Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας στον β’ γύρο – Το θρίλερ με τη δεύτερη θέση και τα μηνύματα για την επόμενη μέρα

Την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, στον δεύτερο γύρο, θα κριθεί η

εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 29,64%, με τη μάχη για τη δεύτερη θέση να εξελίσσεται σε θρίλερ.


Αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη θα είναι ο Χάρης Δούκας, ο οποίος αναδείχθηκε δεύτερος με ποσοστό 21,41%, κερδίζοντας κυριολεκτικά στο νήμα  – και με μερικές εκατοντάδες ψήφους τον Παύλο Γερουλάνο, που ήταν τρίτος με ποσοστό 21,12%.

Τέταρτη ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου με 19,52%, 5ος ο Μιχάλης Κατρίνης με 6,03% και 6η η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,29%.

Ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Στον πρώτο γύρο των εκλογών συμμετείχαν 303.223 πολίτες,  με τα εκλογικά επιτελεία να εκφράζουν ικανοποίηση για τη μεγάλη προσέλευση φίλων και μελών του κόμματος στις κάλπες, εκτιμώντας ότι οι αριθμοί «δείχνουν» ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε παράταση μίας ώρας, ωστόσο η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε σε αρκετά εκλογικά τμήματα και μετά τις 8 το βράδυ, καθώς υπήρχαν ουρές. Όλοι οι υποψήφιοι στις δηλώσεις τους για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ανέφεραν ότι μέσα από τις εκλογές νίκησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλαν μηνύματα ενότητας για την επόμενη μέρα και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του κόμματος, προκειμένου να αποτελέσει ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.


Μένει να φανεί, αν τις επόμενες μέρες, οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, στηρίζοντας είτε τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Χάρη Δούκα, αλλά και αν θα γίνει debate μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας.


 

Το «ντέρμπι» Δούκα – Γερουλάνου

Ενώ αρχικά φαινόταν ο κ. Δούκας να έχει «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση και να περνά σχετικά άνετα στον δεύτερο γύρο, όταν άρχισαν να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα της Αττικής, η εικόνα άλλαξε και η μάχη εξελίχθηκε σε ντέρμπι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, ο κ. Γερουλάνος αναδείχθηκε πρώτος, η Άννα Διαμαντοπούλου δεύτερη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τρίτος και ο Χάρης Δούκας τέταρτος.

Συγκεκριμένα, στο 99,56% της ενσωμάτωσης ο κ. Γερουλάνος συγκέντρωσε ποσοστό 27,18% και 25.448 ψήφους ,ενώ ο κ. Δούκας, ποσοστό 17,93% και 16.790 ψήφους. Δηλαδή 8.658 ψήφους διαφορά. Αντίθετα, στην επικράτεια, κάποια στιγμή τους χώριζαν μόλις 500 ψήφοι.

Ανδρουλάκης: To ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Μας γέμισαν ελπίδα και δύναμη.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, γιατί είχαμε μία προεκλογική εκστρατεία με πολιτικό πολιτισμό, με ήθος και σοβαρότητα.
Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με τίμησαν με τη σημερινή νίκη.
Επτά μέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή, όπου είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Χαριλάου Τρικούπη για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Δούκας: Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό. Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας
«Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Και είναι μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 300.000 φίλους και μέλη που ήρθαν, ψήφισαν και στήριξαν τη διαδικασία.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνυποψηφίους μου που γύρισαν την Ελλάδα για να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, σε κάθε γωνιά.

Θέλω να ευχαριστώ τους εθελοντές που έκαναν έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να είναι εξαιρετικά όλα, όλη τη μέρα. Και βεβαίως τους ανθρώπους που με στήριξαν και με πήγαν στον δεύτερο γύρο» τόνισε ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό. Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την Κυριακή όλοι μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα».

 Γερουλάνος: Όσοι με ψήφισαν είχαν άποψη, δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να τους πω τι να ψηφίσουν
«Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και η απόφασή τους είναι σεβαστή. Να συγχαρώ τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα που περνούν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Ευχαρίστησε τους 300.000 που προσήλθαν στη κάλπη, όσους τον ψήφισαν και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην υποψηφιότητά του. «Αύριο ξεκινά μια νέα ημέρα, εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε τον αγώνα για το καλό της παράταξης.

Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν, χρειάζεται να κατευθυνθούν προς την όποια κατεύθυνση.

Η μάχη είναι ακόμη ανοιχτή. Όσοι με ψήφισαν είχαν άποψη, δεν τους έσπρωξε κανείς, δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να τους πω τι να ψηφίσουν», υπογράμμισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Άννα Διαμαντοπούλου: Στην επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ
Την πεποίθησή της ότι «στην επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ», εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση με 19,55% και 58.313 ψήφους.
Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ».

Ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείχαν, τους φίλους και τους εθελοντές που πίστεψαν στην υποψηφιότητά της κι όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα που αυτοοργανώθηκαν για να την στηρίξουν.


Μιχάλης Κατρίνης: Οι πολίτες θα κρίνουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα ποιος θα ηγηθεί της παράταξης
«Με τη συμμετοχή τους οι πολίτες, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου του κόμματος, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 300.000, δυναμώνουν το κίνημα μας», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον κόσμο που τον τίμησε με τη ψήφο του και συνεχάρη τους δύο συνυποψηφίους του, Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, για την είσοδο τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο κ. Κατρίνης, ερωτηθείς αν θα δηλώσει στήριξη σε έναν από τους δύο υποψηφίους, αρνήθηκε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι «το ποιός θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα».


Νάντια Γιαννακοπούλου: Ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ
«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Οι 300.000 μέλη και φίλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία έστειλαν ισχυρό μήνυμα επαναφοράς του κινήματος με την κοινωνία», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι η ενότητα. Ανοιξα έναν δρόμο που ήδη αποδίδει καρπούς. Θα είμαι μπροστά στην πρώτη γραμμή γιατί αυτό οφείλω σε όσους με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα δώσουμε τον αγώνα μας για την αντίληψη που έχω για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας που πρώτη ξεκίνησα το βράδυ των ευρωεκλογών».

«Επωμιζόμαστε τη μεγάλη ελπίδα να μην τους απογοητεύσουμε και να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα που θα είναι ισχυρή αντιπολίτευση. Έχουμε μια εβδομάδα, το ποιος θα εκλεγεί έχει την αξία του και τον συμβολισμό του,» κατέληξε.


Pulse: Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο
Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τα δύο πιθανά σενάρια. Τα ευρήματα αφορούν μέτρηση της Pulse που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου και μέρος της παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου