Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 09, 2024

Μακελειό στις ΗΠΑ: Θανατική ποινή για τον «διαβολικό» πατέρα του δράστη ζητεί ο παππούς του – Το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον στο σπίτι

 

Σοκ έχει προκαλέσει η μαζική δολοφονική επίθεση στο Λύκειο Apalachee της Τζόρτζια των ΗΠΑ, με δράστη τον 14χρονο Κόλτ Γκρέι, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μαθητές και δύο καθηγητές, ενώ τραυμάτισε ακόμη εννέα άτομα. Το περιστατικό, το οποίο είναι η φονικότερη επίθεση σε σχολείο στην πολιτεία, άνοιξε τη συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε η οικογένεια του δράστη στο μακελειό.

Ο 54χρονος πατέρας του Κόλτ, Κόλιν Γκρέι, κατηγορείται για τέσσερις ανθρωποκτονίες από αμέλεια και δύο κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού, καθώς φέρεται να είχε δώσει στον γιό του το όπλο τύπου AR-15 που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο πατέρας του τού είχε επιτρέψει την πρόσβαση στο όπλο, το οποίο λέγεται ότι ήταν δώρο Χριστουγέννων.

Το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον
Το οικογενειακό περιβάλλον του δράστη ήταν δυσλειτουργικό και γεμάτο προβλήματα, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες συγγενών και γειτόνων του. Ο παππούς του δράστη, Τσαρλς Πολχάμους, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στις δηλώσεις του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον γαμπρό του για την καταστροφική τροπή που πήρε η ζωή του Κόλτ. «Ο πατέρας του τον ώθησε να κάνει αυτό που έκανε. Έπειτα από 11 χρόνια που ζούσε με αυτόν τον βίαιο άνθρωπο, τον επηρέασε σε σημείο να χάσει κάθε σταθερότητα», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Post. «Χρειάζεται τη θανατική ποινή» σχολίασε εμφατικά.

Ο Πολχάμους ανέφερε επίσης ότι ο γαμπρός του κατέστρεψε την οικογένειά τους, καθώς η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, που ξεκίνησε έπειτα από έναν τραυματισμό στη μέση, οδήγησε στην απώλεια της οικογενειακής περιουσίας. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Κόλιν για τη διάλυση της οικογένειας, η οποία επηρεάστηκε βαθύτατα από τις διαρκείς εντάσεις και τις εκρήξεις θυμού του πατέρα.


Η μητέρα του δράστη, Μάρσι Γκρέι, παρουσιάζει επίσης ένα προβληματικό παρελθόν, το οποίο φαίνεται να συνέβαλε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο γιος της. Μετά τον χωρισμό της με τον Κόλιν το 2022, η Μαρσί είχε περιορισμένη επαφή με τον Κόλτ, καθώς της είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα με απόφαση δικαστηρίου λόγω κατηγοριών για ενδοοικογενειακή βία, στα οποία είχε δηλώσει ένοχη. Η ίδια έχει βεβαρημένο ιστορικό, με αρκετές συλλήψεις για βία και χρήση ναρκωτικών, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι συχνά άφηνε τον Κόλτ και την αδερφή του εκτός σπιτιού, με τα παιδιά να φωνάζουν και να εκλιπαρούν για να μπουν μέσα.

Μια γειτόνισσα ανέφερε ότι υπήρχαν βράδια όπου η μητέρα του τους άφηνε κλειδωμένους έξω, με τα παιδιά να χτυπούν την πόρτα φωνάζοντας «Μαμά! Μαμά!», ενώ ο Κόλτ ερχόταν στην πόρτα της ζητώντας φαγητό, ντυμένος με βρώμικα ρούχα. Παρά τα προβλήματα της Μάρσι, ο πατέρας της, Τσαρλς Πολχάμους, την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «ήταν πάντα καλή μητέρα» και ότι «το μόνο που έκανε για τον Κόλτ ήταν να τον βοηθάει». Ωστόσο, οι μακροχρόνιες μάχες της με τα ναρκωτικά και η εμπλοκή της σε βίαιες καταστάσεις φαίνεται να είχαν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή του 14χρονου.


Παρά την περιορισμένη σχέση της με τον γιο της, η Μαρσί έλαβε ένα μήνυμα από τον Κόλτ την ημέρα της τραγωδίας, στο οποίο της έγραφε «Συγγνώμη, μαμά». Η μητέρα του προσπάθησε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με το σχολείο, προειδοποιώντας για «ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αλλά δυστυχώς, ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία του Κόλτ Γκρέι

Η γιαγιά του Κόλτ είχε επισκεφθεί το σχολείο μόλις μια μέρα πριν την επίθεση για να συζητήσει τη συμπεριφορά του εγγονού της με τη διοίκηση του σχολείου. Σύμφωνα με τον Πολχάμους, η οικογένεια είχε αρχίσει να ανησυχεί για τη συμπεριφορά του 14χρονου, καθώς είχε αρχίσει να απουσιάζει από το σχολείο. «Είχαν κάποια προβλήματα με τον Κόλτ, καθώς δεν πήγαινε στο σχολείο», είπε σε συνέντευξη στο CBS.

Η θεία του Κόλτ, Ανν Μπράουν, αποκάλυψε επίσης μέσω μηνυμάτων ότι ο έφηβος είχε αρχίσει να εμφανίζει «αυτοκτονικές και δολοφονικές σκέψεις» εβδομάδες πριν την τραγωδία. Σε ένα μήνυμα, η Μπράουν ανέφερε ότι ο Κόλτ «έπρεπε να είχε μπει σε θεραπεία εδώ και μήνες», ενώ κατηγόρησε τους ενήλικες γύρω του ότι απέτυχαν να του παρέχουν τη βοήθεια που χρειάζονταν.

«Ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια, αλλά οι ενήλικες γύρω του τον απογοήτευσαν», τόνισε η θεία του, εκφράζοντας τη βαθιά της λύπη για την αδυναμία της οικογένειας να ανταποκριθεί στις ψυχολογικές ανάγκες του Κόλτ.

Πηγή: Reuters

Προειδοποιήσεις και αδράνεια των αρχών

Μερικούς μήνες πριν από την επίθεση, τον Μάιο του 2023, η οικογένεια είχε δεχθεί επίσκεψη από τις τοπικές αρχές, έπειτα από ειδοποίηση του FBI καθώς είχε λάβει ανώνυμες αναφορές για διαδικτυακές απειλές που αφορούσαν πιθανή ένοπλη επίθεση στο σχολείο. Ωστόσο, ο Κόλτ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες τότε, ενώ ο πατέρας του διαβεβαίωσε τις αρχές ότι, παρότι υπήρχαν όπλα στο σπίτι, ο Κόλτ δεν είχε πρόσβαση σε αυτά χωρίς επίβλεψη. Η υπόθεση δεν προχώρησε, με ολέθριες συνέπειες για τους μαθητές και τους καθηγητές του λυκείου Apalachee.

Η μέρα της επίθεσης και οι μάρτυρες

Την ημέρα της επίθεσης, ο Κόλτ εμφανίστηκε στο σχολείο με το AR-15, το οποίο είχε πάρει από το σπίτι του πατέρα του. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του, ο Κόλτ βγήκε αθόρυβα από την τάξη των μαθηματικών λίγο μετά τις 10 το πρωί, πριν επιστρέψει κρατώντας το όπλο. Η 14χρονη Μπρι Τζόουνς, μια συμμαθήτρια του δράστη, περιέγραψε την τρομακτική στιγμή που τον είδε να πλησιάζει την πόρτα της τάξης της με το όπλο στο χέρι. «Πάγωσα όταν τον είδα», είπε στο CNN. Η Τζόουνς αποκάλυψε ότι χάρη στη συμβουλή της μητέρας της, η οποία της είχε μάθει να κοιτάζει πάντα από την πόρτα πριν την ανοίξει, κατάφερε να αντιληφθεί την απειλή και να αποτρέψει την είσοδό του στην τάξη της.

Όταν δεν κατάφερε να εισέλθει στη δική του τάξη, ο Κόλτ πυροβόλησε στην διπλανή αίθουσα, όπου σκότωσε τον καθηγητή μαθηματικών, Ρίτσαρντ Άσπινγουολ, μπροστά στους τρομοκρατημένους μαθητές του. Σύμφωνα με τη μαθήτρια Μαλαίσια Μίτσελ, οι μαθητές προσπάθησαν να τραβήξουν το σώμα του καθηγητή τους μέσα στην τάξη, καθώς εκείνος άφησε την τελευταία του πνοή.

Εκτός από τον Άσπινγουολ, δύο μαθητές, οι Μέισον Σερμερχόρν και Κρίστιαν Ανγκούλο, καθώς και η καθηγήτρια Κριστίνα Ιρίμι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση.

Φωτογραφία: Barrow County School System

Οι συνέπειες και η δίκη

Ο Κόλτ Γκρέι θα δικαστεί ως ενήλικας για τις φονικές πράξεις του και αν καταδικαστεί, κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πατέρας του, Κόλιν Γκρέι, αντιμετωπίζει επίσης οκτώ κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών, εκτός των κατηγοριών για ανθρωποκτονία και φόνο εξ αμελείας που του έχουν απαγγελθεί.

Ο Πολχάμους, αν και συγκλονισμένος από τις πράξεις του εγγονού του, θεωρεί ότι τόσο ο Κόλτ όσο και ο πατέρας του πρέπει να τιμωρηθούν για τις ευθύνες τους. «Ο εγγονός μου σκότωσε ανθρώπους και μου ραγίζει την καρδιά», είπε με πόνο. «Αλλά πρέπει να πληρώσει για ό,τι έκανε, όπως και ο πατέρας του». Ο Τσαρλς Πολχάμους κατέληξε λέγοντας: «Η εκδίκηση ανήκει στον Θεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου