Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2024

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή στρατιωτική κατασκευή 1.600 ετών – Βρέθηκε σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς παγκοσμίως

Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Artuklu, έφεραν στο φως τα ευρήματα μιας ρωμαϊκής στρατιωτικής δομής, 1.600 ετών, στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Κίφας, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η αρχαία πόλη Κίφας βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Τίγρη στη νοτιοανατολική τουρκική Επαρχία του Μπατμάν, στην περιοχή του Τουρκικού Κουρδιστάν. Οι ανασκαφές στο κάστρο της πόλης Κίφας, διεξάγονται με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Zekai Erdal, από το τμήμα Ιστορίας της Τέχνης, του πανεπιστημίου Artuklu (MAU). 

Το κάστρο είναι χτισμένο σε μια βραχώδη μάζα, με ύψος περίπου 135 μέτρα από την άκρη του ποταμού Τίγρη. Οι ανασκαφές σε έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς παγκοσμίως, ξεκίνησαν το 1980, με σκοπό την αποκάλυψη της κρυμμένης της ιστορίας.

Το κάστρο της Κίφας. Φωτογραφία: ΑΑ
Το κάστρο της Κίφας. Φωτογραφία: ΑΑ

Το κάστρο της Κίφας

Οι ανασκαφές στο Hasankeyf, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του κόσμου, ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 με στόχο να φέρουν στην επιφάνεια την κρυμμένη ιστορία του. Το Κάστρο, γνωστό και ως «Χίσνο Κόυφα», που σημαίνει φρούριο βράχου, είχε θρησκευτική λειτουργία κατά τη βυζαντινή κυριαρχία που κράτησε περίπου 300 χρόνια. Αργότερα, κατακτήθηκε από το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών, το Χαλιφάτο των Αββασιδών, τη δυναστεία των Χαμδανιδών, την κουρδική δυναστεία των Μουρουανιδών, τη δυναστεία των Ορτοκιδών, των Αγιουβιδών και των Οθωμανών.

Το Χασάνκεϊφ ή Κίφα, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη, κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 1981. Φιλοξενεί επίσης ένα βυζαντινό φρούριο καθώς και σχεδόν 6.000 σπηλιές που περιβάλλουν την πόλη και περιέχουν τα υπολείμματα χριστιανών και μουσουλμάνων πιστών.

Υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένης ομάδας, οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι ακόμη υπό εξέλιξη. Οι ενδελεχείς ανασκαφικές προσπάθειες των ομάδων, έχουν φέρει στο φως τα ευρήματα ενός στρατιωτικού κτιρίου, το οποίο χρονολογείται πριν από 1.600, δηλαδή στην εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνστάντιου του ΙΙ.

Μοναδική η φετινή ανακάλυψη

Η φετινή ανακάλυψη, είναι ξεχωριστή καθώς επιβεβαιώνει αρχαίες αναφορές σε μια στρατιωτική δομή της ύστερης Ρωμαϊκής εποχής στην Κίφα, η οποία δεν είχε ταυτοποιηθεί ποτέ. Ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής καθηγητής Zekai Erdal, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA): «Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν μια στρατιωτική δομή και ένα φρούριο της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου στην Κίφας. Ωστόσο, δεν είχαν βρεθεί ίχνη αυτής της ύστερης ρωμαϊκής δομής σε προγενέστερες έρευνες. Ήταν απλώς πληροφορίες, καταγεγραμμένες στο αρχείο. Το  2024, ανακαλύφθηκαν τα ευρήματα δομής που ανάγεται στον τέταρτο αιώνα, θεωρείται ότι χρονολογούνται στη διάρκεια της βασιλείας του Κωνστάντιου του ΙΙ», δήλωσε.

Επίσης, δήλωσε ότι, η ομάδα ταυτοποίησε τη δομή, συγκρίνοντας το μέγεθος των πετρών και τις κατασκευαστικές τεχνικές, με μεγάλα ανάκτορα και κτίρια της ίδιας περιόδου, σε συνεργασία με ειδικούς στη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Χαρακτηριστική κατασκευαστική τεχνική της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου

Ο Erdal τόνισε πως, το οχυρό χτίστηκε με την ισοδομική τεχνική, χαρακτηριστική της ρωμαϊκής περιόδου, με ελάχιστο περιθώριο ανάμεσα στους λίθους.

Ο Κωνστάντιος ΙΙ, γιος του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ήταν αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος διοίκησε τον τέταρτο αιώνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα δομή, είναι περίπου 1.600 ετών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου