κατοικημένες περιοχές. Ο περιορισμός του ορίου είναι, κατά τον σύλλογο, «μέτρο δοκιμασμένο για την αποτελεσματικότητά του ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφαλή μετακίνηση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και για την επανάκτηση της πόλης από τους κατοίκους της» και ταυτόχρονα «μέτρο που η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε επίσημα στις 21 Φεβρουαρίου 2021, αλλά έκτοτε αρνείται να νομοθετήσει!».

Προτείνει επίσης την αλλαγή της ποινικής αντιμετώπισης των εγκληματιών που εγκαταλείπουν τα θύματά τους στην άσφαλτο καθώς με βάση τον σημερινό ΚΟΚ (Αρθρο 43) η εγκατάλειψη θεωρείται πλημμέλημα τιμωρούμενο με 6 μήνες φυλάκιση (η συνήθης ποινή που επιβάλλουν τα δικαστήρια όταν έπειτα από 8 χρόνια τελεσιδικήσει η υπόθεση).

Ζητά επίσης η εγκατάλειψη τραυματία στον δρόμο να θεωρηθεί ατιμωτική πράξη, τα ονόματα και η φωτογραφία των δραστών να δημοσιοποιούνται, να τους αφαιρείται διά βίου η άδεια οδήγησης, να κατάσχεται το όχημα, να δικάζονται για κακούργημα με το άρθρο 306 του Π.Κ. και να θεωρείται ότι οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ στη ανώτατη βαθμίδα.

Τα περιστατικά στη γλώσσα των αριθμών

■ 38 περιστατικά σε δύο μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) όταν το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε 46 (κάτω από 8 ανά μήνα).

■ 46 συνολικά τα θύματα: στην άσφαλτο εγκαταλείφθηκαν 2 νεκροί και 44 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, ακρωτηριασμούς κ.λπ.

■ 28 από τα 38 περιστατικά (74%) σε κατοικημένες περιοχές.

■ 46 θύματα: 25 μοτοσικλετιστές (54%), 10 πεζοί (22%), 6 ποδηλάτες (13%), 4 οδηγοί Ι.Χ., 1 οδηγός αμαξιδίου!

■ 38 δράστες: 34 οδηγοί Ι.Χ. (90%), 3 οδηγοί μοτοσικλέτας και 1 οδηγός πατινιού!

■ Μόνον 18 από τους 38 δράστες συνελήφθησαν (ή παραδόθηκαν).

■ 5 δεν είχαν άδεια οδήγησης, 4 οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, 1 συμμετείχε σε αυτοσχέδιους αγώνες, σε 1 (δράστης θανατηφόρου) εντοπίστηκαν ναρκωτικά στο σπίτι του.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Από τον Άρη Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου