Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2024

ΗΠΑ: Εντάσεις στον Λευκό Οίκο – Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι

εντάσεις ανάμεσα στις ομάδες της Κάμαλα Χάρις και του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με το Axios, οι συνεργάτες του Μπάιντεν παραμένουν «πληγωμένοι» από την απόσυρση του Προέδρου από την επανεκλογή του, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα της Χάρις ανησυχεί για την έλλειψη συντονισμού με τον Λευκό Οίκο.


Παρά το γεγονός ότι τόσο η Χάρις όσο και ο Μπάιντεν διατηρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία καλή προσωπική σχέση, οι εντάσεις μεταξύ των ομάδων τους είναι πλέον εμφανείς. Ο χειρισμός της εκλογικής εκστρατείας και η στρατηγική επικοινωνία έχουν γίνει πεδία αντιπαραθέσεων, με διαφωνίες και δυσαρέσκεια να αναπτύσσονται εκατέρωθεν.

 Οι εντάσεις στις σχέσεις των ομάδων

Σύμφωνα με το Axios, πολλά μέλη της ομάδας του Μπάιντεν δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στον υποστηρικτικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στην εκστρατεία της Χάρις, καθώς οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μπάιντεν εγκαταλείφθηκαν ύστερα από πιέσεις ηγετικών στελεχών των Δημοκρατικών.

Όπως αναφέρεται, αυτή η απόφαση έχει αφήσει πίσω της πληγές, και αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο ομάδων. «Είναι πολύ εγκλωβισμένοι στα συναισθήματά τους», δήλωσε στο Axios ένας στενός σύμμαχος της Χάρις, αναφερόμενος στους συνεργάτες του Μπάιντεν. Αυτή η ένταση δεν περιορίζεται μόνο στις προσωπικές σχέσεις, αλλά φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη συνοχή της εκστρατείας.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν αυτή την αποξένωση, σύμφωνα με το Axios, ήταν όταν ο Μπάιντεν έδωσε μια αυθόρμητη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την ίδια ακριβώς στιγμή που η Χάρις πραγματοποιούσε μία εκδήλωση στο Μίσιγκαν.


Το αποτέλεσμα ήταν η περιορισμένη τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης της Χάρις, γεγονός που δυσαρέστησε την ομάδα της. Παρόμοιοι διαξιφισμοί έχουν καταγραφεί και στην επικοινωνία με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, όταν η Χάρις τον επέκρινε δημοσίως για τη μη αποδοχή της κλήσης της σχετικά με τους πρόσφατους τυφώνες, ενώ λίγο αργότερα ο Μπάιντεν τον επαίνεσε για τη συνεργασία του.

Προβλήματα συντονισμού και υποστήριξης

Από την πλευρά της ομάδας της Χάρις, σύμφωνα με πηγές του Axios, υπάρχει η αίσθηση ότι η επικοινωνία και η στρατηγική του Λευκού Οίκου δεν συντονίζονται επαρκώς με τις ανάγκες της εκστρατείας της. Η Χάρις έχει επικεντρωθεί κυρίως στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την οικονομία και τον πληθωρισμό, ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησής του και στην προώθηση των επιτυχιών της, όπως οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και η λήξη της απεργίας των λιμενεργατών.

Η δυσκολία συντονισμού έχει επηρεάσει και τις επιχειρησιακές λειτουργίες των δύο πλευρών. Όπως αναφέρει το Axios, η ομάδα της Χάρις έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την αργή ανταπόκριση του Λευκού Οίκου στη στελέχωση του γραφείου της με επιπλέον προσωπικό. Παρά την υποστήριξη από την προεδρική ομάδα, η διαδικασία μετακίνησης υπαλλήλων για να ενισχύσουν την εκστρατεία της Χάρις φαίνεται να προχωρά με αργούς ρυθμούς, κάτι που δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα της εκστρατείας.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί συνεργάτες του Μπάιντεν που έχουν μεταφερθεί στην εκστρατεία της Χάρις αισθάνονται πως στιγματίζονται ως «άπιστοι» από την υπόλοιπη ομάδα του Μπάιντεν. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίασε στο Axios ότι, «όλοι από τον πρόεδρο και κάτω γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές και περιμέναμε ότι κάποιοι υπάλληλοι θα ήθελαν να μεταβούν από την κυβέρνηση στην εκστρατεία για το τελικό στάδιο».

Οι προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν περιορίζεται μόνο στην εκλογική στρατηγική, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες έφεραν στο προσκήνιο μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Milton, που χτύπησε τη Φλόριντα, δημιουργώντας πιέσεις για άμεσες αντιδράσεις. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις ενημερώνονταν από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την κατάσταση, με τον Μπάιντεν να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, ενώ η Χάρις συμμετείχε εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι New York Times, η ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δημιουργεί προκλήσεις. Για παράδειγμα, η Χάρις είχε την υποχρέωση να σταματήσει την προεκλογική της καμπάνια για να βρίσκεται δίπλα στον Μπάιντεν στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια των ωρών που ο Πρόεδρος καθοδηγούσε τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ απέναντι στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές των New York Times, ήταν η Χάρις που ανέλαβε την ευθύνη να επανασχεδιάσει το πρόγραμμα των δημόσιων εμφανίσεών της, ώστε να επιτρέψει στον Μπάιντεν να επισκεφθεί πρώτος τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Helene και να ενημερώνεται απευθείας για την κατάσταση. Αυτή η απόφαση μπορεί να μειώνει την ορατότητα της Χάρις στην προεκλογική της καμπάνια, αλλά θεωρείται απαραίτητη για να μην υπάρξει ρήγμα στη συνεργασία τους.

Ενωμένοι, τελικά, για την επίτευξη ενός κοινού στόχου

Παρά τις εντάσεις, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις δεν χρειάζεται απαραίτητα να έρθει σε σύγκρουση με τον Μπάιντεν για να πετύχει τον σκοπό της. Ο βετεράνος στρατηγός των Δημοκρατικών, Τζέιμς Καρβίλ, δήλωσε στους New York Times ότι η Χάρις πρέπει να επικεντρωθεί στο να δημιουργήσει ένα διακριτό προφίλ που θα την αντιπαραθέτει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας και άλλων ζητημάτων που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων ήταν αναμενόμενες, δεδομένης της ιδιόμορφης δυναμικής που προκύπτει όταν ένας αντιπρόεδρος διεκδικεί την προεδρία ενώ ο εν ενεργεία πρόεδρος εξακολουθεί να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν με τον Αλ Γκορ και τον Μπιλ Κλίντον το 2000, όπως και με τον Τζορτζ Μπους και τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1988.

Αν και οι διαφωνίες και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες, οι περισσότερες πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της νίκης της Χάρις. Σύμφωνα με το Axios, παρά τις πικρίες που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο ανώτερων στελεχών, αρκετά άτομα και από τις δύο ομάδες συνεργάζονται επιτυχώς σε καθημερινό επίπεδο για την επίτευξη του κοινού στόχου – την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου