Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 03, 2024

Πόνος και ενοχές στο Ισραήλ: Συγκινεί ο πατέρας δολοφονημένου ομήρου – «Χερς, συγγνώμη – Αποτύχαμε, δεν απέτυχες»

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στο νεκροταφείο Mount Hamenuchot στην Ιερουσαλήμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος δολοφονήθηκε από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα. Η κηδεία του 23χρονου, που είχε απάγει η Χαμάς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «Nova» στις 7 Οκτωβρίου, ήταν γεμάτη συγκίνηση και πόνο, καθώς οι γονείς του και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, αποχαιρέτησαν τον Χερς με λόγια γεμάτα θλίψη και ενοχές.
 Ο Χέρτζογκ, ο οποίος άνοιξε την τελετή, δήλωσε: «Αγαπημένε Χερς, με μια καρδιά σκισμένη και σπασμένη, στέκομαι σήμερα εδώ, ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, αποχαιρετώντας σε και ζητώντας τη συγχώρεσή σου. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ. Συγγνώμη που δεν καταφέραμε να σε προστατεύσουμε στην τρομερή αποτυχία του Οκτωβρίου. Συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να σε φέρουμε σπίτι ασφαλή». Η ομιλία του Χέρτζογκ, που έγινε πρώτα στα εβραϊκά και μετά στα αγγλικά για να εξυπηρετήσει και τους πολλούς αγγλόφωνους παρευρισκόμενους, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, αναγνώρισε την τραγική πραγματικότητα της αποτυχίας του κράτους να προστατεύσει τον Χερς και τους άλλους ομήρους.

Η θλίψη ήταν έντονη καθώς ο πατέρας του Χερς, Τζον Πολίν, εκφώνησε τον επικήδειο του, καταθέτοντας την ενοχή και την απόγνωσή του: «Χερς, συγγνώμη. Σου ζητάμε συγγνώμη. Αποτύχαμε· εσύ δεν απέτυχες. Εσύ θα είχες προχωρήσει περισσότερο, και εμείς θα προχωρήσουμε για να μην είναι μάταιος ο θάνατός σου και των υπόλοιπων στρατιωτών. Θα φέρουμε πίσω τους υπόλοιπους ομήρους. Η ελπίδα μας δεν έχει χαθεί ακόμα. Η ζωή που είχαμε μαζί σου ήταν ευλογία, και τώρα θα δουλέψουμε ώστε η κληρονομιά σου να είναι μια ευλογία. Σ’ αγαπώ».



Πριν από την κηδεία, πλήθος ανθρώπων συνόδευσε το κονβόι της οικογένειας πεζή προς το νεκροταφείο, εκφράζοντας τη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube, με περισσότερους από 17.000 θεατές να παρακολουθούν από μακριά.

Η μητέρα του Χερς, Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ-Πολίν, και ο πατέρας του, Τζον Πολίν, έχουν αγωνιστεί για την απελευθέρωση του γιου τους από την ημέρα της απαγωγής του. Οι εκκλήσεις τους είχαν συγκινήσει και κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, με την οικογένεια να κατευθύνεται πρόσφατα προς τα σύνορα της Γάζας μαζί με άλλες οικογένειες ομήρων, προσπαθώντας να στείλουν τα μηνύματά τους για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Στις 22 Αυγούστου, οι γονείς του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είχαν παρευρεθεί στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, απηύθυναν μια συγκινητική έκκληση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο πατέρας του Χερς ζήτησε την άμεση επίτευξη συμφωνίας που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η μητέρα του, Ρέιτσελ έκλεισε με μια σπαρακτική έκκληση προς τον γιο της: «Χερς, αν μας ακούς, σε αγαπάμε. Μείνε δυνατός, επιβίωσε». Ο πατέρας στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φέρτε τους σπίτι».

Η κηδεία του Χερς έγινε σύμβολο της τραγωδίας με την απώλεια των έξι ομήρων, σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της. Ο πόνος και η ενοχή που εκφράστηκαν από τους ομιλητές, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ανέδειξαν τη βαθιά ανθρώπινη διάσταση αυτής της τραγωδίας.

Η θλίψη δεν περιορίστηκε μόνο στην οικογένεια του Χερς, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους γονείς του Αλεξάντερ Λομπάνοφ, ενός άλλου ομήρου που δολοφονήθηκε στη Γάζα. «Θέλω να σας πω πόσο λυπάμαι και να ζητήσω συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να φέρουμε τον Σάσα πίσω ζωντανό», είπε ο Νετανιάχου στους γονείς του Αλεξ, Όξανα και Γκρέγκορι Λομπάνοφ.

Η επικοινωνία με την οικογένεια Λομπάνοφ ήρθε σε συνέχεια της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε στον Νετανιάχου από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες τον κατηγορούν ότι καθυστέρησε να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους και δημιούργησε εμπόδια που είχαν ως αποτέλεσμα οι όμηροι να παραμείνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας και τελικά να δολοφονηθούν. Σύμφωνα με το Ynet, υπήρξαν αναφορές ότι ο Νετανιάχου απέφυγε να συνομιλήσει με πολλές οικογένειες που πενθούν.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε: « Οι προσπάθειές μας για την απελευθέρωση των ομήρων μας συνεχίζονται ανά πάσα στιγμή. Από τον Δεκέμβριο, η Χαμάς έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις. Στις 27 Μαΐου, το Ισραήλ συμφώνησε σε μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Χαμάς αρνήθηκε. Ακόμη και μετά την αναθεώρηση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ στις 16 Αυγούστου, συμφωνήσαμε και η Χαμάς αρνήθηκε και πάλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου