και υγιεινή για τις κρύες μέρες
- 250 γρ μανιτάρια λευκά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 10 γρ βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
- 20 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί (έχω βάλει και κόκκινο ήταν μια χαρά)
- 800 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
- αλάτι-πιπέρι
- λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
- 3 φέτες ψωμί ολικής λαδωμένες με αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
- 1
Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή σε κύβους, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- 2
Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- 3
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το θυμάρι ή τη ρίγανη.
- 4
Ανακατεύουμε και πάλι και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- 5
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 800 ml ζεστό νερό και έναν κύβο λαχανικών ή μείγμα λαχανικών για να φτιάξουμε τον ζωμό μας. Όταν λιώσει ο κύβος, το προσθέτουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια.
- 6
Σιγοβράζουμε για 20-25λ μέχρι να χυλώσει η σούπα μας και να μαγειρευτούν τα μανιτάρια. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- 7
Όσο η σούπα ξεκουράζεται, κόβουμε σε κύβους το ψωμί και το βάζουμε στον φούρνο για να φτιάξουμε croutons.
- 8
Τέλος, σερβίρουμε με τα σπιτικά croutons, τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα) και έξτρα θυμάρι για άρωμα.
- 9
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου