Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 18, 2024

«Δυνητικά επικίνδυνος» Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη – Τι αναφέρει η NASA

Ένας «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής πρόκειται να περάσει

ξυστά  από τη Γη σύμφωνα με τη NASA.


Ο αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη, ονόματι 2024 ON, έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 220 έως 480 μέτρα και θα περάσει από τη Γη με ταχύτητα 31.933 χλμ την ώρα  — ή περίπου 26 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Στην πιο κοντινή του προσέγγιση, ο αστεροειδής θα έρθει σε απόσταση περίπου 1 εκατ.χιλιομέτρων από τη Γη, περίπου 2,6 φορές τη μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

 Σύμφωνα με τα κοσμικά πρότυπα, αυτό είναι ένα απίστευτα στενό περιθώριο – αλλά ακόμα αρκετά μακριά ώστε κανένας Γήινος να χρειάζεται να ανησυχεί για τον διερχόμενο διαστημικό βράχο.


Η NASA θεωρεί οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 120 εκατομμυρίων μιλίων (193 εκατομμυρίων χλμ) από τη Γη ως «αντικείμενο κοντά στη Γη» και ταξινομεί οποιοδήποτε μεγάλο αντικείμενο εντός 4,65 εκατομμυρίων μιλίων (7,5 εκατομμυρίων χλμ) από τον πλανήτη μας ως «δυνητικά επικίνδυνο».


Η NASA παρακολουθεί τις τοποθεσίες και τις τροχιές περίπου 28.000 αστεροειδών, ακολουθώντας τους με το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης με Επίγεια Πρόσκρουση Αστεροειδών (ATLAS), μια σειρά από τέσσερα τηλεσκόπια που πραγματοποιούν σάρωση ολόκληρου του νυχτερινού ουρανού κάθε 24 ώρες.

Το έργο της NASA και η εκ νέου ανάλυση

Η NASA έχει υπολογίσει τις τροχιές όλων αυτών των αντικειμένων κοντά στη Γη μετά το τέλος του αιώνα. Η Γη δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο από μια αποκαλυπτική σύγκρουση αστεροειδών τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια όπως δηλώνει και η ίδια.

Εάν ο 2024 ON επρόκειτο να χτυπήσει τη Γη, δε θα προκαλούσε ένα κατακλυσμικό γεγονός όπως ο αστεροειδής που σκότωσε δεινόσαυρους πλάτους 7,5 μιλίων (12 km) που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα αποτελέσματά του δε θα ήταν εκτεταμένα. Για παράδειγμα, μια έκρηξη του 2013 ενός μετεωρίτη πλάτους 59 ποδιών (18 m) πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, προκάλεσε έκρηξη περίπου ίση με περίπου 400 έως 500 κιλοτόνους TNT, ή 26 έως 33 φορές την ενέργεια που απελευθερώθηκε από τη βόμβα της Χιροσίμα και τραυμάτισε περίπου 1.500 άτομα.

Το φαινόμενο Yarkovsky

Η κατανόηση της τροχιάς των αστεροειδών μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται αρχικά λόγω του λεγόμενου φαινομένου Yarkovsky.

Πήρε το όνομά του από τον μηχανικό του 19ου αιώνα που το πρότεινε για πρώτη φορά, το φαινόμενο σημαίνει ότι, για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι διαστημικοί βράχοι απορροφούν και εκπέμπουν αρκετό φως που μεταφέρει ορμή για να αλλάξουν διακριτικά τις τροχιές τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός του φαινομένου Yarkovsky είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη των αστεροειδών που αποτελούν πιθανή απειλή.

Οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο εργάζονται ήδη σε πιθανούς τρόπους για να εκτρέψουν έναν επικίνδυνο αστεροειδή, εάν κάποιος κατευθυνόταν ποτέ προς το μέρος μας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, το διαστημικό σκάφος Double Asteroid Redirection Test (DART) ανακατεύθυνε τον μη επικίνδυνο αστεροειδή Dimorphos τραβώντας τον από την πορεία του, αλλάζοντας την τροχιά του αστεροειδούς κατά 32 λεπτά στην πρώτη δοκιμή του πλανητικού αμυντικού συστήματος της Γης. Η NASA χαιρέτισε έκτοτε την αποστολή ως επιτυχία πέρα ​​από κάθε προσδοκία.

Η Κίνα είπε επίσης ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού μιας αποστολής ανακατεύθυνσης αστεροειδών. Χτυπώντας 23 πυραύλους Long March 5 στον αστεροειδή Bennu, ο οποίος θα αιωρείται σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων (7,4 εκατομμύρια χλμ) από την τροχιά της Γης μεταξύ των ετών 2175 και 2199, οι επιστήμονες ελπίζουν να εκτρέψουν τον διαστημικό βράχο ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα τροχιά του.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την πορεία του 2024 ON καθώς περνάει πέρα ​​από τον πλανήτη μας, το Virtual Telescope Project θα δείξει ζωντανή ροή της πορείας του που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30 UTC, όταν το αντικείμενο θα είναι ορατό στο βόρειο ημισφαίριο.

Βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου