Οκτωβρίου 11, 2024
Αδριάνειο Υδραγωγείο: Εμβληματικό έργο εξοικονόμησης νερού για τους δημότες Χαλανδρίου
Ο Κώστας Γερολυμάτος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός και υπεύθυνος προγράμματος ανάδειξης Αδριάνειου Υδραγωγείου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το έργο.
Δεκαεννέα αιώνες μετά την αποπεράτωσή του και την πρώτη λειτουργία του το Αδριάνειο Υδραγωγείο «ζωντανεύει» όχι μόνο ως αξιοθέατο αλλά και ως στοιχείο της καθημερινότητας του Χαλανδρίου, μέσω αρδευτικών δικτύων και κοινοτήτων νερού, μέσω μια μεγάλης ανάπλασης από το μνημείο έως το κέντρο της πόλης, μέσω της συστράτευσης των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου.
Πυρήνας του προγράμματος είναι να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο. Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση.
Πρόκειται για ένα Υδραγωγείο το οποίο εκτείνεται σε ακτίνα 10 χλμ. ΕΥΔΑΠ, Δήμος Χαλανδρίου και χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημιουργούνται δεξαμενές για την αξιοποίηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που είναι πάνω από 15.000 κ.μ. τον χρόνο.
Αυτό είναι το όραμα πίσω από το έργο Cultural Hidrant (Cultural Hidden Identities ReAppear through NeTworks of water), όπως το συνόψισε ο κ. Κώστας Γερολυμάτος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός και υπεύθυνος προγράμματος ανάδειξης Αδριάνειου Υδραγωγείου.
«Το μεγαλύτερο αρχαιότερο μνημείο του Χαλανδρίου είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι ορατό, είναι υπόγειο, είναι ένα καταπληκτικό τεχνικό έργο. Είναι ένα έργο που διαπιστώσαμε όμως ότι είναι παραγωγικό, και το νερό του μπορεί να μας τροφοδοτήσει με πολύ καλής ποιότητας νερό, για πότισμα και πλύσιμο. Η ανάγκη που έχουν οι πόλεις, είναι να δημιουργήσουν μία σχέση του παρόντος με το μέλλον. Η σχέση θα είναι η διανομή του νερού του Υδραγωγείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το νερό ερχόταν από την Πάρνηθα. Ωστόσο μάζευε το νερό από όλη την περιοχή. Το αρνητικό του αποτύπωμα είναι ότι το νερό χύνεται στην θάλασσα. Προσπαθούμε να το νερό να το χρησιμοποιήσουμε, αντικαθιστώντας το ακριβό νερό που έχουμε το πόσιμο. Είναι ένα καλό έργο καθώς δεν ξοδεύουμε το νερό το ακριβό για αυτούς τους πότισμα. Υπολογίζουμε ότι τέλος του 2024 με αρχές το 2025, θα έχουμε κάνει τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του νερού», συμπλήρωσε ο κ. Γερολυμάτος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου