Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2024

Ακούστε το ανατριχιαστικό «τραγούδι» μιας Μαύρης Τρύπας – Βίντεο

 

Οι επιστήμονες της NASA κατέγραψαν έναν ανατριχιαστικό ήχο που μοιάζει με ουρλιαχτό και προέρχεται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα η οποία βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτήν έχουν μεταφερθεί σε 57 και 58 οκτάβες, ώστε να μπορέσουμε να τον ακούσουμε. Στην πραγματικότητα, ο ήχος που κατέγραψε η NASA είναι πολύ χαμηλός σε συχνότητα και δεν θα μπορούσαμε να τον ακούσουμε, χωρίς την μετατροπή.

Ακούστε τον απόκοσμο ήχο από την Μαύρη Τρύπα

Ηχητικά κύματα με πηγή προέλευσης μια τεράστια μαύρη τρύπα
Το κλιπ που κυκλοφόρησε από τη NASA το 2022, είναι ένα είδος απόκοσμου (προφανώς) ουρλιαχτού που, αν είμαστε ειλικρινείς, ακούγεται όχι μόνο τρομακτικό, αλλά και λίγο «θυμωμένο».

Ήταν η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται σε ένα τέτοιο κλιπ. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μπορεί να μην μπορούμε να ακούσουμε ήχο στο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Το 2003, οι αστρονόμοι εντόπισαν κάτι πραγματικά εκπληκτικό: ηχητικά κύματα που διαδίδονται μέσω των άφθονων ποσοτήτων αερίου που περιβάλλουν την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, το οποίο είναι πλέον γνωστό για τους απόκοσμους ήχους του.

Τα κύματα περιλαμβάνουν τη χαμηλότερη νότα στο Σύμπαν που έχει εντοπιστεί ποτέ από τον άνθρωπο – πολύ κάτω από τα όρια της ανθρώπινης ακοής.

Οι ερευνητές ενίσχυσαν τις χαμηλές συχνότητες του σήματος της μαύρης τρύπας και πρόσθεσαν αρμονικές, δημιουργώντας μια πλούσια ηχητική παλέτα.

Επίπεδα «ρεκόρ» στο φάσμα του ήχου

Τα ηχητικά κύματα εξήχθησαν ακτινικά ή προς τα έξω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους του Περσέα και ταξίδευαν αριστερόστροφα από το κέντρο, έτσι ώστε να μπορούμε να ακούμε τους ήχους προς όλες τις κατευθύνσεις από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόκοσμο άκουσμα, όπως πολλά από τα κύματα που καταγράφηκαν από το διάστημα και μεταφέρθηκαν σε συχνότητες ήχου.

Ωστόσο, οι ήχοι δεν είναι απλώς μια επιστημονική περιέργεια. Το αέριο και το πλάσμα που βρίσκεται ανάμεσα στους γαλαξίες μέσα στα σμήνη γαλαξιών- γνωστό  ως intracluster medium είναι πιο πυκνό και πολύ πιο καυτό από αυτό που υπάρχει έξω από τα σμήνη (intergalactic medium).

Τα ηχητικά κύματα που διαδίδονται μέσω του intracluster medium είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο μεταφέρεται ενέργεια μέσω του πλάσματος.

Επειδή οι θερμοκρασίες βοηθούν στη ρύθμιση του σχηματισμού των άστρων, τα ηχητικά κύματα μπορεί επομένως να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη των σμηνών γαλαξιών για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η μετατροπή οπτικών δεδομένων όπως αυτά σε ήχο μπορεί να είναι ένας υπέροχος νέος τρόπος για να βιώσετε κοσμικά φαινόμενα και η μέθοδος έχει επίσης επιστημονική αξία.

Μερικές φορές, η μετατροπή ενός συνόλου δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει κρυφές λεπτομέρειες, επιτρέποντας πιο λεπτομερείς ανακαλύψεις σχετικά με το μυστηριώδες και τεράστιο Σύμπαν γύρω μας.

Βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου