Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 16, 2024

ΣτΕ: Οι μεταγγισιοεξαρτώμενοι ζητούν να απαγορευτεί να είναι αιμοδότες ορισμένες κατηγορίες ατόμων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε το περιεχόμενο του

εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν σωματεία πασχόντων από μεσογειακή αναιμία ζητώντας να περιληφθούν στον κατάλογο των αποκλεισμών από την αιμοδοσία τα άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το έτος 1977 καθώς και τα άτομα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών κατά την τελευταία δεκαετία.


Τα έξι Σωματεία που προσέφυγαν ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στη υγεία, η από 10.1.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας που καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των ατόμων που απαγορεύεται ή αντενδείκνυται η αιμοληψία.

Όπως υποστηρίζουν οι εξαιρέσεις-μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη αντίκειται στο Σύνταγμα ενώ αποκλίνουν και από την σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου