Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 08, 2024

Ανακαλύφθηκε τεράστιο σύμπλεγμα λουτρών με μωσαϊκά σε αρχαία ρωμαϊκή πόλη του 4ου αιώνα π.Χ – Γιατί θεωρούνται μοναδικά τα ευρήματα

Μία σημαντική ανακάλυψη που έφερε στο φως ένα αχανές σύμπλεγμα από ρωμαϊκά λουτρά, γεμάτα μωσαϊκά έκαναν οι αρχαιολόγοι, κι έχουν εντυπωσιαστεί τόσο από το μέγεθος των εγκαταστάσεων, όσο και από το πόσο καλά έχουν διατηρηθεί.

Η ανακάλυψη έγινε στην Halaesa Archonidea της Σικελίας. Η πόλη είναι σήμερα γνωστή ως Tusa και βρίσκεται στην βόρεια ακτή της Σικελίας, στην επαρχία της Μεσσήνης. Αυτά που έχουν βρει εκεί οι αρχαιολόγοι είναι μία σειρά μνημειακών δομών και μνημειωδών ευρημάτων. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στα τέλη της πέμπτης αρχαιολογικής ανασκαφικής εκστρατείας που διεξάγεται από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο, σε συνεργασία με το αρχαιολογικό πάρκο Tindari και την κοινότητα της Tusa.
 Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της συγκεκριμένης εκστρατείας, είναι ένα μεγάλο σύμπλεγμα λουτρών το οποίο, χάρη στο μέγεθος και τα περίτεχνα στοιχεία διακόσμησης, θεωρείται μοναδικό στη Σικελία. Η περιοχή των ανασκαφών καλύπτει την εντυπωσιακή έκταση των 800 τ.μ., ανάγοντας το σύμπλεγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Halaesa Archonidea αποκάλυψαν ένα μεγάλο σύμπλεγμα λουτρών και άγνωστες μέχρι πρότινος δομές.
Οι ανασκαφές στην αρχαία Halaesa Archonidea αποκάλυψαν ένα μεγάλο σύμπλεγμα λουτρών και άγνωστες μέχρι πρότινος δομές (Φωτογραφία: Regione Siciliana / Università degli Studi di Palermo).

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν δύο δωμάτια με δάπεδα που είναι διακοσμημένα με μωσαϊκά, καθώς και μία αυλή περιστοιχισμένη από πτέρυγες στοών. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι το σημείο, εκτός από τον λειτουργικό του σκοπό, ήταν ένας χώρος πολυτελείας που προκαλούσε τον θαυμασμό των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Η αξία της αποκάλυψης έγκειται, τόσο στις διαστάσεις της, όσο και στην πλούσια διακόσμηση, η οποία άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.  Τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν, υποδηλώνουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας και διακοσμητικής τεχνικής, τονίζοντας την οικονομική και πολιτιστική σημασία της Halaesa στην αρχαιότητα.

Εκτός από το σύμπλεγμα των λουτρών, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός μνημειακού συνόλου από μέχρι πρότινος άγνωστες δομές.  Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία, αναφέρεται ένα καλά σχεδιασμένο οδικό δίκτυο και ένας νέος τομέας από οχυρώσεις που μπορεί να ρίξει φως στο αμυντικό σύστημα και την αστική οργάνωση της πόλης.

Αυτού του είδους τα ευρήματα, είναι καθοριστικής σημασίας για τους αρχαιολόγους, καθώς επιτρέπουν μια σαφέστερη χαρτογράφηση της εξέλιξης της Halaesa στο πέρασμα των αιώνων, από την ίδρυσή της τον 4ο αιώνα π.Χ., έως τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου Tindari, Domenico Targia, τόνισε τη σημασία των ανασκαφών αυτών, ανακοινώνοντας ότι, στον χώρο θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων αποκατάστασης και συντήρησης.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον Targia, είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του χώρου, καθώς και για την αξιοποίησή του, στο ενδεχόμενο της μελλοντικής έκθεσής του στο κοινό.

Η σημασία της Halaese  Archonidea

Η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Αρχονίδη, έναν Σικελό ηγέτη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά από μία σειρά συγκρούσεων με τον Διονύσιο Ι των Συρακουσών. Η Halaesa γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο, η ίδρυση της πόλης αποδίδεται σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ η στρατηγική της σημασία διευκόλυνε τις διαδρομές του θαλάσσιου εμπορίου στην περιοχή. Η ευημερία της Halaesa προσείλκυσε εμπόρους και αποίκους  διαφόρων καταβολών. Έτσι η πόλη πήρε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

Η Halaesa Archonidea ήταν μία από τις πρώτες Σικελικές πόλεις που συμμάχησαν με τη Ρώμη, στη διάρκεια του πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου (264-241 B.C.), δράττοντας σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη.  Μετά την πολιορκία των Συρακουσών, η Halaesa έγινε μία από τις επίλεκτες, ελεύθερες και ίσοπολίτιδες πόλεις  δηλαδή, πόλεις αυτόνομες, απαλλαγμένες από την ανάγκη καταβολής φόρων.


Αυτό το προνομιακό καθεστώς της επέτρεψε να απολαμβάνει μεγάλη πολιτική και νομική αυτονομία, η οποία, με τη σειρά της, διευκόλυνε την οικονομική και εμπορική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Στο πέρασμα του χρόνου, η Halaesa εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο θαλάσσιου εμπορίου, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, κοντά στη βόρεια ακτή της Σικελίας, ανάμεσα στις σημερινές πόλεις Cefalù  και Caronia.

Η οικονομική δυναμική της κίνηση, συνεχίστηκε  μετά την αναβάθμισή της σε ισοπολίτιδα πόλη (municipium), στη διάρκεια του βασιλείου του αυτοκράτορα Αυγούστου, ενώ παρέμεινε ένα ακμάζον κέντρο στη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου