Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Οκτωβρίου 01, 2024

Λίβανος: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ – Αποσύρεται ο λιβανέζικος στρατός από τα σύνορα

Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στον νότιο Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο χερσαίας επίθεσης, καθώς η ένταση με τη Χεζμπολάχ συνεχίζει να κλιμακώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στον Λίβανο από το 2006.
 Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Ισραήλ ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας τη σύσκεψή του εγκρίνοντας τη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρός ισραηλινός βομβαρδισμός με πυροβολικό στο χωριό Wazzani, κοντά στο χωριό Ghajar, στα σύνορα. Οι αναφορές αυτές ενισχύουν τις ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τουλάχιστον έξι βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη —λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους—, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

«Έξι ή επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού», είπε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε επίσης βομβαρδισμούς στις πόλεις Khiam και Marjayoun, πόλεις βορειοδυτικά του Wazzani, πιο μέσα στον Λίβανο.

Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε νότιους τομείς της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν απόψε προειδοποίηση προς τους κατοίκους τριών συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά». «Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσιεύοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.

Η κλειστή στρατιωτική ζώνη που κήρυξαν οι IDF

Οι IDF επέβαλαν νωρίτερα κλειστή στρατιωτική ζώνη στην περιοχή των βόρειων συνοριακών κοινοτήτων MetulaMisgav Am και Kfar Giladi. Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι η κίνηση αυτή έγινε μετά από νέα αξιολόγηση. Η διαταγή υπογράφηκε από τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγο Όρι Γκόρντιν.


«Οι IDF διευκρινίζουν ότι η είσοδος στην περιοχή αυτή απαγορεύεται αυστηρά», προστίθεται.

Μετακινείται ο λιβανέζικος στρατός

Παράλληλα, οι δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας με το Ισραήλ και μετακινήθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων βόρεια από τη μεθόριο, όπως ανέφερε πηγή ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο Reuters.


Αντίστοιχα, ένας Λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο AFP ότι ο λιβανέζικος στρατός αναδιοργανώνει τις δυνάμεις του που σταθμεύουν στα νότια σύνορα της χώρας. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφερε ότι «ο στρατός του Λιβάνου αναδιατάσσει και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του» στα νότια σύνορα, αντιδρώντας στις απειλές του Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση κατά των στόχων της Χεζμπολάχ.

Πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Η σιιτική οργάνωση δήλωσε ότι εκτόξευσε επίσης έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς κατά του Kfar Giladi, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην κλειστή στρατιωτική ζώνη του Ισραήλ, και δήλωσε ότι στόχευσε επίσης έναν οικισμό στο βόρειο Ισραήλ σε ένα μπαράζ ρουκετών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους Fadi 1 σε περιοχές στη βόρεια Χάιφα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε 10 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το βόρειο τμήμα του και ότι ορισμένες από αυτές αναχαιτίστηκαν.

Οι πρώτες αναφορές για πιθανή χερσαία εισβολή

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από αναφορές που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια «περιορισμένης έκτασης» χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, πιθανότατα εντός των επόμενων ωρών, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι πίστευαν ότι είχαν πείσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. Αυτό προήλθε μετά από εντατικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παρατήρησαν κάποια σημάδια ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να κινηθεί στον Λίβανο, και κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση ήταν επικείμενη.

Μετά από τις συζητήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το Ισραήλ προγραμματίζει μόνο μικρότερες, στοχευμένες επιδρομές στον νότιο Λίβανο. Οι πρόσφατες επιδρομές από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις θα σχεδιάζονταν για να εξαλείψουν τις θέσεις μάχης από τις οποίες η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

Ο Μπάιντεν ζητά κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παραπάνω αναφορές ότι το Ισραήλ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».


Με πληροφορίες από: Times of Israel, Jerusalem Post, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου