Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 28, 2024

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ προτείνει διήμερη εκεχειρία στη Γάζα...

 

Η Αίγυπτος πρότεινε μια αρχική διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την ανταλλαγή τεσσάρων ισραηλινών ομήρων της Χαμάς με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου την Κυριακή, καθώς ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σκότωσαν 45 Παλαιστίνιους σε ολόκληρο τον θύλακα.
Ο ηγέτης της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έκανε την ανακοίνωση αυτή καθώς οι προσπάθειες για την εκτόνωση του καταστροφικού πολέμου, που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχίστηκαν στο Κατάρ με τη συμμετοχή των διευθυντών της CIA και της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.
Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελμαντζίτ Τεμπουνέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν εντός 10 ημερών από την εφαρμογή της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, σε προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ ή τη Χαμάς, αλλά ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στη διαμεσολαβητική προσπάθεια δήλωσε στο Ρόιτερς: «Περιμένω ότι η Χαμάς θα ακούσει τις νέες προσφορές, αλλά παραμένει αποφασισμένη ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα».
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη και ως κυβερνητική οντότητα στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος πρωτοστατούν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε μετά την έφοδο μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.
Ο απολογισμός των νεκρών από τα αντίποινα της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει τους 43.000, λένε αξιωματούχοι της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, με τον πυκνοκατοικημένο θύλακα να βρίσκεται σε ερείπια.
Ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε στο Ρόιτερς νωρίτερα την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα θα επιδιώξουν μια βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Ο στόχος, ο οποίος εξακολουθεί να είναι άπιαστος μετά από πολλαπλές προσπάθειες διαμεσολάβησης, είναι να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς να σταματήσουν τις μάχες για λιγότερο από ένα μήνα, με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τουλάχιστον 43 από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Γάζα την Κυριακή ήταν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν επιστρέψει για να ξεριζώσουν τους μαχητές της Χαμάς που, όπως λέει, έχουν ανασυνταχθεί εκεί.
Αφόρητες συνθήκες στη βόρεια Γάζα
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η κατάσταση των Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα είναι «αφόρητη» και ότι η σύγκρουση «διεξάγεται με ελάχιστο σεβασμό στις απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες είναι συγκλονισμένος από τα οδυνηρά επίπεδα θανάτων, τραυματισμών και καταστροφών στο βορρά, με τους αμάχους να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, τους ασθενείς και τους τραυματίες να μένουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη που σώζει ζωές και τις οικογένειες να στερούνται τροφίμων και στέγης, εν μέσω αναφορών για χωρισμούς οικογενειών και πολλές συλλήψεις ανθρώπων», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ.
Οι ισραηλινές αρχές παρεμπόδιζαν τις προσπάθειες για την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ανθρωπιστικών αγαθών, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, είπε. Οι καταστροφές και οι στερήσεις που προκύπτουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορρά καθιστούσαν τη ζωή εκεί αφόρητη.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του λειτουργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και πως στοχεύει σε πράκτορες της Χαμάς που κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό τον οποίο χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, κατηγορία που η Χαμάς αρνείται.
Αρνείται επίσης ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κατηγορώντας τους διεθνείς οργανισμούς για προβλήματα στη διανομή της και κατηγορώντας τη Χαμάς ότι κλέβει από τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας.
Η Τζαμπάλια στο επίκεντρο
Νωρίτερα την Κυριακή 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή σε σπίτια στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, ανέφεραν γιατροί και το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Μια άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένες παλαιστινιακές οικογένειες στον καταυλισμό Σάτι στην πόλη της Γάζας, σκότωσε εννέα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 20, με πολλούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν οι γιατροί.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει την αναφορά για το χτύπημα στο σχολείο.
Τρεις τοπικοί δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των νεκρών στο σχολείο στο Σάτι – ο Σαέντ Ραντβάν, επικεφαλής των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης στην τηλεόραση της Χαμάς Al-Aqsa, ο Χανίν Μπαρούντ και ο Χαμζά Αμπού Σελμέγια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.
Την Κυριακή, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε περισσότερους από 40 μαχητές στην περιοχή Τζαμπάλια τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς και ότι διέλυσε υποδομές και εντόπισε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στις πόλεις Τζαμπάλια, Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περίπου 800 ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης τριών εβδομάδων, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου