Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 05, 2024

Ανακαλύφθηκε ταφική πλάκα με «μαγικές ιδιότητες» που προστάτευε από το κακό και τους εχθρούς – Η μυστηριώδης επιγραφή που μπερδεύει τους αρχαιολόγους

 

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα λόφο αποκαλύφθηκε μια μυστηριώδης ταφική πλάκα που πιστεύεται ότι ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και ότι προστατεύει από το κακό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια  “ταλισμανική πλάκα”,  και η ανακάλυψή της  προσθέτει μια σειρά νέων στοιχείων στην κατανόηση της ιστορίας της περιοχής.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πλάκα στην εποχή της εθεωρείτο κάτι σαν φυλαχτό και ενδεχομένως τότε πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες, όπως αυτές  που αποδίδονται σε φυλαχτά. Οι ανασκαφές γίνονταν στο Κάστρο της Σελεύκειας, στην Μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Το κάστρο είναι κτισμένο σε λόφο, ύψους 185 μέτρων. Εκεί βρέθηκε η πλάκα με την επιγραφή που θεωρείται ότι είχε μαγικές
H Σελεύκεια είναι δήμος στην επαρχία της Μερσίνης. Είναι κτισμένη σε έναν χαμηλό λόφο κοντά στο δέλτα του ποταμού Kαλύκαδνου.  Ιδρύθηκε την Ελληνιστική εποχή από τον ηγεμόνα Σέλευκο A’ Nικάτορα. Kατά το τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα η πόλη καταλήφθηκε από τους Mαμελούκους, τους Άραβες ηγεμόνες της Αιγύπτου.

Η πλάκα υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ταφικής δομής στο σημείο. Θεωρείται σπουδαία ανακάλυψη, γιατί η επιγραφή  αποκαλύπτει πολύτιμα δεδομένα και νέα στοιχεία.
Η πλάκα υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ταφικής δομής στο σημείο. Θεωρείται σπουδαία ανακάλυψη, γιατί η επιγραφή  αποκαλύπτει πολύτιμα δεδομένα και νέα στοιχεία (Φωτογραφία: ΑΑ).

 ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου