Σε έναν κόσμο που διέπεται από τη μανία του υπερκαταναλωτισμού τα πάντα πρέπει να έχουν ελκυστική ονομασία, εμφάνιση και να αφήνουν μια υπόσχεση… Ακόμα και τα τρόφιμα. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι συσκευασίες στήνονται με δέλεαρ ποια έχει το πιο αναγνωρίσιμο όνομα, την πιο «τραβηχτική» συσκευασία και ποια υπόσχεται κάτι στον πελάτη. Καλύτερη θρεπτική αξία; Λιγότερες θερμίδες; Απόλαυση χωρίς ενοχές; Πολλές οι επιλογές για να διαλέξουμε το προϊόν που θα ανταποκριθεί στις δικές μας ανάγκες.
Ένα ωραίο πακέτο μεταφράζεται σε μια καλύτερη ζωή και σε ένα ωραιότερο περιβάλλον. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο «προγραμματιστεί» μέσω της διαφήμισης - που βρίσκεται παντού - να μεταφερόμαστε νοητά ακόμα και με μια συσκευασία. Παραγγέλνουμε τον καφέ μας με γάλα αμυγδάλου, επιλέγουμε να φάμε μια μπάρα πρωτεΐνης, αντί για ένα τοστ που τρώγαμε παλιότερα, πίνουμε αναψυκτικά light για να διατηρήσουμε την καλλίγραμμη σιλουέτα μας και παίρνουμε σνακ χωρίς γλουτένη. Δεν γνωρίζουμε αν έχουμε πρόβλημα με τη γλουτένη, αλλά τα σνακ χωρίς αυτήν είναι τόσο της μόδας που πείθουμε τον εαυτό μας ότι μας κάνουν καλό. Μας κάνουν;
Ρωτήσαμε την διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, να μας πει τη δική της άποψη για τις «μοντέρνες» τροφές που τελευταία έχουν αντικαταστήσει τα κλασικά προϊόντα τροφίμων. Όπως η ίδια μας εξήγησε όταν αγοράζουμε τρόφιμα πρέπει να τα αγοράζουμε συνειδητά. Τα παίρνουμε γιατί μας αρέσει η γεύση τους; Τα παίρνουμε γιατί έχουμε αλλεργία σε κάποια άλλα προϊόντα και αυτά είναι η λύση μας ή τα παίρνουμε γιατί θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες στη διατροφή μας; Αν τα παίρνουμε γιατί μας αρέσουν, τότε τα βάζουμε στην κατηγορία της απόλαυσης. Αν τα παίρνουμε γιατί έχουμε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο συστατικό τότε η κατανάλωσή τους είναι μονόδρομος. Αν όμως τα παίρνουμε για να κάνουμε σωστή διατροφή και δίαιτα, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε… γιατί αν και και διαφημίζονται ως υγιεινά δεν είναι όλα.
Βάζουμε στον καφέ μας γάλα αμυγδάλου ή περισσότερο νερό με λίγη ποσότητα ξηρού καρπού;
Ποιες τροφές δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε και γιατί
Φυτικά γάλατα: Γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας και ο κατάλογος συνεχίζεται. Τα φυτικά γάλατα είναι εξαιρετική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσανεξίας ή αλλεργίας στη λακτόζη. Για εκείνους όμως που δεν έχουν πρόβλημα δεν είναι ιδανικά. Ο λόγος είναι απλός. Περιέχουν πολύ νερό, μικρή περιεκτικότητα σε ξηρό καρπό -περίπου το 2%-3%- και έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και κάποια συντηρητικά για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής τους. Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ όταν δεν έχουμε πρόβλημα με τη λακτόζη είναι καλύτερα να παίρνουμε ένα ζωικό γάλα, όπως το κατσικίσιο, που ειδικά στα παιδιά κάνει πολύ καλό.
Γιαούρτια με γεύσεις: Αναμφισβήτητα ένα εύκολο και γευστικό επιδόρπιο που μας χορταίνει. Τα γιαούρτια με γεύσεις όμως περιέχουν πολλά συνθετικά και ζάχαρη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμιδική τους αξία και να υποβαθμίζεται η θρεπτική. Όπως προτείνει η κα Στρατουλάτ είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε ένα πλήρες γιαούρτι ή ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά και να προσθέσουμε για τη γεύση λίγο μέλι, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
Ζάχαρη καρύδας: Αγοράζοντας ζάχαρη καρύδας θα δούμε ότι αναγράφονται στο πακέτο διάφορα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στέλνοντας μας το μήνυμα ότι η κατανάλωση της μας κάνει καλό. Δυστυχώς όμως όλα αυτά είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που θα έπρεπε να καταναλώσουμε ολόκληρα πακέτα για να πάρουμε μια καλή δόση θρεπτικών συστατικών. Εκτός αυτού, η ζάχαρη καρύδας όταν την καταναλώνουμε περιέχει τις ίδιες θερμίδες με την κανονική ζάχαρη και ο οργανισμός μας επειδή δεν διαχωρίζει το είδος ζάχαρης που έχουμε καταναλώσει την μεταβολίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εναλλακτικά μπορούμε να προτιμήσουμε το μέλι σε μικρές ποσότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου