Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 18, 2024

Ανακαλύφθηκε επιγραφή 2.000 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη – Η αφιέρωση των 13 γραμμών σε αθλητή της εποχής

Ανασκαφικές ομάδες ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη επιγραφή αφιερωμένη σε έναν αθλητή, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.000 ετών. Το εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στην αρχαία ελληνική πόλη, Ανεμούριον.
 

Το Ανεμούριον ήταν αρχαία Ελληνιστική πόλη στην Κιλικία, σημερινή Επαρχία Μερσίν, Τουρκία. Ήταν η πιο νότια πόλη της Ανατολίας, απέχοντας μόλις 64 χλμ. από την Κύπρο. Πρόκειται για την σύγχρονη πόλη Αναμούρ.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε στο Λιμάνι Μπαθ, όπου η ομάδα διεξάγει αδιάκοπες ανασκαφικές εργασίες για 12 μήνες. Η επιγραφή, με διαστάσεις 120 εκατοστά σε ύψος και 50 εκατοστά σε πλάτος, ζυγίζει περίπου μισό τόνο.

Ο κυβερνήτης της Μερσίνας, Ali Hamza Pehlivan, σημείωσε τη συγκίνηση που δημιούργησε η ανακάλυψη ενός τόσο σημαντικού τεχνουργήματος. «Βλέπουμε την αποκάλυψη ενός αξιοθαύμαστου τμήματος μέσα από τη γη. Ανακαλύφθηκε μια επιγραφή που ρίχνει φως στην ιστορία της ανθρωπότητας», εξηγεί.

Η σημασία της επιγραφής

Η ομάδα των ανασκαφών, με επικεφαλής τον καθηγητή Mehmet Tekocak, του πανεπιστημίου Selcuk σημείωσε «Βρήκαμε μία ακέραιη επιγραφή που απαρτίζεται από 13 γραμμές, για πρώτη φορά».

Η επιγραφή είναι προς τιμήν ενός παλαιστή με το όνομα Καικιλιανός, ο οποίος κέρδισε σ’ έναν αγώνα που διοργανωνόταν κάθε πέντε χρόνια από τον Φλαβιανό.

Οι ομάδες, συνεχίζουν τις ανασκαφές τους τακτικά κάθε χρόνο στην αρχαία πόλη. Φωτογραφία: ΙΗΑ

Κέντρο αθλητικής παιδείας της αρχαιότητας

Το Ανεμούριον εκτείνεται περίπου 600 στρέμματα και είναι ένας ζωτικής σημασίας προορισμός πολιτιστικού τουρισμού στην Τουρκία. Οι αδιάλειπτες ανασκαφές που διεξάγονται από μια διεπιστημονική ομάδα ακαδημαϊκών και φοιτητών, έχει αποκαλύψει ότι, η αρχαία πόλη ανάγεται στον πρώτο αιώνα π.Χ. και συνέχιζε να ακμάζει μέχρι τον έβδομο αιώνα μ.Χ.

Προγενέστερα ευρήματα στο σημείο, περιλαμβάνουν το άγαλμα μιας γυναίκας, ντυμένης από τη Ρωμαϊκή περίοδο, το οποίο τονίζει τη σημασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χώρου.

Ο Κυβερνήτης Pehlivan τόνισε την ευρύτερη σημασία του Ανεμούριου, δηλώνοντας: «Αυτή η πόλη δεν είναι σημαντική μόνο για τη Μερσίνα αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές εδώ είναι κρίσιμες για την αποκάλυψη της ιστορίας της αρχαίας πόλης».

Τόνισε τη σημασία των ανακαλύψεων, όπως η επιγραφή, αναφέροντας ότι θα συντελέσει στην ανακήρυξη του Ανεμούριου  σε μνημείο παγκόσμιος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς η διαδικασία της θέσης του σε υποψηφιότητα είναι ήδη υπό εξέλιξη.

Το σημείο της ανακάλυψης. Φωτογραφία: ΙΗΑ
Το σημείο της ανακάλυψης. Φωτογραφία: ΙΗΑ

Τι μαρτυρά η επιγραφή

Ο καθηγητής Tekocak επισήμανε ότι, η επιγραφή αποκαλύπτει κρίσιμες πληροφορίες για τους αρχαίους αγώνες και τη σημασία του αθλητισμού κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής.

«Αυτή η επιγραφή υποδηλώνει ότι τα αθλήματα είχαν μεγάλη εκτίμηση, με τοπικούς και πιθανώς ολυμπιακούς αγώνες να πραγματοποιούνται», εξήγησε.

Επιπλέον, ο Tekocak επεσήμανε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ήταν ένα κέντρο για την ανατροφή των αθλητών στην αρχαιότητα, συμβάλλοντας τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς αγώνες. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η πόλη δεν ήταν μόνο ένας θαλάσσιος εμπορικός κόμβος, αλλά και ένας σημαντικός αθλητικός χώρος προπόνησης.

Νέο κεφάλαιο στην αρχαιολογική έρευνα

Ο Tekocak έκλεισε, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του λόγω της ανακάλυψης: «Η ανακάλυψη μιας ακέραιης επιγραφής 13 γραμμών, για πρώτη φορά, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για εμάς, ενώ προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την αθλητική κουλτούρα του αρχαίου Ανεμούριου», συμπλήρωσε.

Με την πρόοδο των ανασκαφικών επιχειρήσεων, η αρχαιολογική ομάδα, διατηρεί τις ελπίδες της ότι, περαιτέρω ανακαλύψεις θα εμπλουτίσουν την κατανόηση του ρόλου που διαδραμάτισε η αρχαία πόλη στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου