Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 03, 2024

Ρωσία: Εντοπίστηκε η πιθανή τοποθεσία εκτόξευσης του νέου «ανίκητου» πυρηνικού πυραύλου της

Δύο Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει την πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του νέου ρωσικού πυραύλου 9M370 Burevestnik, ο οποίος είναι πυρηνοκίνητος και φέρει πυρηνική κεφαλή. Ο πύραυλος αυτός, που έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «ανίκητος», έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Το Reuters ήταν το πρώτο που δημοσίευσε αυτή την εξέλιξη, η οποία έρχεται μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για την αλλαγή στο πυρηνικό της δόγμα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πούτιν, ο πύραυλος Burevestnik, γνωστός και ως SSC-X-9 Skyfall από το ΝΑΤΟ, διαθέτει σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια και έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν την αξία του, υποστηρίζοντας ότι δεν προσφέρει νέες δυνατότητες στη Μόσχα και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα με ραδιενεργές διαρροές.
 Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες από τον εμπορικό δορυφόρο Planet Labs, τραβηγμένες στις 26 Ιουλίου, για να εντοπίσουν ένα κατασκευαστικό έργο κοντά σε εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών στη Ρωσία, γνωστή ως Vologda-20 ή Chebsara, που απέχει περίπου 475 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας. Ο Decker Eveleth, αναλυτής του ερευνητικού οργανισμού CNA, εντόπισε αυτές τις δορυφορικές εικόνες και αξιολόγησε ότι περιλαμβάνουν εννέα οριζόντιες πλατφόρμες εκτόξευσης υπό κατασκευή. Οι πλατφόρμες αυτές είναι διαχωρισμένες σε τρεις τομείς μέσα σε υψηλά αναχώματα, προστατευμένες από επιθέσεις ή τυχαίες εκρήξεις.

Τα αναχώματα συνδέονται μέσω δρόμων, με κτίρια που πιθανόν θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των πυραύλων και των εξαρτημάτων τους, καθώς και με το υπάρχον σύμπλεγμα πέντε καταφυγίων αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών«Η τοποθεσία αυτή προορίζεται για ένα μεγάλο, σταθερό σύστημα πυραύλων, και το μοναδικό τέτοιο σύστημα που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι είναι ο Skyfall», ανέφερε ο Eveleth.

Πηγή: Reuters

Ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ούτε η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την αξιολόγηση αυτή, την στρατηγική αξία του Burevestnik, το ιστορικό των δοκιμών του και τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκαλεί.

Η ταυτοποίηση της πιθανής τοποθεσίας εκτόξευσης του πυραύλου υποδηλώνει ότι η Ρωσία προχωρά με την ανάπτυξή του, παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε δοκιμές τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές Decker Eveleth και Jeffery Lewis από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει επισήμως την ταυτοποίηση αυτής της τοποθεσίας, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα σχετικά με την προοπτική αυτής της εξέλιξης και τον πιθανό αντίκτυπο της στο παγκόσμιο σκηνικό ασφαλείας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου