Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2024

Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης: Ο αγωνιστής αλλά και δολοφόνος του Καποδίστρια

Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση,

αμαύρωσε όμως το όνομά του ως ένας από τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια.

Γόνος της ιστορικής μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, πήρε μέρος στον Αγώνα ως στρατιωτικός και πολιτικός, αμαύρωσε όμως το όνομά του ως ένας από τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια.


Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε το 1797 στη Μάνη και ήταν ο μικρότερος γιος του Ηλία ή Πιέρρου Μαυρομιχάλη (1730-1800) και της Αικατερίνης Κουτσογρηγοράκη. Αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ήταν γνωστός και ως Κωνσταντήμπεης.

Οι διακρίσεις στα πεδία της μάχης

Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία το 1818 από τον Κυριάκο Καμαρινό, διακρίθηκε στη μάχη του Βαλτετσίου, την πολιορκία του Ναυπλίου, στη μάχη του Άργους εναντίον του Δράμαλη και στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιμπραήμ στη Λέρνη, στη Βέργα και τον Πολυάραβο. Στις Εθνικές Συνελεύσεις έλαβε μέρος ως πληρεξούσιος των Μανιατών και το 1824 ορίστηκε μέλος του Εκτελεστικού Σώματος.


Κατά την Καποδιστριακή περίοδο αντιπολιτεύθηκε τον Κυβερνήτη και οργάνωσε ένοπλη εξέγερση στη Μάνη. Τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση στο Ναύπλιο με τον ανιψιό του Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Μετά τη φυλάκιση του αδελφού του Πετρόμπεη, σχεδίασε με τον ανιψιό του τη δολοφονία του Καποδίστρια, ύστερα από συνεννόηση με τον αστυνόμο Καραγιάννη που είχε αναλάβει την επιτήρησή τους.


Ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Καποδίστρια

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 πυροβόλησε τον Καποδίστρια έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης τον αποτελείωσε με μαχαίρι. Ο σωματοφύλακας όμως του Καποδίστρια Γεώργιος Κοζώνης ανταπέδωσε το πυρ και τον τραυμάτισε, ενώ ο ανιψιός του κατόρθωσε να διαφύγει προσωρινά.


Αιμάσσων ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από το έξαλλο πλήθος που είχε πληροφορηθεί τη δολοφονία του Κυβερνήτη. Ο στρατηγός Χρήστος Φωτομάρας, που άκουσε τον θόρυβο και είδε το φρικτό θέαμα, τον πυροβόλησε από το παράθυρο της οικίας του, δίνοντάς του τη χαριστική βολή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου