Φοιτητής που ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Harvard, έχοντας προηγουμένως αποκτήσει διδακτορικό στον ανθρώπινο εγκεφαλικό μεταβολισμό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πείραμα τρώγοντας ένα αυγό κάθε ώρα για έναν ολόκληρο μήνα.
Για ποιον λόγο αποφάσισε να το κάνει αυτό;
«Αφήνοντας κατά μέρος την τρέλα μου, το έκανα κυρίως γιατί αγαπώ τα αυγά και για να αμφισβητήσω τις ακραίες διατροφικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media. Πίστευα ότι η ‘κακή’ χοληστερόλη μου δε θα αυξανόταν μετά από αυτό το μήνα.»
Επιβεβαιώθηκαν οι υποθέσεις του;
«Τα επίπεδα χοληστερόλης μου μειώθηκαν κατά 2% την πρώτη εβδομάδα. Στη συνέχεια, άρχισα να καταναλώνω και 60 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως, και στο τέλος του πειράματος η χοληστερόλη μου είχε μειωθεί συνολικά κατά 20%.»
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, εστίασε σε φρούτα όπως μπανάνες και βατόμουρα, τα οποία κατανάλωνε με βούτυρο macadamia. Τα αποτελέσματά του επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η χοληστερόλη από τα αυγά δεν επηρεάζει αρνητικά τη χοληστερόλη του οργανισμού.
Πώς λειτουργεί αυτό;
«Η χοληστερόλη αλληλεπιδρά με υποδοχείς στα εντερικά κύτταρα, προκαλώντας την απελευθέρωση της χολεσίνης. Αυτή μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου ενεργοποιεί τον υποδοχέα GPR146, ο οποίος εντοπίζει τη διαδικασία παραγωγής LDL, μειώνοντας τα επίπεδά της στο σώμα.»
Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Στο βίντεο, ο Norwitz εξηγεί τη διαδικασία: «Σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, τα επίπεδα LDL τείνουν να αυξάνονται, καθώς το σώμα καίει λίπος για ενέργεια. Αντίθετα, με περισσότερους υδατάνθρακες, η LDL μειώνεται, καθώς το σώμα αντλεί ενέργεια από αυτούς.»
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και άτομα με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, που καταναλώνουν 6-12 αυγά εβδομαδιαίως δεν παρουσιάζουν αρνητικές επιδράσεις στη συνολική χοληστερόλη ή στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, ενώ παρατηρείται αύξηση της ‘καλής’ χοληστερόλης (HDL).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου