Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 03, 2024

Ειδικός εισαγγελέας: Ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 – Δεν χαίρει ποινικής ασυλίας

Ο ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση κατά του

Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει παράνομα τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020, τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος ενήργησε ως υποψήφιος και όχι ως αρχηγός κράτους. Συνεπώς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Τραμπ δεν καλύπτεται από την προεδρική ποινική ασυλία. Αυτή η ανάλυση έγινε γνωστή την Τετάρτη, περίπου ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.


Η γραπτή ανάλυση του εισαγγελέα, που ξεπερνά τις 165 σελίδες και είναι σε μεγάλο βαθμό λογοκριμένη για να προστατεύσει τους μάρτυρες, κατατέθηκε στη δικαστή Τάνια Τσάτκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τζακ Σμιθ, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ δεν ήταν μέρος των επίσημων καθηκόντων του προέδρου, αλλά προσωπικές.

Ο Σμιθ στηρίζεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 1ης Ιουλίου, η οποία αποσαφηνίζει ότι οι πρόεδροι έχουν ποινική ασυλία μόνο για τις επίσημες πράξεις τους, όχι για ενέργειες που αφορούν την ιδιωτική τους ζωή.

Μέρος της δικογραφίας περιλαμβάνει και νέα στοιχεία, όπως τη μαρτυρία ενός ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας απροσδόκητης συζήτησης πάνω στο προεδρικό ελικόπτερο, ο Τραμπ είπε στη σύζυγό του, την κόρη του και τον γαμπρό του: «Δεν έχει σημασία αν κερδίσαμε ή χάσαμε τις εκλογές, πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη».


Ο εισαγγελέας παρουσίασε επίσης τον ισχυρισμό ότι, μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ, με τη βοήθεια συνεργατών, επιχείρησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα σε επτά πολιτείες που είχε χάσει οριακά. Αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ εισέβαλε στο κτίριο.


«Οι ενέργειες του Τραμπ ήταν κυρίως προσωπικές και βασίστηκαν σε ιδιωτικούς συνεργάτες και την εκστρατεία του», επισήμανε ο Σμιθ. Αυτό, κατά τον εισαγγελέα, καταδεικνύει ότι ο Τραμπ δεν ενεργούσε ως πρόεδρος αλλά ως υποψήφιος που προσπαθούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος αντέδρασε με σειρά οργισμένων αναρτήσεων στον ιστότοπό του, Truth Social, κατηγορώντας την κυβέρνηση των Δημοκρατικών για «παρέμβαση στις εκλογές» και υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο.


Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, έκρινε ότι ο πρόεδρος δεν απολαμβάνει ασυλία για ιδιωτικές ενέργειές του, αλλά διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας για τις επίσημες πράξεις του.


Με πολλαπλές ποινικές υποθέσεις να εκκρεμούν εις βάρος του, ο Τραμπ προσπαθεί να καθυστερήσει τις δίκες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν κερδίσει τις εκλογές και επιστρέψει στην προεδρία το 2025, θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει την παύση των ομοσπονδιακών διώξεων που τον αφορούν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου