Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 16, 2024

Καρδίτσα: «Μπλόκο» στην «βασίλισσα» των λούνα παρκ από τον δήμο – Η αυτεπάγγελτη έρευνα που αποκάλυψε το διπλό ποινικό μητρώο

Αντιμέτωπη με νέο… «μπλόκο» στην επαγγελματική της δραστηριότητα βρέθηκε η αποκαλούμενη «βασίλισσα» των λούνα παρκ, αφού ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να μην της χορηγήσει άδεια εγκατάστασης του εξοπλισμού της στο παζάρι, έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα κατά την οποία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα το enikos.gr, εντοπίστηκε το ποινικό μητρώο με τις καταδίκες της, εν αντιθέσει με το «λευκό» που είχε προσκομίσει αρχικώς η ίδια.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη εγείρει νέα ερωτήματα για τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι επιχειρηματίες και συνολικά για τον τρόπο λειτουργίας των λούνα παρκ, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν γίνεται πάντα εξονυχιστικός έλεγχος, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Κι όλα αυτά, την ώρα που,  το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας αποφάσισε να αναστείλει την δραστηριότητα εταιρείας που λειτουργούσε ως επίσημος φορέας πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι εκθέσεις ελέγχου στις οποίες είχε προχωρήσει να μην έχουν πλέον ισχύ, και οι επιχειρηματίες – ακόμα και αυτοί με καινούργια μηχανήματα – να πρέπει να προχωρήσουν σε εκ νέου έκδοση πιστοποιητικών.
 

Τι συνέβη όμως στην περίπτωση της «βασίλισσας» των λούνα παρκ; Όταν η 78χρονη επιχειρηματίας κατέθεσε τα δικαιολογητικά για τον διαγωνισμό του Δήμου Καρδίτσας (26/07), έτσι ώστε να διεκδικήσει τον χώρο στο παζάρι και να εγκαταστήσει το λούνα παρκ της, προσκόμισε «λευκό» ποινικό μητρώο, χωρίς την ύπαρξη καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της.

Όμως, η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, έχοντας λάβει γνώση των δημοσιευμάτων για την συγκεκριμένη επιχειρηματία, διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι στο ποινικό μητρώο που εκδίδεται για δικαστική χρήση αναγράφονται ποινικές καταδίκες, με αποτέλεσμα να ανακαλέσει την απόφαση και να την αφήσει εκτός της δημοπρασίας.

Χαρακτηριστικά, σε έγγραφο που ανήρτησε στη Διαύγεια ο Δήμος Καρδίτσας, με ημερομηνία 10-10-2024, αναφέρεται ότι, «κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στην τελευταία και μοναδική πλειοδότη κα. […], αντί μισθώματος δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €).

Μεταξύ των δικαιολογητικών που λήφθηκαν υπόψη από την επιτροπή δημοπρασιών για την εκμίσθωση του χώρου ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ , ήταν και το υπ’ αριθμ. 282172/26-07- 2024 αντίγραφο ποινικού μητρώου, στο οποίο η μοναδική πλειοδότης εμφανίζεται με ποινική κατάσταση «μηδέν» λευκό ποινικό μητρώο.

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων, στον ηλεκτρονικό κυρίως Τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικές εκπομπές, σχετικά με την ποινική κατάσταση της κας […], έγινε αυτεπάγγελτη έρευνα από την υπηρεσία μας από την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει εκδώσει δύο ποινικά μητρώα γενικής χρήσης. Στο πρώτο ποινικό μητρώο εμφανίζεται με μηδέν ποινικές καταδίκες στο δεύτερο εμφανίζεται με αρκετές ποινικές καταδίκες, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στη Δημοπρασία

«Χρόνια αναλάμβανε την εγκατάσταση λούνα παρκ στο παζάρι»

Όπως είπε στο enikos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας, Αντωνίου Σωτήριος«στο δεύτερο ποινικό μητρώο για δικαστική χρήση διαπιστώσαμε τις καταδίκες της». 

«Αφού λάβαμε γνώση των δημοσιευμάτων και πριν της δώσουμε την άδεια, οφείλαμε να το ερευνήσουμε. Πράγματι, στο γενικής χρήσης ποινικό μητρώο που μας κατέθεσε φαινόταν “λευκή”, ενώ στο δικαστικής χρήσης που λάβαμε εμείς φαίνονται οι καταδίκες της. Έτσι, αποφασίσαμε να μην της δώσουμε την άδεια φέτος. Και λέω φέτος, καθώς εδώ και χρόνια η ίδια επιχειρηματίας αναλάμβανε την εγκατάσταση λούνα παρκ στο παζάρι. Της το επικοινωνήσαμε, δεν μας είπε κάτι και απλώς ζήτησε να της δώσουμε τα χρήματα που είχε καταβάλει πίσω, όπως και θα γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.

«Πάνω απ΄ όλα προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, αν και φυσικά η μη ύπαρξη του λούνα παρκ έχει και τις επιπτώσεις της τόσο για την οικονομία, αλλά και για την ψυχαγωγία», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

26-07 καταθέτει λευκό ποινικό μητρώο και στις 11-09 εντοπίζεται το μητρώο με τις καταδίκες

Πώς εξασφάλιζε λευκό ποινικό μητρώο

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η επιχειρηματίας παρότι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή για το ατύχημα ενός 9χρονου κοριτσιού, που είχε γίνει το 2009, σε λούνα παρκ της Χαλκίδας, κατάφερε να εμφανίζεται σε διαγωνισμούς «λευκή» και αυτό, επειδή η 78χρονη φέρεται να είναι διπλά καταχωρημένη στη βάση δεδομένων, με μοναδική διαφορά τον τόπο γέννησής της.

Δηλαδή, με τόπο γέννησης την Γερμανία, η ίδια εμφανίζεται με «λευκό» ποινικό μητρώο, ενώ με τόπο γέννησης την Αθήνα φαίνεται ότι έχει καταδικαστεί 7 χρόνια πριν, για απλή σωματική βλάβη. Σημειώνεται δε, ότι για να λάβει κανείς άδεια εγκατάστασης λούνα παρκ, είναι προαπαιτούμενο να έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Βέβαια, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι και στα δύο ποινικά μητρώα της 78χρονης ως τόπος γέννησης αναγραφόταν η Γερμανία, ενώ εκτίμησε «ότι υπάρχουν και άλλα ποινικά μητρώα με το όνομά της».

Αρχίζει έπειτα από 5 χρόνια η δίκη για τον θάνατο της 14χρονης σε λούνα παρκ στον Αλμυρό

Πάντως, η 78χρονη φέρεται να εμπλέκεται και σε ένα δυστύχημα, το 2019, όταν από το ίδιο ακριβώς μηχάνημα που τραυματίστηκε η 9χρονη, εκτινάχθηκε και βρήκε ακαριαίο θάνατο η 13χρονη Σεράινα Χουλιάρα, στον Αλμυρό Βόλου. Σημειώνεται ότι, η δίκη για την συγκεκριμένη υπόθεση, αρχίζει την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας. Το αδίκημα που βαραίνει την 78χρονη ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ και έναν χειριστή παιγνιομηχανήματος είναι η θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος.

Οι περιπτώσεις Λάρισας και Αγιάς

Τον Αύγουστο, ο Δήμος Λαρισαίων, έχοντας αξιολογήσει το σύνολο των δικαιολογητικών που είχε καταθέσει η 78χρονη, την ανακήρυξε πλειοδότρια για την εγκατάσταση του λούνα παρκ της στην εμποροπανήγυρη της περιοχής. Όταν, όμως, αποκαλύφθηκε το αλαλούμ με τα ποινικά μητρώα, ο Δήμος ανακάλεσε την απόφαση.

«Με βάση τη διακήρυξη της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χώρου εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024 και συγκεκριμένα στα δικαιολογητικά συμμετοχής (αρθ. 6 της διακήρυξης), επί ποινή αποκλεισμού, προβλέπονταν μεταξύ άλλων και “απόσπασμα ποινικού μητρώου, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί σε αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας”.

Κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας κατατέθηκε από τον πλειοδότη ο φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων και το απόσπασμα του ποινικού μητρώου, το οποίο ήταν λευκό (μηδέν).

Αφού ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά, η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, προχώρησε στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ως όφειλε.

Κατά τη διαδικασία επανελέγχου των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν, επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του προαναφερόμενου αποδεικτικού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Δήμου.

Η ίδια επιχειρηματίας είχε πλειοδοτήσει και στον διαγωνισμό για την εμποροπανήγυρη στην Αγιά, επίσης στον νομό Λάρισας. Με απόφασή του όμως ο Δήμος Αγιάς απέβαλε την εν λόγω εταιρεία καθώς κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των παιγνιδιών, οι υπηρεσίες του Δήμου Αγιάς διαπίστωσαν παρέμβαση των υπαλλήλων της εταιρείας στον πίνακα παροχής ρεύματος και ειδικότερα στον διακόπτη του ρελέ διαρροής.

Πανηγύρι Λάρισας – Απόστολος Κωστούλας

«Έπιασε» στην Κατερίνη το λευκό ποινικό μητρώο

Το enikos.gr φέρνει στη δημοσιότητα και μια περίπτωση, όπου η 78χρονη, φέτος το καλοκαίρι, κατάφερε να κερδίσει σε δημοπρασία του Δήμου Κατερίνης, για τη λειτουργία λούνα παρκ σε χώρο εμποροπανήγυρης, προσκομίζοντας λευκό ποινικό μητρώο. Όπως ήταν επόμενο, καθώς η είδηση για τα διαφορετικά ποινικά μητρώα της 78χρονης δεν ήταν γνωστή, ο δήμος προχώρησε στην αδειοδότηση, με αποτέλεσμα να εγκαταστήσει κανονικά τον εξοπλισμό της στην 38η εμποροπανήγυρη Κατερίνης, που διεξήχθη από τις 24 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κατερίνης, Νικόλαο Τσιαμπέρα«προκηρύξαμε τον διαγωνισμό και η συγκεκριμένη επιχειρηματίας ήταν η μοναδική πλειοδότης. Όπως και όφειλε, προσκόμισε το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται και η αρμόδια Επιτροπή ήλεγξε την ορθότητά τους. Κατά τον έλεγχο, δεν διαπιστώθηκε ότι κάποιο από τα έγγραφα ήταν αναξιόπιστο και έτσι της δόθηκε η άδεια. Μεταξύ των δικαιολογητικών, μάλιστα, προσκόμισε και λευκό ποινικό μητρώο, το οποίο και επαληθεύτηκε

Εμείς, ως Όργανα του Δήμου, δεν γνωρίζαμε ότι η εν λόγω επιχειρηματίας ενώ έχει καταδικαστεί συνεχίζει να εμφανίζει λευκό ποινικό μητρώο, καθώς και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα δεν είχαν βγει στο φως. Αν το γνωρίζαμε, θα την είχαμε μπλοκάρει, καθώς πάνω απ΄ όλα προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών.

Βέβαια, όταν εντοπίσαμε ότι μια πιστοποίηση για ένα μηχάνημά της δεν ήταν σε ισχύ, το απορρίψαμε και δεν το εγκατέστησε ποτέ».

«Βασίλισσα» χωρίς… στέμμα πλέον

Βέβαια, τώρα, η 78χρονη έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα πρόβλημα, εκτός από το ποινικό μητρώο της, αφού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανήκει στους επιχειρηματίες που είχαν λάβει πιστοποιήσεις για τον εξοπλισμό των λούνα παρκ, από την εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα ανεστάλη και πλέον θα πρέπει να απευθυνθεί και εκείνη σε άλλον φορέα πιστοποίησης.

«Ζητούσε και έπαιρνε επίσημα το ποινικό μητρώο που ήταν “0”»

Ο δικηγόρος της 78χρονης, Χρήστος Νάστος, απαντά μέσω του enikos.gr, σε όσα της καταλογίζονται, τόσο για το ποινικό μητρώο, όσο και για τις πιστοποιήσεις. Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο ίδιος, «η εντολέας μου πάντα ζητούσε και έπαιρνε επίσημα το ποινικό μητρώο που ήταν «0». Ποτέ δεν πλαστογράφησε τίποτα, αλλά ούτε και φταίει που η καταδίκη της το 2017 δεν καταγράφηκε. Τα τελευταία μητρώα που είχε βγάλει, να φανταστείτε ότι τα πήρε μέσω gov.gr. Από τότε που προκλήθηκε ο ντόρος, φαίνεται κανονικά στο ποινικό της μητρώο η συγκεκριμένη καταδίκη και πλέον δεν μπορεί να διεκδικήσει διαγωνισμούς. Όμως, με νόμιμες διαδικασίες, σε λίγους μήνες από σήμερα, αυτή η καταδίκη θα διαγραφεί και θα μπορεί να δραστηριοποιείται και πάλι κανονικά».

Αναφορικά με τις πιστοποιήσεις της 78χρονης, ο κ. Νάστος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, καθώς αφορά πολλούς επιχειρηματίες. «Πράγματι, μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής που οδήγησε στην αναστολή δραστηριοποίησης της εταιρίας με τις πιστοποιήσεις, όλοι προσπαθούμε να βρούμε λύση. Έμεινε μόνο ένας φορέας πιστοποίησης, ο οποίος καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες που ανέκυψαν. Δεν μπορεί, όμως, να το παλέψει μόνη της. Πρέπει να βρει λύση η πολιτεία». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου