Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 16, 2024

Ισραήλ: Έτοιμο το σχέδιο για αντίποινα κατά του Ιράν – Οι αμερικανικές απειλές «έφεραν» ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Η επόμενη κίνηση στην σκακιέρα που θα κρίνει τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και αν θα υπάρξει κλιμάκωση και τι είδους είναι η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Τώρα πηγή που γνωρίζει το θέμα αποκάλυψε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι το ισραηλινό σχέδιο αντιποίνων είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι η ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν δεν θα βάλει στο στόχαστρο πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά στρατιωτικές υποδομές.
 

Ήδη τα κράτη του Κόλπου που έχουν λάβει την προειδοποίηση της Τεχεράνης, ότι θα στοχοποιήσει και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους αν χτυπηθούν οι δικές του πετρελαϊκές υποδομές, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις προκειμένου το Ισραήλ να αφήσει εκτός των αντιποίνων του ενεργειακές υποδομές.

Ως προς την ημερομηνία που θα γίνει η αντεπίθεση του Ισραήλ έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια στον διεθνή Τύπο που μέχρι τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Τώρα νέο δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον αναμένει τα ισραηλινά αντίποινα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.


Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν σχετίζονται άμεσα με τη χρονική στιγμή των αμερικανικών εκλογών.

Ωστόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιγράφεται από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο ως «βαθιά συντονισμένος» με τα πολιτικά τεκταινόμενα στις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε κάθε πιθανή πολιτική επίπτωση των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά ζητήματα στην προεκλογική συζήτηση στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, έχουν δεχθεί πιέσεις για τους χειρισμούς τους στις εξελίξεις και κριτική από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το Ισραήλ.


Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κάνει λάθη και έχει οδηγήσει τον κόσμο στο χάος. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γάζας.


Η απειλή των Αμερικανών για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι εάν δεν παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα αυτό σημαίνει ότι παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και μπορεί να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.


Η αμερικανική νομοθεσία, την οποία αναφέρουν οι δύο υπουργοί στην επιστολή τους, ορίζει ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για τον περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τον αποκλεισμό της βόρειας Γάζας και να επιτρέψουν καθημερινά σε 350 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να μπαίνουν στην Γάζα.


Σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέτρεψε σε 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή φαγητό, νερό και φάρμακα, να εισέλθουν στην βόρεια Γάζα. Τις προηγούμενες ημέρες τα διεθνή δίκτυα μετέδιδαν πληροφορίες ότι το Ισραήλ επιδιώκει να προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της πόλης της Γάζας προκειμένου να αναγκάσει τα μέλη της Χαμάς να παραδοθούν εξαιτίας της πείνας και της κακουχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου