Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 01, 2024

Βρέθηκε θησαυρός νομισμάτων των Βίκινγκ και έλυσε ένα μυστήριο 1.000 ετών

Ένας  θησαυρός των Βίκινγκ, με 26 νομίσματα που χρονολογούνται από το 1.000 έως το 1.065 μ.Χ. ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους χειριστές ανιχνευτών μετάλλων, John Crowe και David O’Hare σε ιδιωτική έκταση, λίγους μήνες νωρίτερα.
 Οι Βίκινγκς έφτασαν στην περιοχή της Ιρλανδικής Θάλασσας  το 800 μ.Χ, αρχικά πραγματοποιώντας επιδρομές, μετά ως έμποροι και τελικά με την εγκατάστασή τους. Οι Βίκινγκς ήταν ναυτικοί, και η θέση του νησιού, ακριβώς στο κέντρο των Βρετανικών Νήσων, ήταν η τέλεια βάση, πρώτα για το εμπόριο, στη συνέχεια για οικισμό.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα, το οποίο εμβαθύνει την κατανόηση της περίπλοκης οικονομίας της Εποχής των Βίκινγκ στο Νησί του Μαν. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα, το οποίο εμβαθύνει την κατανόηση της περίπλοκης οικονομίας της Εποχής των Βίκινγκ στο Νησί του Μαν. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ

Έντονη η παρουσία της κληρονομιάς των Βίκινγκ

Στο νησί έχουν βρεθεί αρκετές ταφές της Εποχής των Βίκινγκ, τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Οι πρώτοι, θάβονταν με ταφικά αγαθά, σύμφωνα με την παγανιστική παράδοση.  Η κληρονομιά των Μανξ Βίκινγκ είναι ακόμα πολύ έντονη, κυρίως μέσω του σύγχρονου κοινοβουλίου, Tynwald, το οποίο ανάγεται σ’ αυτή την ιστορική περίοδο

Η επιρροή των Βίκινγκ είναι εμφανής στην περιοχή και αντανακλάται στο τοπίο, μέσα από τα  κάστρα, τους λαξευμένους σταυρούς, τους τύμβους στα βουνά, τους οικισμούς. Πολλά εντυπωσιακά τεχνουργήματα από την εποχή των Βίκινγκ στη νήσο του Μαν βρίσκονται στο Μουσείο Μανξ.


Οι αρχές της Νήσου του Μαν, αναγνώρισαν το εύρημα ως θησαυρό.

Όταν ανασύρονται αρχαιολογικά ευρήματα στη Νήσο του Μαν,  υπάρχει νομική πρόβλεψη να παραπέμπονται στο ίδρυμα Εθνικής Κληρονομιάς των Μανξ.

Αν τα αντικείμενα πληρούν τα κριτήρια για να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες του Νόμου περί Θησαυρού του 2017 (που περιλαμβάνουν όσα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με την ιστορία των Μανξ και την εθνική ζωή, ώστε η απώλειά τους να είναι σημαντική, και/ή ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μελέτη οποιουδήποτε κλάδου της τέχνης των Γαελικών Μανξ, της μάθησης ή της ιστορίας τους), το εύρημα πρέπει επίσης να αναφερθεί στον ανακριτή των ερευνών. Ο ανακριτής είναι αυτός που αποφασίζει αν ένα τεχνούργημα είναι «Θησαυρός».

Τα νομίσματα κόπηκαν κατά την διάρκεια του βασιλείου των Εδουάρδου του Ομολογητή, του Έθελρεντ του ΙΙ και του Νορβηγού βασιλιά του Δουβλίνου, Σιθρίκ Κες ή Σιθρίκ Γκέιλ.

 

Εδώ έχει ανακαλυφθεί το περισσότερο ασήμι των Βίκινγκ, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή των Βρετανικών Νήσων. Αυτό μαρτυρά την πλούσια ιστορία του νησιού. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ
Εδώ έχει ανακαλυφθεί το περισσότερο ασήμι των Βίκινγκ, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή των Βρετανικών Νήσων. Αυτό μαρτυρά την πλούσια ιστορία του νησιού. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ

Η Νήσος του Μαν στην Εποχή των Βίκινγκ

Η Νήσος του Μαν είναι γνωστή για τους θησαυρούς των Βίκινγκ. Η περιοχή έχει καταγράψει ρεκόρ ανακαλύψεων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, από κάθε άλλο σημείο των Βρετανικών Νήσων.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι, η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη, ρίχνει ακόμη περισσότερο φως στις διαδρομές εμπορίου των Βίκινγκ στην Ιρλανδική Θάλασσα. Η Allison Fox, έφορος της Αρχαιολογίας στο ίδρυμα Εθνικής Κληρονομιάς των Μανξ, είπε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα, το οποίο εμβαθύνει την κατανόηση της περίπλοκης οικονομίας της Εποχής των Βίκινγκ στο Νησί του Μαν».

«Εδώ έχει ανακαλυφθεί το περισσότερο ασήμι των Βίκινγκ, περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή των Βρετανικών Νήσων. Αυτό μαρτυρά την πλούσια ιστορία του νησιού» σημείωσε.

Τα νομίσματα τώρα θα μελετηθούν από εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων η επιφανής ειδικός νομισματολόγος Δρ. Kristin Bornholdt Collins, η οποία θεωρεί πως ο θησαυρός συγκεντρώθηκε ανά διαφορετικά στάδια.

Εξηγεί χαρακτηριστικά: «Ο σπουδαίος αυτός θησαυρός, μάλλον συγκεντρώθηκε σε δύο ή περισσότερα στάδια. Τα πρώιμα Αγγλικά και Ιρλανδικά νομίσματα συγκεντρώθηκαν στην πρώτη περίπτωση, ενώ τα μεταγενέστερα, της εποχής του Εδουάρδου του Ομολογητή, προστέθηκαν αργότερα». «

Όπως οι λίγο προγενέστερες και μεγαλύτερες συλλογές, της Βόρειας και της Glenfaba και σχεδόν σύγχρονές τους συλλογές από την περιοχή Kirk Michael, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα συλλογή, ισοδυναμεί μ’ ένα πορτοφόλι που έχει μέσα του όλων των ειδών τις πιστωτικές κάρτες, ενδεχομένως και διαφορετικών κρατών, αναδεικνύοντας την γκάμα των νομισμάτων που είχε στη διάθεσή του ένας Ιρλανδός θαλάσσιος έμπορος, ή ένας κάτοικος της Νήσου του Μαν της περιόδου».

 

Ο σπουδαίος αυτός θησαυρός, μάλλον συγκεντρώθηκε σε δύο ή περισσότερα στάδια. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ
Ο σπουδαίος αυτός θησαυρός, μάλλον συγκεντρώθηκε σε δύο ή περισσότερα στάδια. Φωτογραφία: Εθνικό Ίδρυμα για την Κληρονομιά των Μανξ

«Όλοι μαζί, οι θησαυροί αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία να μελετηθούν τα περιεχόμενα συγκριτικά, έως τις λεπτομέρειες – με τι χρώματα ζωγραφίζονταν τα νομίσματα. Είναι πολύ σπάνιο να μπορούμε να χρονολογήσουμε συγκριτικά το υλικό τόσο ξεχωριστών ευρημάτων».

Η γεωγραφική κλίμακα του θησαυρού, με νομίσματα από Αγγλικά νομισματοκοπεία, όπως της Υόρκης, του Λονδίνου και του Έξετερ, και από Ιρλανδικά, όπως του Δουβλίνου, συνθέτει μια εικόνα εκτεταμένης και δυναμικής οικονομίας των Βίκινγκ, την οποία συνέδεαν διαδρομές του εμπορίου, από την Ιρλανδία έως την Αγγλία, δια μέσου της Νήσου του Μαν.

Η καταπληκτική αυτή ανακάλυψη, εκτός από το ότι προσφέρει σε ιστορικούς και αρχαιολόγους μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν την Εποχή των Βίκινγκ, επιλύει και ένα μυστήριο χιλίων ετών, το οποίο μέχρι σήμερα, παρέμενε θαμμένο κάτω από το έδαφος.

Από τις 2 έως τις 13 Οκτωβρίου, τα ευρήματα θα βρίσκονται στο Μουσείο των Μανξ, προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει στοιχεία σχετικά με την οικονομία της Εποχής των Βίκινγκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου