Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 11, 2024

Στον «αέρα» η λειτουργία λούνα παρκ και παιδικών χαρών: Ντόμινο εξελίξεων μετά την ανάκληση διαπίστευσης φορέα πιστοποίησης

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία πολλών λούνα παρκ, παιδότοπων και παιδικών χαρών στη χώρα, καθώς η εταιρεία που τους είχε χορηγήσει την απαραίτητη πιστοποίηση για τον εξοπλισμό χάνει τη διαπίστευση που είχε ως αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου.

Η ανάκληση της διαπίστευσης δρομολογήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, του υπουργείου Ανάπτυξης, που έλαβε υπόψη την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί την εταιρεία να αποσύρει άμεσα όλες τις εκθέσεις ελέγχου / πιστοποιητικά που έχει χορηγήσει, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές και τους δήμους της χώρας.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει την πιστοποίηση πολλών λούνα παρκ στην Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, όπου σημειώθηκε το φρικτό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη. Συγκεκριμένα, μετά την τραγωδία έγινε γνωστό ότι υπήρχε πραγματογνωμοσύνη μηχανολόγου που βεβαίωνε ότι τα παιχνίδια –ανάμεσα στα οποία και το μοιραίο Crazy Dance– ήταν ασφαλή. Η έκθεση ελέγχου, τουλάχιστον αυτή του Αυγούστου του 2023, φέρεται να είχε την υπογραφή της συγκεκριμένης εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι, είχε προηγηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γ.Γ. Βιομηχανίας  και ανέφερε ότι «αναστέλλεται η δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας ως αναγνωρισμένου οργανισμού (φορέα) αξιολόγησης της συμμόρφωσης στο πλαίσιο της σχετικής ΚΥΑ».

Τώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης αποφάσισε όχι μόνο να ανακαλέσει το πιστοποιητικό διαπίστευσης της εταιρείας, αλλά σε επιστολή της προς αυτή επισημαίνει «την υποχρέωση του φορέα για άμεση απόσυρση όλων των εκθέσεων ελέγχου / πιστοποιητικών που έχει χορηγήσει». Ως εκ τούτου, η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης του Αυγούστου του 2023 με την οποία είχε ανανεωθεί έως το 2028 η έγκριση της δραστηριοποίησης της συγκεκριμένης εταιρείας ως αναγνωρισμένου οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δηλαδή ως φορέας που έδινε πιστοποιήσεις σε λούνα παρκ, παιδοτόπους αλλά και παιδικές χαρές.


«Ανακαλείται η με αρ. πρωτ. … απόφαση περί έγκρισης δραστηριοποίησης της εταιρείας… ως αναγνωρισμένου οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης στο πλαίσιο της κ.υ.α Φ.01.2/56790/ΔΠΠ 1828/31.05.2016 (Β 1897) και σε σχέση με τα πεδία «Παιδότοποι» (Αρχικός, περιοδικός, ειδικός ή έκτακτος έλεγχος) και «Έλεγχος εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας» (Αρχικός. Περιοδικός, έκτακτος, ενδελεχής τεχνικός έλεγχος), για τους λόγους που αναφέρονται στα σημεία (13) έως (17) του προοιμίου της παρούσας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση με ημερομηνία 7/10/2024.


«Μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά»

Την ίδια ώρα, μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, αρκετοί δήμοι εξετάζουν με επιφύλαξη τη λειτουργία λούνα παρκ και «ξεσκονίζουν» τα πιστοποιητικά που υπάρχουν στον φάκελο των επιχειρήσεων, πριν προχωρήσουν στη σχετική αδειοδότηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παραμυθιάς, όπου ενώ είχε δοθεί η άδεια σε επιχειρηματία να εγκαταστήσει λούνα παρκ στην ιστορική εμποροπανήγυρη της περιοχής (3-7 Οκτωβρίου), τελικά ακυρώθηκε, καθώς κοινοποιήθηκε στην δημοτική Αρχή η απόφαση ανάκλησης της διαπίστευσης στην συγκεκριμένη εταιρεία από την ΕΣΥΔ, η οποία και είχε πιστοποιήσει μηχανήματα του εν συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως λέει ο δήμαρχος Σουλίου, Αθανάσιος Ντάνης, τα μηχανήματα του επιχειρηματία που θα λειτουργούσε το λούνα παρκ, είναι «καινούργια», ωστόσο, ελήφθη αυτή η απόφαση για λόγους νομιμότητας. «Τελευταία στιγμή μας κοινοποιήθηκε η απόφαση και ακυρώσαμε το λούνα παρκ. Έτσι, ο άνθρωπος που εδώ και 30 χρόνια δραστηριοποιείται με το λούνα παρκ του στην εμποροπανήγυρη μας, και πραγματικά έχει καινούργια παιχνίδια, φέτος δεν θα μπορέσει να το κάνει, αφού έχει λάβει πιστοποιητικά από την συγκεκριμένη εταιρεία. Και επειδή το πληροφορηθήκαμε τελευταία στιγμή, δεν προλαβαίνουμε να το αναθέσουμε κάπου αλλού, με τους πολίτες να δυσανασχετούν».

Σε ανάλογη θέση προφανώς θα βρίσκονται και άλλοι επιχειρηματίες με λούνα παρκ, οι οποίοι τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία πιστοποίησης από την αρχή, με δεδομένο ότι ο φορέας ελέγχους απ’ όπου διαθέτουν τις σχετικές βεβαιώσεις έχει χάσει -τουλάχιστον προς το παρόν – την «δικαιοδοσία» του.

Επίσης, και η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο Αμύνταιο έμεινε χωρίς λούνα παρκ, αφού έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να προβεί σε απευθείας ανάθεση. Όμως, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ο επιχειρηματίας του λούνα παρκ είχε πιστοποιητικά από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Πάντως, ο δήμαρχος Αμύνταιου, Λιάσης Ιωάννης, σε δηλώσεις του στο enikos.gr, ανέφερε πως, «ρωτήσαμε νομικούς για την ισχύ των πιστοποιητικών και μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δεν ακυρώσαμε το λούνα παρκ για τα πιστοποιητικά – αν και επηρεαστήκαμε – αλλά αποφασίσαμε να το αφήσουμε για του χρόνου, με μεγαλύτερη διαφάνεια και χωρίς ”γκρίζες ζώνες”. Σαφώς και προβληματιστήκαμε από όσα είδαμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και ανησυχούμε για την ασφάλεια των επισκεπτών».

Τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές

Παράλληλα, μετά την παραπάνω επιστολή του ΕΣΥΔ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία της ζητείται να ενημερώσει τους ΟΤΑ για το ζήτημα, εγείρονται ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές χαρές για τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εκδώσει σχετικές πιστοποιήσεις, ως αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου.

Σημειώνεται ότι με μία απλή αναζήτηση στη Διαύγεια, διαπιστώνει κανείς ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας ανακαλείται η δραστηριοποίηση, έχει αναλάβει το έργο της πιστοποίησης παιδικών χαρών για αρκετούς δήμους της χώρας.

Όπως εξήγησαν στο enikos.gr άνθρωποι που γνωρίζουν την διαδικασία που ακολουθείται, έπειτα από την απόφαση που προβλέπει την ανάκληση όλων των πιστοποιητικών που έχει εκδώσει η εταιρεία,  αυτά ουσιαστικά δεν ισχύουν και σε περίπτωση ελέγχου, αν οι υπόχρεοι δεν έχουν φροντίσει να πιστοποιήσουν εκ νέου τον εξοπλισμό (σε λούνα παρκ, παιδότοπους, παιδικές χαρές κλπ), τότε μπορεί να βεβαιωθεί πρόστιμο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου