Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 11, 2024

Σχεδίαζε τις διακοπές του και βρήκε έναν παράξενο σχηματισμό στο Google Maps – Μπορεί να πρόκειται για τεράστια ανακάλυψη


 Όταν ο Joël Lapointe είχε μπει στην εφαρμογή Google Maps για να σχεδιάσει τις διακοπές του στο κάμπινγκ στην περιοχή Côte-Nord του Κεμπέκ, ανακάλυψε μια παράξενη κοιλότητα. Σχεδόν 15 χιλιόμετρα σε διάμετρο, είπε ότι κάτι στην καμπύλη της φαινόταν ύποπτο.


Στη συνέχεια, είδε έναν δακτύλιο μικρών βουνών σχεδόν 8 χιλιόμετρα σε διάμετρο που περιβάλλει τη λίμνη Marsal, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Magpie, Que.

Ο Lapointe επικοινώνησε με επαγγελματίες ερευνητές και τελικά ήρθε σε επαφή με τον Γάλλο γεωφυσικό Pierre Rochette, ο οποίος τώρα αποτελεί μέλος της ομάδας επιστημόνων που ερευνά τον χώρο ως πιθανό κρατήρα μετεωρίτη.

Φώτο: Gordon Osinski

Πιθανή πρόσκρουση μετεωρίτη

«Κοιτάζοντας την τοπογραφία, υποδεικνύει έντονα πρόσκρουση» είπε ο Rochette, από το Centre de recherche en géosciences de l’environnement στο Aix-en-Provence της Γαλλίας.

Αφού έλαβε δείγματα από την τοποθεσία, ο Rochette αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχει ζιρκόνιο — ένα ανθεκτικό ορυκτό που μετασχηματίζεται υπό την επίδραση μιας πρόσκρουσης. Οι αναλύσεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά όχι ακόμα οριστικές.

Ο Rochette δηλώνει ότι η ανακάλυψη μιας τέτοιας τοποθεσίας θα ήταν «σημαντική» καθώς ο τελευταίος μετεωρίτης αυτού του μεγέθους ανακαλύφθηκε το 2013.

Η σημασία των κρατήρων από μετεωρίτες

Ο κρατήρας σχηματίζεται όταν ένας μετεωρίτης προσκρούει στην επιφάνεια ενός πλανήτη με χιλιάδες χιλιόμετρα ανά ώρα, δημιουργώντας ωστικά κύματα που προκαλούν την τήξη και την ανακρυστάλλωση των πετρωμάτων στον τόπο της πρόσκρουσης, σύμφωνα με τη NASA.

Ορισμένοι κρατήρες μπορεί να έχουν ηλικία εκατομμυρίων ή ακόμα και εκατό εκατομμυρίων ετών, λέει η Tara Hayden, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Γεωεπιστημών του Western University.

«Μπορεί να μας πει πότε μεταφέρθηκε στη Γη», προσθέτει. «Αυτό είναι το υπέροχο πράγμα για τους κρατήρες. Έχουμε αυτήν τη σύνδεση μεταξύ της Γης και του εξωτερικού σύμπαντος».

31 κρατήρες στον Καναδά

Τριάντα ένα από τους σχεδόν 200 επιβεβαιωμένους κρατήρες πρόσκρουσης στον κόσμο βρίσκονται στον Καναδά, λέει ο Gordon Osinski, καθηγητής γεωεπιστημών στο Western University.

Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτά τα σημεία είναι στο Κεμπέκ. Με υψηλά επίπεδα εξόρυξης και εξερεύνησης ορυκτών στην επαρχία, λέει ότι υπάρχουν πολλοί γεωλόγοι που ψάχνουν και ενίοτε κάνουν ανακαλύψεις όπως αυτή.

Το επόμενο βήμα είναι η χρηματοδότηση για έρευνα — κάτι που οι Γάλλοι και Καναδοί συνεργάτες όπως ο Osinski χρειάζεται να αιτηθούν για να οργανώσουν μια εκδρομή στον απομακρυσμένο χώρο. Ελπίζει να συνοδεύσει την γαλλική ομάδα εκεί το 2025.

Η τελευταία φορά που ο Osinski ταξίδεψε για να αναγνωρίσει έναν κρατήρα ήταν πριν από πάνω από μια δεκαετία. «Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό», λέει ο Osinski. «Δεν συμβαίνει πολύ συχνά».

Δοκιμές για επαλήθευση

Πριν από τη επίσημη κατηγοριοποίηση της τοποθεσίας ως κρατήρα, ο Osinski λέει ότι η ομάδα θα πρέπει να διεξάγει αρκετές δοκιμές.

Ένας από τους δείκτες ενός κρατήρα θα ήταν η ύπαρξη αυλακώσεων ή γραμμών στην επιφάνεια ενός βράχου.

«Αυτά είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητες αποδείξεις κρούσης μετεωρίτη» είπε.

Η επιβεβαίωση ότι η τοποθεσία αποτελεί κρατήρα μπορεί να επιτευχθεί μελετώντας λεπτομερώς, σε μικροσκοπικό επίπεδο, μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία.

Ο καθηγητής Osinski θεωρεί πως το εύρημα του Lapointe είναι πολύ πιθανό να αποτελεί έναν νέο κρατήρα πρόσκρουσης και σχεδιάζει να επισκεφθεί τον τόπο το επόμενο έτος για περαιτέρω έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου