Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 21, 2024

ΘΡΙΛΕΡ! ΟΡΙΑΚΟ το δημοψήφισμα για την "πορεία" της Μολδαβίας προς την ΕΕ...

 

Στην Μολδαβία με περισσότερο από το 92% των ψηφοδελτίων καταμετρημένα, το 52% ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνέχιση της πορείας προς την ΕΕ, με το 47% των Μολδαβών να ψήφισε «ναι». Παρά το κενό, οι αναλυτές είπαν ότι το στρατόπεδο του «ναι» θα μπορούσε να επικρατήσει, επειδή τα ψηφοδέλτια της διασποράς σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ΕΕ δεν είχαν ακόμη καταμετρηθεί.
Τα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα που έδειξε η CEC, υποδηλώνουν ότι οι επιλογές για το «ΝΑΙ» έχουν ελαφρά ανοδική πορεία, μάλλον αντανακλώντας την άφιξη των αποτελεσμάτων από τη δυτική διασπορά.
Στοιχεία που ενημερώνει συνεχώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στον ιστότοπό της υποδηλώνουν ότι η ψήφος των ψηφοφόρων της διασποράς αλλάζει τα αρχικά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο αποφασιστική θα είναι η αλλαγή.
Λέγεται ότι 200.000 εισαγομενες ψήφους (15% συνολου ψηφων!) βγήκαν σχεδόν μονοκουκι υπερ ΕΕ, ενώ δεν έδωσαν 400.000 ψήφους σε Μολδαβους που ζουν στη Ρωσια.


Εάν περάσει το δημοψήφισμα (που σημαίνει ότι πάνω από το 50% θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της επιλογής ΝΑΙ), τότε το προοίμιο του Συντάγματος θα συμπληρωθεί με δύο νέες παραγράφους στις οποίες θα αναγράφεται ότι η ταυτότητα του λαού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι ευρωπαϊκή και η ένταξη στην Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο στρατηγικός στόχος της χώρας. Παράλληλα, το Σύνταγμα θα συμπληρωθεί με έναν νέο τίτλο, που ονομάζεται ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μάγια Σαντού είχε εν τω μεταξύ 38% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ενώ ο κύριος αντίπαλός της, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Στοϊάνογλου, είχε 28%, θέτοντας το υπόβαθρο για τον δεύτερο γύρο της 3ης Νοεμβρίου στο φτωχό έθνος της πρώην Σοβιετικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ψηφοφορία πηγαίνει σε δεύτερο γύρο εάν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50%.
Σε μια δήλωση προς τους Μολδαβούς, η Sandu είπε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» ότι εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα συμφέροντα της Μολδαβίας προσπάθησαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους, κάτι που αποκάλεσε «απάτη άνευ προηγουμένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου