Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 24, 2024

Προκλητικές τουρκικές anti-NAVTEX – Θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες απαντά η Αθήνα

Αν κι επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών κρατά χαμηλά το θέμα, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι προκλητικές anti-navtex της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Ελλάδα.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα, η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα, αυτή τη φορά με αφορμή το ερευνητικό πλοίο ΑΙΓΑΙΟ (O/V AEGAEO), που διενεργεί εργασίες ανάμεσα σε Λέσβο – Χίο – Σάμο για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των νήσων.

Ο έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, λέει η antinavtex που εξέδωσε η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία, που επισημαίνει, ότι «Ορισμένα σημεία που δεσμεύτηκαν με δύο NAVTEX βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, τα όρια της οποίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί από τα παράκτια κράτη».

 Το υπουργείο Εξωτερικών κρατά χαμηλούς τόνους με Διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι “ Το ερευνητικό πλοίο πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική NAVTEX είναι προδήλως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες. Το ερευνητικό ολοκλήρωσε κανονικά την αποστολή του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό”.

Με νέα NAVTEX η Ελλάδα ενημερώνει ότι το πλοίο συνεχίζει τις έρευνές του ανάμεσα από Χίο – Σάμο.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον τομεάρχη άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ετοιμάζεται για τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

«Τα γεγονότα εκθέτουν την κυβερνητική πολιτική και την προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, στο πνεύμα των λεγόμενων “ήρεμων νερών”, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» λέει από την μεριά του το ΚΚΕ.

«Η Navtex της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό και το κυριότερο ότι είναι ικανή να υπογράψει με τον Ερντογάν συμφωνία, ώστε να ζητάμε άδεια για να φεύγουμε από τον Πειραιά για να πηγαίνουμε στην Σαλαμίνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου