Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2024

Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ στην Χαλκιδική: Η τριπλή στόχευση της οικογένειας του Γιάννη

Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Πολυγύρου Ξενοφώντα

Κίτσα για το βαρύτατο αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο προκάλεσε αναμφίβολα ικανοποίηση στην πλευρά της οικογένειας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής τον περασμένο Αύγουστο. Η δικαιοσύνη κινήθηκε τάχιστα, όμως με μεγαλύτερη ταχύτητα κινήθηκε ο πατέρας του παιδιού.


Την αμέσως επόμενη ημέρα των διώξεων, και αφού η ήδη ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Πολυγύρου, κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές υπόμνημα και ζητάει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα, voria.gr.

Βασική στόχευση της οικογένειας είναι οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πατέρας του 19χρονου δεν έχει σταματήσει να ψάχνει στοιχεία. Και φαίνεται ότι βρίσκει. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε υπογραμμίζεται πως εάν ο δήμος είχε προχωρήσει στη σφράγιση του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, μετά το έγγραφο της αστυνομίας ότι άνοιξε χωρίς καμία διαδικασία, δεν θα γινόταν το δυστύχημα. Επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες στη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά αναφέροντας και προσκομίζοντας έγγραφα ότι ενημερώθηκε προσωπικά για το έγγραφο της αστυνομίας και έπρεπε, όπως και υποχρεούταν, να διενεργήσει άμεσα έλεγχο. Και από την έρευνα που έκανε ο πατέρας και οι συνήγοροί του προκύπτουν σοβαρά ζητήματα και με την αδειοδότηση του λούνα παρκ τον προηγούμενο χρόνο, το 2023, αλλά ειδικά με το φονικό παιχνίδι crazy dance.

 

Η άδεια του 2023

Ασφαλώς είναι σε εξέλιξη μία προκαταρκτική εξέταση που διερευνά τις συγκεκριμένες ευθύνες. Μάλιστα στην έρευνά του ο εισαγγελέας Πολυγύρου έχει ζητήσει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία για την αδειοδότηση του λούνα παρκ και τα προηγούμενα χρόνια. Η έρευνα αυτή εξετάζει εάν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και ήδη έχει δώσει εξηγήσεις η δήμαρχος, όπως και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αδειοδοτήσεων και ελέγχου.

Η οικογένεια επιδιώκει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες και να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στη δήμαρχο και στους δημοτικούς παράγοντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπόμνημα η οικογένεια του 19χρονου βασίζεται στη διαπίστωση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα Λάμπρου Γκλαβόπουλου, ο οποίος αναφέρεται χωρίς περιστροφές στις ευθύνες του δήμου. «Εάν ο δήμος είχε δράσει ως όφειλε σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις που θεμελιώνουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων και είχε διακόψει άμεσα τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, μετά και την ενημέρωση τη αστυνομίας, που θεμελιώνει γνώση των αρμόδιων οργάνων για τον παράνομο και επικίνδυνο χαρακτήρα της εγκατάστασης, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί, με πιθανότητα που εγγίζει τα όρια της βεβαιότητας», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Αυτό όσον αφορά τον μη έλεγχο του λούνα παρκ φέτος, μετά την ειδοποίηση της αστυνομίας. Σοβαρές ευθύνες αποδίδονται όμως από την οικογένεια στις δημοτικές αρχές της Κασσάνδρας και για την αδειοδότηση του προηγούμενου χρόνου. Ουσιαστικά αφήνεται να εννοηθεί ότι οι τοπικές αρχές έκλειναν τα μάτια σε κάθε παρατυπία και ενέκριναν τα πάντα σε σχέση με το συγκεκριμένο λούνα παρκ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η άδεια λειτουργίας που δόθηκε τον Αύγουστο του 2003 βασίζεται σε έγγραφο για το φονικό παιγνίδι το οποίο προέρχεται από μη αδειοδοτημένο φορέα. Δηλαδή ένας μηχανικός, όπως υποστηρίζουν, πιστοποίησε το παιγνίδι όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος χωρίς να έχει δικαίωμα. Προσθέτουν πως αυτήν την «πιστοποίηση» τη δέχτηκε ο δήμος παρ’ ότι ο νόμος είναι σαφής ότι έπρεπε το έγγραφο για το παιγνίδι να προέρχεται από πιστοποιημένο φορέα. Επιπλέον αναφέρουν ότι στην άδεια του 2023 δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα του λούνα παρκ, παρά τη νομική υποχρέωση προς τούτο.

Έτσι, αναφορικά με τις δημοτικές αρχές η οικογένεια ζητάει να ασκηθούν διώξεις στη δήμαρχο, σε μία πρώην και τη νυν αντιδήμαρχο και σε δύο υπαλλήλους.


Ο ιδιοκτήτης και οι μηχανικοί

Η στόχευση της οικογένειας αφορά επίσης τόσο στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ όσο και ιδιώτες μηχανικούς. Αναφορικά με τον ιδιοκτήτη, πηγές αναφέρουν ότι στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι λειτουργούσε το λούνα παρκ χωρίς ουσιαστικά τα απαραίτητα έγγραφα από τεχνικούς ελέγχους όπως προϋποθέτει ο νόμος.


Ενδεικτικό είναι ότι στην αστυνομία προσκομίστηκε μία τεχνική έκθεση ελέγχου του περασμένου Δεκεμβρίου και οι δηλώσεις του ιδιώτη μηχανικού για την ασφαλή λειτουργία. Η οικογένεια ζητάει να διερευνηθούν και άλλα στοιχεία, ειδικά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λούνα παρκ. Τη ρευματοδότησή του όπως και την υδροδότηση του χώρου. Αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί είναι για ποιον λόγο μετά το δυστύχημα ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα όμως έσπευσε να αφαιρέσει και τη χελώνα της παροχής.


Είναι ακόμη κρίσιμο το ερώτημα που διατυπώνει η οικογένεια ότι έχει ζητηθεί, όμως δεν προσκομίστηκε, τιμολόγιο αγοράς του παιχνιδιού όπως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης για το οποίο ζητούνται στοιχεία από τη ΔΟΥ. «Επομένως επιβεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο παιγνίδι αποτελεί ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων όπως έχει καταλήξει ο πραγματογνώμονας και ο φορέας πιστοποίησης», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες το υπόμνημα.


Στα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη προστίθεται και η σοβαρή ευθύνη του χειριστή ο οποίος υπογραμμίζεται πως γνώριζε πως το παιγνίδι είναι προβληματικό και παρ’ όλα αυτά είπε ότι θα βάλει την ταχύτητα στο τέρμα παρ’ ότι δεν είχε κόφτη, δηλαδή φρένο. Σχετικά με ιδιοκτήτη και χειριστή, στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία, σημειώνεται στο πόρισμα ότι δεν διέθεταν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που απαιτεί ο νόμος για τον χειρισμό παιχνιδιών λούνα παρκ.


Στο μικροσκόπιο της οικογένειας μπαίνουν όμως και άλλοι δύο μηχανικοί, πέραν αυτού που χορήγησε τις υπεύθυνες δηλώσεις για την ασφαλή λειτουργία και ο οποίος έχει καταστεί ήδη κατηγορούμενος. Ενός ο οποίος φέρεται να έχει εγκρίνει την πιστοποίηση του παιγνιδιού, παρ’ ότι δεν έχει δικαίωμα. Μάλιστα το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν αυτό που κατατέθηκε από τον ιδιοκτήτη στον φάκελο της περσινής αδειοδότησης.


Ποινικές ευθύνες όμως επιρρίπτονται και στον εκπρόσωπο του αδειοδοτημένου φορέα για τέτοιες πιστοποιήσεις, ο οποίος έχει χορηγήσει έκθεση τεχνικού ελέγχου στο λούνα παρκ αρκετό διάστημα μετά την αδειοδότηση. Η έκθεση αυτή δέχεται την πιστοποίηση του φονικού παιχνιδιού για το οποίο όμως δύο πορίσματα το αναφέρουν ως σάπιο, ιδιοκατασκευή και συρραφή εξαρτημάτων.


Πάντως ο ιδιώτης μηχανικός που χορήγησε τις υπεύθυνες δηλώσεις είχε βεβαιώσει ότι το παιχνίδι δεν ήταν ιδιοκατασκευή αλλά αντίγραφο γνήσιου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου