Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 12, 2024

Αν δεν άκουγες αυτές τις 8 υποτιμητικές φράσεις μεγαλώνοντας, οι γονείς σου σε αγαπούσαν πραγματικά

Η αγάπη, εκτός από τις πράξεις, φαίνεται και στα λόγια. Ορισμένες φράσεις που απευθύνονται από τους γονείς προς τα παιδιά τους, όταν αυτά είναι μικρά, έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τον ψυχισμό και την αντίληψη για τον εαυτό τους.

Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένες φράσεις, τις οποίες, αν δεν ακούσατε από τους γονείς σας, είστε ιδιαίτερα τυχεροί. Σημαίνει ότι σας αγαπούσαν πραγματικά και σας σέβονταν.

Αν δεν άκουγες αυτές τις 8 υποτιμητικές φράσεις μεγαλώνοντας, οι γονείς σου σε αγαπούσαν πραγματικά

  • «Επειδή το λέω εγώ»
  • «Σταμάτα να κλαις, μην σε κάνω να κλαις χειρότερα»
  • «Σαν τον / την….(υποτιμητική σύγκριση) είσαι!»
  • «Περίμενε να έρθει η μάνα / ο πατέρα σου, να δεις τι θα γίνει»
  • «Είσαι μικρός /- ή, δεν καταλαβαίνεις»
  • «Μην είσαι τόσο ευαίσθητος /-η»
  • «Δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδελφό / -ή σου;»
  • «Μακάρι να μην σε είχα γεννήσει»

«Επειδή το λέω εγώ»

Μία από τις πιο συνηθισμένες και φαινομενικά αβλαβείς εκφράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά τους.

 Όλοι κάποια στιγμή την έχουμε ακούσει, συνήθως στην προσπάθεια των γονιών μας να μας πειθαρχήσουν, να επιβάλλουν την τάξη. Η φράση αυτή αποθαρρύνει τη συζήτηση και αναχαιτίζει την περιέργεια.

Αν μεγαλώσατε σ’ ένα περιβάλλον όπου η φράση αυτή δεν διατυπωνόταν, οι γονείς σας μερίμνησαν ώστε να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον κατανόησης και μάθησης.

Οι γονείς σας, προτιμούσαν, αντί να επιβάλλουν τη δική τους εξουσία, να σας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσετε και να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Σέβονται τις ερωτήσεις και την νοημοσύνη των παιδιών, βοηθώντας τα να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη παρά την τυφλή υπακοή.

«Σταμάτα να κλαις, μην σε κάνω να κλαις χειρότερα»

Μία φράση που μπορεί να έχουν ακούσει αρκετοί ενήλικες.

Όταν λέγεται σ’ ένα παιδί, το αναγκάζει να καταστέλλει και ν’ ακυρώνει τα συναισθήματά του. Όταν οι γονείς ακούν και αφουγκράζονται τα αρνητικά συναισθήματά του παιδιού, το βοηθούν να τα αποδεχτεί και να τα διαχειριστεί.

Διδάσκουν στα παιδιά ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, και δεν χρειάζεται να τα καταπνίγουν ή να τ’ απωθούν.

Αποφεύγοντας τη φράση αυτή, οι γονείς δείχνουν βαθιά αγάπη και ειλικρινή σεβασμό, δείχνοντας στα παιδιά ότι τα συναισθήματά τους είναι πολύτιμα.

«Σαν τον / την….(υποτιμητική σύγκριση) είσαι!»

Οι συγκρίσεις, όπως αναφέρει από επιστημονικό άρθρο, μπορεί να είναι επιζήμιες για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού – ιδιαίτερα όταν είναι αρνητικές ή χρησιμοποιούνται ως μια μορφή τιμωρίας.

Αυτή η φράση, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών αυτο-αντιλήψεων που ριζώνουν στη συνείδηση ενός παιδιού.  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συχνά γίνονται αντικείμενο σύγκρισης με άλλα, τείνουν να αναπτύσσουν τη συνήθεια της κοινωνικής σύγκρισης αργότερα στη ζωή τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ανεπάρκειας.

Αν οι γονείς σας απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος σύγκρισης, διασφάλιζαν την αυτοεκτίμησή σας και προωθούσαν μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης. Σας έδειξαν σεβασμό αναγνωρίζοντας την ατομικότητα και τη μοναδικότητά σας.

«Περίμενε να έρθει η μάνα / ο πατέρα σου, να δεις τι θα γίνει»

Η φράση αυτή, η οποία διατυπώνεται με την μορφή απειλής, είναι αρκετά επιζήμια. Διδάσκει τον φόβο και όχι την κατανόηση, κάνοντας τον έναν γονιό τον «κακό».

Αν οι γονείς σας δεν έχουν πει ποτέ κάτι τέτοιο, ήθελαν να σας μάθουν την πειθαρχία, όχι μέσω του φόβου ή της τιμωρίας, αλλά μέσα από την μάθηση και την κατανόηση.

Οι γονείς πρέπει να πείθουν το παιδί μέσω του σεβασμού, ποτέ μέσα από τον φόβο.

Με όλα τα μέλη της οικογένειας, πρέπει να καλλιεργείται ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία.

«Είσαι μικρός /- ή, δεν καταλαβαίνεις»

Η φράση αυτή, είναι  υποτιμητική. Υποδηλώνει ότι το παιδί δεν έχει δικαίωμα στην περιέργεια, ότι δεν έχει επαρκή αντίληψη.

Κατά συνέπεια, το παιδί αισθάνεται ασήμαντο, ανάξιο.

Είναι προτιμότερο οι γονείς να προσπαθούν να εξηγούν στο παιδί, ώστε να καταλάβει. Να σέβονται την περιέργειά του και την επιθυμία του για μάθηση.

Οι γονείς πρέπει να κάνουν το παιδί να νιώθει ότι οι ερωτήσεις του έχουν αξία, είναι σημαντικές, προκειμένου να καλλιεργήσει τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή του.

«Μην είσαι τόσο ευαίσθητος /-η»

Αν και η φράση αυτή, αποσκοπεί στη συναισθηματική αποφόρτιση ενός παιδιού, στην πραγματικότητα, είναι ζημιογόνα. Το να λες σ’ ένα παιδί ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητο, ακυρώνει τα συναισθήματά του και το κάνει να ντρέπεται να τα εκφράσει.

Μπορεί ακόμη να τα οδηγήσει να πιστέψουν ότι οι συναισθηματικές του αποκρίσεις, είναι λάθος ή παράλογες.

Αν οι γονείς σας, απέφευγαν τη φράση αυτή, σημαίνει ότι εκτιμούσαν και σέβονταν τα συναισθήματά σας, ανεξάρτητα από την έντασή τους.

Κατανοούν τη σημασία της ευαισθησίας και της ικανότητάς της να καλλιεργήσει τη συμπόνοια και την ενσυναίσθηση στην ενήλικη ζωή.

«Δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδελφό / -ή σου;»

Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα σύγκρισης, που σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στα αδέλφια. Μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας, ζήλιας και κατωτερότητας.

Αν οι γονείς σας δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αυτήν τη φράση, αναγνώριζαν και εκτιμούσαν την ατομικότητά σας. Κατάλαβαν ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό με τα ταλέντα και τα επιτεύγματά του και πως κάθε δυσμενής σύγκριση, είναι άστοχη.

Αποφεύγοντας αυτήν τη φράση, οι γονείς σας καλλιέργησαν μια υγιέστερη σχέση μεταξύ υμών και των αδελφών σας, και έδειχναν σεβασμό στην ατομικότητα και την ξεχωριστή σας προσωπικότητα.

«Μακάρι να μην σε είχα γεννήσει»

Ίσως να είναι η πιο επώδυνη έκφραση που μπορεί να ακουστεί από έναν γονιό.

Δείχνει έναν απίστευτο βαθμό απόρριψης που πληγώνει βαθιά την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Αν ποτέ δεν ακούσατε κάτι τέτοιο από τους γονείς σας, αυτό μαρτυρά την άνευ όρων αγάπη τους και τον σεβασμό τους. Οι γονείς σας ήξεραν ότι, η απογοήτευση και ο θυμός τους δεν έπρεπε να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε επιθυμητοί ή δεν αξίζετε την αγάπη.

Το γεγονός ότι, οι γονείς σας δεν ξεστόμισαν ποτέ τη φράση αυτή, δείχνει ότι σας αγαπούν και έδιναν έμφαση στην αποδοχή και την αγάπη του εαυτού σας.

Tip

Αν έχετε μεγαλώσει χωρίς να ακούσετε κάποια από τις παραπάνω υποτιμητικές φράσεις από τους γονείς σας, τότε αυτοί ήταν αφοσιωμένοι και ενδιαφέρθηκαν ειλικρινά για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και της συναισθηματικής σας ευημερίας, σε περιβάλλον κατανόησης και σεβασμού.

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεπεράσετε τον πόνο του παρελθόντος, να εξελιχθείτε και να σπάσετε τον φαύλο κύκλο, απελευθερώνοντας τους απογόνους σας από το διαγενεακό τραύμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου