Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 17, 2024

ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ «προωθεί» τον Ντόναλντ Τραμπ με δωρεές 75 εκατ. δολαρίων – Οι αποκαλύψεις για τα super PACs των Ρεπουμπλικανών

Το καλοκαίρι του 2024 υπήρξε έντονη πολιτική δραστηριότητα για τις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, με

πολλές εξελίξεις που αφορούσαν την εκστρατεία τόσο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, η ροή των μεγάλων ποσών που χρηματοδοτούν αυτές τις εκστρατείες παρέμεινε σχετικά κρυφή μέχρι πρόσφατα.


Την Τρίτη, πολλά από αυτά τα ποσά αποκαλύφθηκαν μέσω της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, όπου κατατέθηκαν τα σχετικά αρχεία. Οι πληροφορίες αυτές έφεραν στο φως τις χρηματοδοτήσεις των επιτροπών συγκέντρωσης κεφαλαίων, τόσο του Τραμπ όσο και της Χάρις, και τις συνεισφορές από διασημότητες και δισεκατομμυριούχους, δείχνοντας τον μεγάλο ρόλο του χρήματος στην προεκλογική μάχη.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Καμάλα Χάρις, που ανέλαβε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος το καλοκαίρι, έκανε μια εντατική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, με την επιτροπή της να συγκεντρώνει τετραπλάσιο ποσό απ’ αυτό που κατάφερε να μαζέψει η επιτροπή του Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα ποσά ρέουν σε υπερ-επιτροπές πολιτικής δράσης (super PACs), οι οποίες, λόγω της νομοθεσίας, δεν έχουν περιορισμούς στις συνεισφορές που μπορούν να λάβουν. Παράλληλα, ενώ η super PAC της Χάρις ανακοινώνει τις συνεισφορές της σε μηνιαία βάση, οι περισσότερες από τις ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ δεν είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες από τον Ιούλιο.


Έλον Μασκ: Ένας εκ των κορυφαίων χρηματοδοτών των Ρεπουμπλικανών

Τα αμερικανικά Μέσα έστρεψαν την προσοχή τους στις συνεισφορές του Έλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, που εισήλθε δυναμικά στη σφαίρα των χρηματοδοτών της εκστρατείας του Τραμπ. Σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής, όπως αναφέρει το NBC News, ο Μασκ έχει συνεισφέρει σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια στην super PAC «America PAC», την οποία δημιούργησε τον Μάιο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τραμπ για την επανεκλογή του στην προεδρία.


Το NBC αναφέρει ότι αυτό το ποσό ήταν το πρώτο δημόσιο στοιχείο για τις πολιτικές δωρεές του Μασκ φέτος, μετά από μήνες φημολογίας σχετικά με το ύψος των συνεισφορών του. Αυτά τα χρηματικά ποσά κατατάσσουν τον Μασκ στους κορυφαίους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ έκανε δωρεά 14,95 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, 30 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο και άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο, όπως αποκαλύπτει το αρχείο της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Ο Μασκ ήταν ο μοναδικός δωρητής της υπερ-επιτροπής κατά το διάστημα αυτό, αν και η επιτροπή είχε λάβει επίσης μερικές δωρεές από συνεργάτες του τον Ιούνιο, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία. Η επιτροπή «America PAC» εξακολουθεί να επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Πενσυλβάνια, όπου ο Μασκ εμφανίστηκε πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση με τον Τραμπ.


Η συμμετοχή του Μασκ έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των μεγάλων ποσών που έχει συνεισφέρει. Όπως σχολιάζει το NBC News, λίγοι έχουν δώσει περισσότερα χρήματα στις εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών φέτος, με μόνη εξαίρεση την Μίριαμ Άντελσον, η οποία δώρισε 95 εκατομμύρια δολάρια στην super PAC που υποστηρίζει τον Τραμπ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Η τηλεοπτική καμπάνια του Τραμπ

Η τηλεοπτική παρουσία της εκστρατείας του Τραμπ έχει επίσης ενταθεί, όπως αναφέρει το CBS News, με την καμπάνια του να έχει ξοδέψει πάνω από 19 εκατομμύρια δολάρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις που έχουν προβληθεί περισσότερες από 55.000 φορές από την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η υπερ-επιτροπή «Make America Great Again Inc.» ξόδεψε πάνω από 1,1 εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που έχουν προβληθεί πάνω από 6.000 φορές. Οι διαφημίσεις αυτές παίζουν σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά και επικεντρώνονται σε θέματα όπως η οικονομία, η μετανάστευση, αλλά και σε ζητήματα δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.

Το CBS σημειώνει ότι ένα από τα κεντρικά θέματα της εκστρατείας του Τραμπ είναι η διαμάχη για τα τρανς δικαιώματα. Σε τηλεοπτικές διαφημίσεις που προβλήθηκαν σε αγώνες του NFL και πανεπιστημιακούς αγώνες football, η εκστρατεία του Τραμπ χρησιμοποίησε παλαιότερες δηλώσεις της Καμάλα Χάρις, όπου εξέφραζε την υποστήριξή της για χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου για φυλακισμένους και μετανάστες που βρίσκονται υπό κράτηση. «Η Καμάλα είναι για “αυτούς/αυτές”», αναφέρει μία διαφήμιση, «ο Τραμπ είναι για σένα».

Όπως αναφέρει το CBS, η στρατηγική της καμπάνιας του Τραμπ φαίνεται να βασίζεται στο ότι τα θέματα των τρανς δικαιωμάτων θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους περισσότερο από τα οικονομικά ζητήματα ή το μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο Τραμπ ενισχύει αυτό το μήνυμα στις προεκλογικές του εμφανίσεις, συχνά αναφερόμενος στην ανάγκη να «αποτραπεί η συμμετοχή ανδρών στα γυναικεία αθλήματα», μία φράση που φαίνεται να λαμβάνει την πιο θερμή αποδοχή στις συγκεντρώσεις του.

Η προεκλογική μάχη μεταξύ Τραμπ και Χάρις, για το ποιος θα κερδίσει τις καρδιές και τις ψήφους των Αμερικανών, γίνεται όλο και πιο έντονη, με τα οικονομικά να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αν και οι συνεισφορές και οι στρατηγικές τους διαφέρουν, και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κερδίσουν τις πολιτείες-κλειδιά, όπου κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου