Πού πρέπει να επενδύσουν τα συστήματα υγείας
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης βασικών τομέων υγείας, όπως τα εμβόλια για τα παιδιά και η οικονομικά προσιτή πρόληψη και θεραπεία για κοινές ασθένειες. Επίσης, προτείνεται αύξηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων.
Οι κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων
Μεταδοτικές ασθένειες όπως η φυματίωση και οι αναπνευστικές λοιμώξεις, μη μεταδοτικές όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες, αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας. Η μείωση αυτών των αιτιών τις τελευταίες δεκαετίες έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής παγκοσμίως.
Στρατηγικές για μείωση της πρόωρης θνησιμότητας
Η έκθεση προτείνει μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης καπνικών προϊόντων, ανθυγιεινών τροφών, ποτών και ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι αυξήσεις όχι μόνο θα μειώσουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τις παραπάνω συνήθειες, αλλά θα δημιουργήσουν και έσοδα που μπορούν να επενδυθούν ξανά στα συστήματα υγείας. Η φορολόγηση του καπνού, ειδικά, προτείνεται ως κορυφαία προτεραιότητα.
Βλέποντας το μέλλον
Αν οι χώρες ακολουθήσουν αυτές τις στρατηγικές, τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2050 θα έχουν μόνο 15% πιθανότητα να πεθάνουν πριν τα 70, σε σύγκριση με το 31% των ατόμων που γεννήθηκαν το 2019. Ήδη 37 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επτά από τα πιο πολυπληθή κράτη, είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχουν αυτό τον στόχο.
Η μείωση των πρόωρων θανάτων είναι ένας παγκόσμιος στόχος που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και επενδύσεις, για να εξασφαλιστεί μακροχρόνια υγεία και ευημερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου